Franţa şi Germania solicită Comisiei Europene revizuirea Codului Frontierelor Schengen

Franţa şi Germania au solicitat Comisiei Europene (CE), într-o scrisoare comună, să revizuiască Codul Frontierelor Schengen astfel încât să ţină cont mai bine de ameninţarea teroristă, relatează site-ul cotidianului Le Figaro.
Economica.net - mie, 22 feb. 2017, 15:24
Franţa şi Germania solicită Comisiei Europene revizuirea Codului Frontierelor Schengen

„Persistenţa ameinţării terorsite şi eficacitatea controalelor actuale la frontierele interne demonstrează necesitatea revizuirii Codului Frontierelor Schengen (…) în caz de ameninţare gravă la adresa ordinii publice sau la adresa securităţii interne”, au scris ministrul german de Interne, Thomas de Maizière, şi omologul său francez, Bruno Le Roux.

Scrisoarea, redactată la Berlin, este adresată în principal prim vice-preşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi colegilor săi însărcinaţi cu chestiunile ce ţin de migraţie şi de securitate, respectiv Dimitris Avramopoulos şi Julian King.

Cei doi miniştri doresc o restabilire a controalelor pe „durate superioare celor prevăzute în prezent” şi să se acţioneze astfel încât condiţiile de exercitare a controalelor în afara unei perioade restabilite să fie „relaxate”.

Franţa a primit permisiunea de a restabili controalele la frontierele sale până la jumătatea lunii iulie pe fondul ameninţării teroriste persistente. La rândul lor, autorităţile de la Berlin şi-au anunţat intenţia de a justifica în viitor controalele la frontiere, restabilite temporar în urma crizei migraţiei, prin ameninţarea teroristă.

Potrivit reglementărilor actuale, durata maximă pentru aplicarea controalelor pe fondul ameninţării teroriste este de doi ani.

Franţa şi Germania cer de asemenea Comisiei Europene ia măsuri dincolo de proiectul actual european privind sisetmul de intrare şi ieşire din UE şi să-i includă pe lista călătorilor monitorizaţi pe cetăţenii europeni şi pe cei din ţări terţe care efectuează un sejur lung.

Obiectivul este de a „identifica traseele şi filierele combatanţilor străini care pleacă să lupte în Irak şi în Siria”.

Recent, Guvernul german a elaborat un proiect de lege care urmăreşte să permită autorităţilor să asculte telefoanele şi să verifice informaţiile de pe computerele solicitanţilor de azil în cazul în care există dubii în privinţa identităţii lor.

Potrivit textului proiectului de lege obţinut de agenţia de presă Reuters, oficialii Biroului Federal pentru Migrare şi Refugiaţi (BAMF) ar putea primi autorizaţia de a cerceta cu atenţie telefoanele, tabletele şi computerele solicitanţilor de azil. Conform oficialilor BAMF, mulţi solicitanţi de azil prezintă documente false în speranţa că li se va garanta dreptul de şedere.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Trupe ruseşti au început să sosească în Belarus în cadrul unei verificări a pregătirii de luptă
Trupe ruseşti au început să sosească în Belarus în cadrul unei verificări a pregătirii de luptă
O parte a militarilor ruşi a sosit deja în Belarus pentru a efectua prima etapă de testare a eficienţei grupării regionale ...
Cea de-a patra doză de vaccin, mai puţin eficientă împotriva Omicron – studiu israelian
Cea de-a patra doză de vaccin, mai puţin eficientă împotriva Omicron – studiu israelian
Cea de-a patra doză a unui vaccin anti-COVID-19 determină o creştere a numărului de anticorpi până la niveluri mai ...
Sorin Cîmpeanu anunţă că elevii care lipsesc de la şcoală la confirmarea unui caz de coronavirus în clasă pot fi puşi absenţi
Sorin Cîmpeanu anunţă că elevii care lipsesc de la şcoală la confirmarea unui caz de coronavirus în clasă pot fi ...
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni seară, că ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului ...