Franţa a intrat în recesiune în primul trimestru din 2021

Franţa, a doua economie a zonei euro, a intrat în recesiune în primul trimestru din 2021, cu un declin de 0,1%, arată datele oficiale publicate vineri, transmite Reuters.
AGERPRES - vin, 28 mai 2021, 14:46
Franţa a intrat în recesiune în primul trimestru din 2021

Institutul Naţional de Statistică (Insee) estimase iniţial un avans al economiei franceze de 0,4% în primele trei luni din acest an, dar vineri a revizuit în jos datele, în urma scăderii peste aşteptări înregistrate în sectorul construcţiilor. Este al doilea trimestru de declin consecutiv, după ce în trimestrul patru din 2020 PIB-ul Franţei înregistrase un recul de 1,5%.

Un nou indiciu al dificultăţilor cu care se confruntă Franţa îl reprezintă cheltuielile gospodăriilor, în mod tradiţional un motor al creşterii economice, care au scăzut cu 8,3% în aprilie, în urma noilor restricţii impuse pentru a stopa al treilea val al pandemiei de coronavirus (COVID-19). Venitul real disponibil al gospodăriilor a scăzut cu 1% în primul trimestru din 2021, în timp ce rata de economisire a coborât la 21,8%, de la 22,7% la finalul lui 2020, scrie Agerpres.

Joi, ministrul de Finanţe, Bruno Le Maire, şi-a menţinut estimarea privind un avans de 5% al economiei franceze în 2021 şi a declarat: „Criza a rămas în urma noastră, deşi rămânem prudenţi”. Şi guvernatorul Băncii Franţei, Francois Villeroy de Galhau, să aşteaptă la o creştere de 5% în acest an, în pofida incertitudinii create de pandemie.

Declinul anual al PIB-ului Franţei în 2020, de 8%, a fost uşor peste previziunea iniţială de 8,2%, se arată în comunicatul Insee. De asemenea, instituţia a confirmat că deficitul public al Franţei s-a situat la 9,2% din PIB anul trecut.

Uniunea Europeană a suspendat, în luna martie a anului trecut, aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate şi creştere. Printre obligaţiile pe care statele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără şi faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depăşească 3% din Produsul Intern Brut, precum şi obligaţia de a menţine datoria publică sub pragul de 60% din PIB.

După suspendarea regulilor de disciplină bugetară, statele membre au anunţat cheltuieli publice în valoare de miliarde de euro pentru a ajuta sistemele de sănătate şi a susţine economiile, companiile şi piaţa muncii să facă faţă impactului pandemiei de coronavirus.

Te-ar mai putea interesa și
Cod galben de furtună în Oltenia şi Muntenia
Cod galben de furtună în Oltenia şi Muntenia
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică o atenţionare cod galben de ploi abundente şi descărcări electrice valabilă pentru regiunile Oltenia şi Muntenia....
Londra, Washingtonul, Ottawa şi Tokyo interzic importurile de aur rusesc
Londra, Washingtonul, Ottawa şi Tokyo interzic importurile de aur rusesc
Marea Britanie, Statele Unite, Canada şi Japonia vor interzice importurile de aur rusesc în noile sancţiuni impuse ca ...
INS: Taxele, impozitele şi contribuţiile sociale au reprezentat 33, % din cheltuielile gospodăriilor în 2021
INS: Taxele, impozitele şi contribuţiile sociale au reprezentat 33, % din cheltuielile gospodăriilor în 2021
Impozitele asupra veniturilor, contribuţiile la bugetele de asigurări sociale, cotizaţiile şi alte impozite şi taxe, ...
Repornirea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă s-a amânat
Repornirea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă s-a amânat
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă, oprită programat acum aproape două luni, ar fi trebuit repornită vineri, ...