Franţa acuză Germania că practică un „dumping salarial” în sectorul cărnii

Ministrul francez al Industriei a acuzat marţi Germania de practicarea unui 'dumping salarial' în sectorul cărnii, prin angajarea muncitorilor ieftini din Est, ceea ce provoacă probleme în sectorul cărnii din Franţa, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 23 oct. 2013, 06:25
Franţa acuză Germania că practică un

Oficialii de la Paris au fost obligaţi să reacţioneze după ce firma de procesare a cărnii de porc Gad, din regiunea Bretania, a anunţat că va concedia sau transfera 900 de angajaţi. Anterior, compania de procesare a cărnii de pasăre Doux a concediat aproximativ o mie de angajaţi, tot în regiunea regiunea Bretania, iar principalul său competitor Tilly-Sabco a anunţat recent că a decis să-şi reducă producţia cu 40%.

‘Dacă abatoarele noastre se închid unul după altul este şi din cauză că Germania angajează muncitori care lucrează cu 400 de euro pe lună’, a declarat ministrul francez al Industriei, Arnaud Montebourg, într-un interviu acordat cotidianului Le Parisien. ‘Problema salariilor din Germania este una reală. Salariile moderate sunt în regulă însă dumping-ul salarial nu este acceptabil’, a mai spus Montebourg.

Reprezentanţii industriei cărnii din Franţa susţin că rivalii lor germani pot angaja muncitori ieftini din Europa de Est în timp ce firmele franceze trebuie să respecte prevederile referitoare la salariul minim legal.

Potrivit Eurostat, costul mediu orar cu mâna de lucru pentru angajatori francezi se situa la 34,2 euro în 2012 faţă de 30,4 euro în Germania. Comparativ, în România şi Bulgaria, două ţări care trimit un număr mare de muncitori în Germania, costul orar al mâinii de lucru se situa la 4,4 euro şi respectiv 3,7 euro.

În Franţa, salariul minim este de 1.430 de euro pe lună, inclusiv contribuţiile la asigurările sociale, pe baza unei săptămâni de lucru.

În schimb, Federaţia industriei cărnii din Germania, BVDF, susţine că problema este în Franţa şi nu în Germania. ‘Dacă salariile în Franţa sunt atât de mari atunci trebuie să îţi pui întrebarea de ce muncitorii din Europa de Est merg în Germania şi nu în Franţa’, a declarat preşedintele BVDF, Thomas Vogelsang. Potrivit acestuia structura industriei de procesare a cărnii din Franţa este una competitivă şi acest lucru o face să piardă cote de piaţă.

Spre deosebire de Franţa, Germania nu are un salariu minim pe economie însă social democraţii încearcă să promoveze un astfel de proiect în cadrul discuţiilor cu Angela Merkel pentru formarea unui nou guvern de coaliţie.

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul din Ucraina şi a explodat pe......
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet ...
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, ...
EDS, trader și furnzior de energie și compania care și în trecut a mizat pe creșterea prețului la energie în viitor ...