Franţa lansează un program de împrumuturi participative de 20 de miliarde de euro

AGERPRES - joi, 04 mart. 2021, 15:45
Franţa lansează un program de împrumuturi participative de 20 de miliarde de euro

Franţa a dezvăluit joi un program care prevede utilizarea de ajutoare de stat pentru a evita un val de falimente în rândul IMM-urilor după pandemie, apreciind că ar putea fi un model pentru restul Europei, transmite Bloomberg.

Acest program inovativ, care a fost aprobat Comisia Europeană, va combina fonduri publice şi private în valoare de până la 20 de miliarde de euro pentru a consolida situaţia financiară a IMM-urilor. Aşa-numitele împrumuturi participative sunt o componentă centrală a programului de stimulare al preşedintelui Emmanuel Macron. În plus, sunt un exemplu pentru alte guverne europene care caută modalităţi prin care să menţină companiile pe linia de plutire după ce vor începe să retragă ajutoarele fiscale extraordinare, scrie Agerpres.

„În termeni de capacitate şi mărime, această majorare a capitalului privat va fi fără precedent în Europa. Este o creştere de capital care ar trebui să fie un model pentru alte ţări europene astfel încât revenirea să nu fie doar la nivel naţional dar şi în alte state”, a declarat ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire.

Conform programului prezentat joi la Paris, băncile franceze vor oferi împrumuturi dar vor trece 90% din aceste împrumuturi pe seama unor vehicule de investiţii finanţate de investitori privaţi. De asemenea, fondurile de investiţii vor împrumuta obligaţiuni subordonate direct către marile companii. Statul francez va garanta până la 30% din împrumuturile şi obligaţiunile subordonate ce vor fi achiziţionate de vehiculele de investiţii private.

Programul avea nevoie de aprobarea Comisiei Europene

Deoarece garanţiile sunt considerate ajutoare de stat, programul avea nevoie de aprobarea Comisiei Europene. Executivul comunitar şi-a dat joi acordul, precizând însă că împrumuturile şi obligaţiunile trebuie emise până la 30 iunie 2022, să fie utilizate pentru a finanţa investiţii şi nu datorii pre-existente şi să aibă o maturitatea de opt ani cu o perioadă de graţie de patru ani.

Băncile vor decide care este nivelul dobânzii după o analiză de la caz la caz, însă Bruno Le Maire a spus că dobânda ar trebui să fie între 4% şi 5% pentru micile companii.

Potrivit unui oficial francez, mai multe state europene au contactat Trezoreria Franţei pentru a afla mai multe detalii cu privire la acest plan. Bloomberg precizează că Spania are în vedere un program similar.

Zilele trecute, Fondul Monetar Internaţional a avertizat că guvernele europene trebuie să ajute companiile să îşi consolideze capitalul propriu, în caz contrar se vor confrunta cu un val de falimente şi pierderea a 15 milioane de locuri de muncă. Potrivit FMI, pentru a scoate firmele europene din zona de pericol, este nevoie de o combinaţie de sprijin public şi privat echivalent cu 2% până la 3% din Produsul Intern Brut.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește tehnologie americană
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește ...
Compania de stat ucraineană Energoatom a lansat construcția a două noi unități (5 și 6) la centrala nucleară Khmelnytskyi din vestul Ucrainei, potrivit Enerdata....
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie mai ridicată față de prognoza din februrie 2024
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie ...
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de 2023 şi pe o traiectorie ...
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene care operează zboruri în Spania se aşteaptă la un sezon de vară record şi au adăugat cu 13% mai ...
CFR a început efectuarea de lucrări de tip Quick Wins între staţiile Crasna şi Zorleni, pentru creșterea vitezei de deplasare a trenurilor
CFR a început efectuarea de lucrări de tip Quick Wins între staţiile Crasna şi Zorleni, pentru creșterea vitezei de ...
Lucrările de tip Quick Wins pentru ridicarea restricţiilor de viteză au început între staţiile Crasna şi Zorleni, ...