Franţa şi Germania solicită Comisiei Europene revizuirea Codului Frontierelor Schengen

Franţa şi Germania au solicitat Comisiei Europene (CE), într-o scrisoare comună, să revizuiască Codul Frontierelor Schengen astfel încât să ţină cont mai bine de ameninţarea teroristă, relatează site-ul cotidianului Le Figaro.
Economica.net - mie, 22 feb. 2017, 15:24
Franţa şi Germania solicită Comisiei Europene revizuirea Codului Frontierelor Schengen

„Persistenţa ameinţării terorsite şi eficacitatea controalelor actuale la frontierele interne demonstrează necesitatea revizuirii Codului Frontierelor Schengen (…) în caz de ameninţare gravă la adresa ordinii publice sau la adresa securităţii interne”, au scris ministrul german de Interne, Thomas de Maizière, şi omologul său francez, Bruno Le Roux.

Scrisoarea, redactată la Berlin, este adresată în principal prim vice-preşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi colegilor săi însărcinaţi cu chestiunile ce ţin de migraţie şi de securitate, respectiv Dimitris Avramopoulos şi Julian King.

Cei doi miniştri doresc o restabilire a controalelor pe „durate superioare celor prevăzute în prezent” şi să se acţioneze astfel încât condiţiile de exercitare a controalelor în afara unei perioade restabilite să fie „relaxate”.

Franţa a primit permisiunea de a restabili controalele la frontierele sale până la jumătatea lunii iulie pe fondul ameninţării teroriste persistente. La rândul lor, autorităţile de la Berlin şi-au anunţat intenţia de a justifica în viitor controalele la frontiere, restabilite temporar în urma crizei migraţiei, prin ameninţarea teroristă.

Potrivit reglementărilor actuale, durata maximă pentru aplicarea controalelor pe fondul ameninţării teroriste este de doi ani.

Franţa şi Germania cer de asemenea Comisiei Europene ia măsuri dincolo de proiectul actual european privind sisetmul de intrare şi ieşire din UE şi să-i includă pe lista călătorilor monitorizaţi pe cetăţenii europeni şi pe cei din ţări terţe care efectuează un sejur lung.

Obiectivul este de a „identifica traseele şi filierele combatanţilor străini care pleacă să lupte în Irak şi în Siria”.

Recent, Guvernul german a elaborat un proiect de lege care urmăreşte să permită autorităţilor să asculte telefoanele şi să verifice informaţiile de pe computerele solicitanţilor de azil în cazul în care există dubii în privinţa identităţii lor.

Potrivit textului proiectului de lege obţinut de agenţia de presă Reuters, oficialii Biroului Federal pentru Migrare şi Refugiaţi (BAMF) ar putea primi autorizaţia de a cerceta cu atenţie telefoanele, tabletele şi computerele solicitanţilor de azil. Conform oficialilor BAMF, mulţi solicitanţi de azil prezintă documente false în speranţa că li se va garanta dreptul de şedere.

Te-ar mai putea interesa și
Alina Gorghiu: PNL spune nu taxei pe marile companii cerută de PSD
Alina Gorghiu: PNL spune nu taxei pe marile companii cerută de PSD
Vicepreşedintele liberalilor Alina Gorghiu transmite că PNL se opune taxei pe marile companii propusă de PSD, punctând că orice modificare în politica fiscală trebuie bine cântărită, nu......
Rusia vrea să-și crească exporturile de motorină în februarie, în ciuda embargoului și a plafonării prețurilor
Rusia vrea să-și crească exporturile de motorină în februarie, în ciuda embargoului și a plafonării prețurilor
Rusia intenţionează să îşi majoreze exporturile de motorină în februarie, în pofida embargoului impus de Uniunea ...
MIPE acordă 100 de milioane de euro din fonduri europene pentru decontarea cheltuielilor pentru ajutarea refugiaților din Ucraina
MIPE acordă 100 de milioane de euro din fonduri europene pentru decontarea cheltuielilor pentru ajutarea refugiaților din ...
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) lansează luni, 6 februarie, apelul pentru decontarea cheltuielilor ...
Un autocar care transporta români în Italia s-a răsturnat în Slovenia. Trei persoane și-au pierdut viața
Un autocar care transporta români în Italia s-a răsturnat în Slovenia. Trei persoane și-au pierdut viața
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat vineri seară că trei români aflaţi în autocarul implicat în accidentul ...