Franţa: În cazul ieşirii Marii Britanii din UE, îi vom lăsa pe imigranţi să treacă în Regat

Dacă Marea Britanie va vota la referendumul din iunie pentru ieşirea din Uniunea Europeană, atunci Franţa le va permite imigranţilor să treacă în Regatul Unit prin eliminarea controalelor la frontieră şi va deschide larg uşa pentru bancherii care vor să părăsească centrul financiar londonez, a declarat ministrul francez al economiei, Emmanuel Macron, potrivit Reuters.
Economica.net - joi, 03 mart. 2016, 10:44
Franţa: În cazul ieşirii Marii Britanii din UE, îi vom lăsa pe imigranţi să treacă în Regat

‘În ziua în care această relaţie se va lămuri, imigranţii nu se vor mai afla la Calais, iar paşaportul financiar va funcţiona mai puţin bine’, a afirmat Macron pentru Financial Times înaintea unui summit Marea Britanie-UE pe probleme de securitate.

El a adăugat că ar putea apărea totodată obstacole în comerţul bilateral, în timp ce acordul care permite Marii Britanii să desfăşoare controale la frontieră pentru a-i reţine pe imigranţii nedoriţi de partea franceză a Canalul Mânecii ar putea dispărea.

Făcând aluzie la invitaţia premierului britanic David Cameron către companiile franceze să se relocheze de partea cealaltă a Canalului atunci când Franţa a majorat taxele în 2012, Macron a spus: ‘Dacă ar fi să judec ca cei care întind covoare roşii, aş spune că am putea avea şi noi unele repatrieri din City-ul londonez’.

El a mai declarat că, în cazul unui vot în favoarea ieşirii Marii Britanii din UE, ‘energia colectivă ar fi folosită pentru a desface actualele legături, şi nu pentru crearea unora noi’.

Pe de altă parte, ministrul francez al afacerilor europene, Harlem Désir, a afirmat că ajutorul financiar al Marii Britanii pentru Franţa în criza imigranţilor ‘va creşte cu circa 20 de milioane de euro’.

Contribuţia Marii Britanii la gestionarea crizei este în prezent ‘de peste 60 de milioane de euro (…), dar vor fi oferite încă circa 20 de milioane’, a anunţat Harlem Désir la RFI, potrivit AFP.

Acest ajutor va contribui ‘la securizarea zonei de acces în tunel şi a zonei portului Calais’, precum şi la consolidarea ‘luptei împotriva reţelelor de traficanţi’, a adăugat el.

Întrebat la rândul său despre consecinţele unei eventuale ieşiri a Marii Britanii din UE, Harlem Désir a subliniat că acordurile privind controlul imigraţiei între cele două ţări sunt înţelegeri ‘bilaterale’.

‘Acordurile de la Touquet sunt acorduri bilaterale. Prin urmare, nu este vorba de şantaj, nici de ameninţare, însă este adevărat că noi cooperăm mai uşor în calitate de state membre ale UE decât dacă Marea Britanie nu ar mai face parte (din blocul comunitar), deoarece, de exemplu, lucrăm de asemenea cu instrumente europene comune precum Europol sau sistemul informatic Schengen. Şi chiar dacă Marea Britanie nu este membră a Schengen, ea cooperează prin aceste sistem şi prin alte metode de schimburi de informaţii’, a spus el.

Te-ar mai putea interesa și
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București și unul în Argeș Mall
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București ...
După ce și-a anunțat, luna aceasta, rebrandingul și o nouă poziționare în zona de Smart Discounter, retailerul electro-IT din România a deschis sub banner două magazine, în București și......
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice
PepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi, a investit 2,1 milioane de dolari în peste 3.000 ...
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" ...
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Sectorul energetic european se află în fața unei dezvoltări majore odată cu anunțul deschiderii licitațiilor pentru ...