Franks: Privatizările au derapat. Ne concentrăm pe şase companii care să atragă investitori

 Calendarul de privatizare a "derapat", unele licitaţii eşuând pentru că nu au fost bine pregătite, iar FMI a decis să se concentreze pe şase companii - Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz şi ofertele publice la Tarom şi CFR Marfă, a declarat Jeffrey Franks.
Economica.net - mie, 09 mai 2012, 09:55
Franks: Privatizările au derapat. Ne concentrăm pe şase companii care să atragă investitori

„Continuă derapajul privind calendarul privatizărilor, mai ales că mai multe procese au eşuat din raţiuni ce ar fi putut fi prevenite (…) Am căutat axarea programului pe companiile cu un impact economic mai mare şi cu mai mare impact pe atragerea investitorilor. Dar nu vindem bijuteriile coroanei? Chiar şi bijuteriile coroanei necesită investiţii de milioane pentru a ţine pasul cu progresul tehnologic şi o economie în creştere. Statul nu are aceşti bani şi trebuie să vină din mediul privat”, a spus şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.

El a precizat că noul Guvern va trebui să se concentreze pe listarea Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz şi ofertele publice la Tarom şi CFR Marfă, chiar dacă „şi privatizarea Oltchim este importantă”.

Franks a ţinut să explice că dacă o companie de stat este profitabilă nu înseamnă că este şi bine condusă.
„Multe companii de stat cu profit câştigă mult mai puţin decât ar trebui din cauza ineficienţei, contractelor proaste sau chiar corupţiei (…) Îmi pare rău s-o spun, dar nu s-au făcut progrese corespunzătoare privind introducerea unui management privat în companiile de stat. Am auzit chiar că s-a încercat manipularea procesului prin implicarea unor persoane angajate politic”, a spus Franks.

Potrivit înţelegerilor anterioare cu FMI, companiile Oltchim şi Cupru Min urmau să fie privatizate până la finele lunii aprilie.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat sâmbătă că privatizarea Oltchim este prevăzută acum pentru luna septembrie. iar licitaţia pentru vânzarea Cupru Min va fi organizată imediat după reevaluarea societăţii şi obţinerea avizului de mediu.

El a afirmat că managementul privat la companiile de stat prevăzute în acordul cu FMI va fi numit până în luna octombrie, menţionând că primele societăţi vizate sunt Hidroelectrica şi Transgaz.
Luna aprilie a fost termen şi pentru vânzarea la bursă a 15% din acţiunile Transgaz, însă până acum a fost selectat doar intermediarul operaţiunii.

În prezent, trei consorţii de brokeri pregătesc ofertele Romgaz (15% din acţiuni), Tarom (20% din acţiuni) şi Hidroelectrica (10% din acţiuni prin majorare de capital).

Calendarul privatizărilor mai prevedea ca până la finele acestui an sau începutul lui 2013 să fie scoase la privatizare Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia şi Elcen Bucureşti.

Privatizarea CFR Marfă trebuia finalizată până la finele lunii octombrie, iar oferta publică de la Tarom avea ca termen sfârşitul lunii iunie, potrivit înţelegerilor anterioare cu FMI.

Cel puţin 20% din acţiunile Poşta Română urmau să fie preluate de un investitor strategic până la jumătatea acestui an, iar listarea Hidroelctrica era prevăzută pentru cel târziu luna octombrie.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...