Frank Timiş, cel mai bogat român, este mai sărac cu un miliard de dolari

Averea controversatului miliardar de origine română Frank Timiş a scăzut cu mai mult de un miliard de dolari, ceea ce ridică semne de întrebare: de ce acţiunile companiilor care l-au îmbogăţit s-au prăbuşit.
Economica.net - joi, 02 mai 2013, 21:02
Frank Timiş, cel mai bogat român, este mai sărac cu un miliard de dolari

Averea lui Timiş a scăzut la 250 de milioane de dolari, după ce anul trecut averea sa a fost de 1,33 miliarde dolari, potrivit topului Cei mai bogaţi 200 australieni, realizat de către publicaţia Business Review Weekly. Deşi în 2011 Frank Timiş figura în topul Forbes al miliardarilor lumii, în ediţiile din 2012 şi 2013 acesta nu a mai fost inclus.

Cauza principală este prăbuşirea cotaţiei acţiunilor la African Petroleum, care se tranzacţionează la bursa din Australia (NSX). Astfel, în ultimele 12 luni, preţul acţiunilor companiei care activează în domeniul petrolier şi cel al gazelor în Africa de vest, a scăzut cu 90%, iar cel mai mare acţionar este chiar Frank Timiş.

În luna iulie a anului trecut, African Petroleum a acordat companiei chineze PetroChina dreptul exclusiv de a cumpăra participaţii în proiectele de exploatare, drept care nu a mai fost exercitat de către partea chineză. În dimineaţa zile de 2 mai, acţiunile African Petroleum se tranzacţionau la un preţ de 15 cenţi per acţiune, iar compania avea o capitalizare de piaţă de 254 milioane de dolari. În acest caz, Timiş ar putea rata un loc în lista celor 200 de bogaţi australieni. Peste trei săptămâni, BRW va publica noul top.

În noiembrie 2012, African Minerals, o altă companie controlată de Timiş şi care este listată la Bursa de la Londra, a anunţat piaţa că ar putea avea nevoie de fonduri suplimentare, după ce transporturile de minereu de fier din mina din Sierra Leone au fost afectate de condiţiile meteo nefavorabile. Participaţia lui Timiş în această companie a scăzut cu 130 de milioane de dolari anul trecut.

Primul job al lui Timiş: spălatul podelelor 

În ciuda acestor obstacole, Timiş păstrează o serie de bunuri publice şi private, şi este cunoscut prin capcitatea sa de a depăşi obstacolele, mai scrie publicaţia australiană. Născut în România, Frank Timiş a primit prima slujba la 16 ani, în oraşul Perth din Australia, unde spăla podelele. Câţiva ani mai târziu, a fost condamnat de două ori pentru posesie de heroină. 

În 2007, Bursa de la Toronto a decis că Timiş este nepotrivit pentru a acţiona în calitate de director, Bursa de la Londra a amendat Regal Petroleum, fondată tot de omul de afaceri, cu un milion de dolari pentru declaraţii „prea optimiste”, iar Bursa de Valori Mobiliare din Australia a refuzat listarea African Petroleum, decizie care l-a obligat pe afaceristul român să listeze compania pe burse mai mici.

Frank Timiş a fost desemnat, şi anul trecut, cel mai bogat român de revista Capital cu o avere estimată la 1,65 miliarde de euro. Timiş are 47 de ani şi s-a născut la Băile Borşa, judeţul Maramureş. Timiş a început să lucreze în industria minieră de la vârsta de 16 ani, în vestul Australiei. Omul de afaceri deţine mai multe societăţi: compania International Petroleum şi are o participaţie semnificativă la African Minerals, ambele listate la Bursa australiană. În plus, acesta mai deţine şi companiile Green Power Corporation Limited şi London Pharmaceutical, potrivit Forbes.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...