Franţa şi Germania vor elabora propuneri comune vizând stimularea creşterii economice

Autorităţile de la Paris şi Berlin au desemnat doi economişti - un francez şi un german - să elaboreze propuneri comune vizând stimularea creşterii în cele două ţări, îndeosebi prin favorizarea investiţiilor, a anunţat luni Ministerul german al Economiei, transmite AFP.
Economica.net - lun, 13 oct. 2014, 12:42
Franţa şi Germania vor elabora propuneri comune vizând stimularea creşterii economice

Miniştrii economiei francez şi german, Emmanuel Macron şi Sigmar Gabriel, ‘au avut ideea, în cursul unei convorbiri bilaterale, de a propune măsuri comune cu privire la reformele din Franţa şi Germania’, a explicat un purtător de cuvânt al ministerului german.

Cei doi miniştri le-au încredinţat economiştilor Jean Pisani Ferry şi Henryk Enderlein misiunea de a elabora propunerile în acest sens. Aceste măsuri ar urma să ‘permită asigurarea unei creşteri durabile’ în cele două ţări şi se vor referi în special la investiţii, subiect intens discutat în acest moment pe plan politic european, scrie Agerpres.

Jean Pisani Ferry, care s-a aflat timp de mai mulţi ani la conducerea institutului Bruegel, conduce în acest moment France Strategie, Comisariatul general pentru strategie şi previziuni, organism de reflecţie ţinând de serviciile premierului.

În ce-l priveşte, Henryk Enderlein prezidează institutul Jacques Delors, creat în acest an la iniţiativa fostului şef omonim al Comisiei Europene şi este lector la Hertie School of Governance din Berlin.

‘Germania susţine Franţa, în măsura posibilităţilor, în eforturile sale de a-şi pune în aplicare reformele’, a declarat purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert, potrivit căruia propunerile comune ce urmează să fie elaborate ‘pot constitui un element al acestui sprijin’.

Potrivit paginii de internet a cotidianului Spiegel, primul care a evocat această iniţiativă, Parisul a reacţionat iniţial în mod rezervat ideea ministrului Gabriel, ‘de teamă că Germania ar putea să-i facă morală’ (Franţei), pentru a-şi da într-un final acordul.

Situaţia economică a Franţei şi derapajul său bugetar reprezintă un motiv serios de preocupare pentru Germania. Berlinul este totodată presat de partenerii săi, în frunte cu Parisul, să facă mai mult pentru relansarea maşinăriei economice europene. Acest subiect a jucat un rol important în cadrul reuniunii de toamnă a Fondului Monetar Internaţional, desfăşurată sâmbătă şi duminică la Washington.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...