Franks: Privatizările au derapat. Ne concentrăm pe şase companii care să atragă investitori

 Calendarul de privatizare a "derapat", unele licitaţii eşuând pentru că nu au fost bine pregătite, iar FMI a decis să se concentreze pe şase companii - Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz şi ofertele publice la Tarom şi CFR Marfă, a declarat Jeffrey Franks.
Economica.net - mie, 09 mai 2012, 09:55
Franks: Privatizările au derapat. Ne concentrăm pe şase companii care să atragă investitori

„Continuă derapajul privind calendarul privatizărilor, mai ales că mai multe procese au eşuat din raţiuni ce ar fi putut fi prevenite (…) Am căutat axarea programului pe companiile cu un impact economic mai mare şi cu mai mare impact pe atragerea investitorilor. Dar nu vindem bijuteriile coroanei? Chiar şi bijuteriile coroanei necesită investiţii de milioane pentru a ţine pasul cu progresul tehnologic şi o economie în creştere. Statul nu are aceşti bani şi trebuie să vină din mediul privat”, a spus şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.

El a precizat că noul Guvern va trebui să se concentreze pe listarea Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz şi ofertele publice la Tarom şi CFR Marfă, chiar dacă „şi privatizarea Oltchim este importantă”.

Franks a ţinut să explice că dacă o companie de stat este profitabilă nu înseamnă că este şi bine condusă.
„Multe companii de stat cu profit câştigă mult mai puţin decât ar trebui din cauza ineficienţei, contractelor proaste sau chiar corupţiei (…) Îmi pare rău s-o spun, dar nu s-au făcut progrese corespunzătoare privind introducerea unui management privat în companiile de stat. Am auzit chiar că s-a încercat manipularea procesului prin implicarea unor persoane angajate politic”, a spus Franks.

Potrivit înţelegerilor anterioare cu FMI, companiile Oltchim şi Cupru Min urmau să fie privatizate până la finele lunii aprilie.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat sâmbătă că privatizarea Oltchim este prevăzută acum pentru luna septembrie. iar licitaţia pentru vânzarea Cupru Min va fi organizată imediat după reevaluarea societăţii şi obţinerea avizului de mediu.

El a afirmat că managementul privat la companiile de stat prevăzute în acordul cu FMI va fi numit până în luna octombrie, menţionând că primele societăţi vizate sunt Hidroelectrica şi Transgaz.
Luna aprilie a fost termen şi pentru vânzarea la bursă a 15% din acţiunile Transgaz, însă până acum a fost selectat doar intermediarul operaţiunii.

În prezent, trei consorţii de brokeri pregătesc ofertele Romgaz (15% din acţiuni), Tarom (20% din acţiuni) şi Hidroelectrica (10% din acţiuni prin majorare de capital).

Calendarul privatizărilor mai prevedea ca până la finele acestui an sau începutul lui 2013 să fie scoase la privatizare Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia şi Elcen Bucureşti.

Privatizarea CFR Marfă trebuia finalizată până la finele lunii octombrie, iar oferta publică de la Tarom avea ca termen sfârşitul lunii iunie, potrivit înţelegerilor anterioare cu FMI.

Cel puţin 20% din acţiunile Poşta Română urmau să fie preluate de un investitor strategic până la jumătatea acestui an, iar listarea Hidroelctrica era prevăzută pentru cel târziu luna octombrie.

Te-ar mai putea interesa și
Elisabeta Moraru, Google: Sunt zeci de canale de YouTube româneşti cu peste 1 milion de abonaţi şi 1 miliard de vizualizări
Elisabeta Moraru, Google: Sunt zeci de canale de YouTube româneşti cu peste 1 milion de abonaţi şi 1 miliard de vizualizări
Zeci de canale de Youtube româneşti au peste un milion de abonaţi şi un miliard de vizualizări, iar advertiserii şi companiile din România dedică tot mai multe resurse pentru dezvoltarea......
Statele din Europa de Est, inclusiv România, sunt interesate să emită obligaţiuni Samurai
Statele din Europa de Est, inclusiv România, sunt interesate să emită obligaţiuni Samurai
Obligaţiunile de tip Samurai revin pe agendele emisiunilor de obligaţiuni ale ţărilor din Europa de Est, în condiţiile ...
Grindeanu despre pragul valoric pentru abuzul în serviciu: Precizarea Ministerului Justiției a venit un pic prea târziu
Grindeanu despre pragul valoric pentru abuzul în serviciu: Precizarea Ministerului Justiției a venit un pic prea târziu
Vicepremierul şi ministru al Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedinte al PSD, a declarat, ...
Livinschi, ACCER: Consumatorii industriali nu au posibilitatea de a încheia contracte la energie pe o perioadă care să le asigure predictibilitatea
Livinschi, ACCER: Consumatorii industriali nu au posibilitatea de a încheia contracte la energie pe o perioadă care să ...
Preţurile s-au diminuat atât în zona energiei electrice, cât şi în cea a gazelor naturale, ceea ce este îmbucurător, ...