Miliardarul rus Galchev interesat de fabricile LafargeHolcim, inclusiv cele din România – FT

Al doilea cel mai mare acţionar din cadrul producătorului de ciment Holcim, miliardarul rus Filaret Galchev, a fost de acord să sprijine fuziunea dintre compania elveţiană şi Lafarge. Acesta are dreptul de a licita pentru unele dintre activele în valoare de cinci miliarde de euro care vor fi vândute, ceea ce îi va permite să-şi consolideze portofoliul existent, scrie publicaţia Financial Times.
Economica.net - mie, 21 mai 2014, 13:07
Miliardarul rus Galchev interesat de fabricile LafargeHolcim, inclusiv cele din România - FT

Printre activele pe care noua companie va trebui să le vândă se numără şi cele din România. După anunţul de luna trecută al fuziunii dintre cei doi giganţi, un raport al Deutsche Bank arăta că LafargeHolcim va fi nevoită să vândă 43% din capacităţile din România pentru a putea ajunge la o cotă de piaţă de 40%.

CITEŞTE ŞI LafargeHolcim trebuie să vândă 43% din capacităţile de producţie din România – raport Deutsche Bank

Fuziunea dintre cei doi producători, care a condus la crearea unui gigant cu vânzări anuale de 40 de miliarde de dolari va trebui să fie aprobată de consiliile de concurenţă din 15 ţări, ceea ce va duce la vânzarea unor active importante, în valoare totală de cinci miliarde de euro.

Rusul Galchev controlează Eurociment, cel mai mare producător de ciment în funcţie de vânzări, cu unităţi de producţie în Rusia, Ucraina şi Uzbekistan. Compania condusă de acesta deţine o participaţie de 11% din acţiunile grupului elveţian Holcim.

Persoane apropiate afacerii, citate de Financial Times, spun că Galchev va trebui să liciteze pentru active în procesul de licitaţie, cot la cot cu fondurile de investiţii şi cu alte grupuri mari care activează pe acest segment, dar vânzarea unor active la alegere a fost unul dintre motivele pentru care miliardarul rus a fost de acord cu fuziunea celor doi giganţi.

Înţelegerea a fost negociată de unii dintre acţionarii de la Holcim şi Lafarge în consultare cu managementul companiilor, în cadrul unor discuţii care au început anul trecut în luna iulie.

Printre acţionarii care au luat parte la discuţii se numără şi cel mai bogat om de afaceri din Egipt, Nassef Sawiris, care deţine 15% din Lafarge, Albert Frere, care deţine prin itnermediul Groupe Bruxelles Lambert 21% din Lafarge şi Thomas Schmidheiny, care deţine 20% din Holcim.

Galchev nu a fost implicat în negocierile iniţiale, au mai declarat pentru Financial Times surse apropiate discuţiilor. Rusul are o relaţie rece cu cei mai mari acţionari ai Holcim, familia Schmidheiny. Încercările din 2008 şi 2011 de a-şi creşte participaţia la Holcim a fost privită cu ostilitate de către familia Schmidheiny. Aceasta a fost de acord cu fuziunea celor doi giganţi, pentru ca participaţia acestuia să fie redusă, împiedicând astfel posibilitatea unei preluări.

Contactaţi de Financial Times, Holcim şi familia Schmidheiny au refuzat să comenteze informaţiile.

Ce companii s-au mai arătate interesate de activele LafargeHolcim 

Printre companiile care s-au mai arătate interesate de achiziţia fabricilor LafargeHolcim sunt şi producătorii turci. Interesul lor este justificat de legile concurenţei din Turcia, care nu permit jucătorilor din această industrie să depăşească o cotă de piaţă de 25%. 

Oyak Group, care deţine cinci companii de ciment (Adama Cimento, Mardin Cimento, Bolu Cimento, Unye Cimentp şi Aslan Cimento), a anunţat că a început discuţiile cu bănci de investiţii internaţionale pentru posibie achiziţii şi are 3 miliarde de dolari în numerar alocate oportunităţilor care rezultă din fuziunea Lafarge Holcim. 

CITEŞTE ŞI Cimentiştii din Turcia, interesaţi de achiziţia fabricilor Lafarge şi Holcim, de vânzare şi în România

Cine este Filaret Galchev

Filaret Galchev, 50 ani, are o avere estimată la 6,4 miliarde de dolari şi ocupă locul 261, potrivit Forbes. Acesta a început cu afaceri în industria cărbunelui, devenind jucătorul dominant de pe piaţa cimentului din Rusia. În anii ’90, a înfiinţat Rosuglesbyt, cel mai mare tader de cărbune din Rusia. Mai târziu, acesta a început să investească în industria cimentului şi a cumpărat fabrici de la Stern Cement şi Inteko, companie de construcţii, deţinută de cea mai bogată femeie de afaceri din Rusia, milionara Elena Baturina. Apoi, a cumpărat participaţia partenerului Georgy Krasnyansky din Inteko şi a devenit unic acţionar. În 2011 a intrat în acţionariatul Holcim, unde deţine 10.8% din acţiuni. Eurocement, cel mai mare prooducător de ciment din Rusia, deţinută de oligarh, are o cotă de piaţă de 35%.

Te-ar mai putea interesa și
Încă o investiție majoră ocolește România. Viitoare uzină Great Wall în Germania, Ungaria sau Cehia
Încă o investiție majoră ocolește România. Viitoare uzină Great Wall în Germania, Ungaria sau Cehia
După ce au abandonat planul de preluare a uzinei Nissan de lângă Barcelona, chinezii de la Great Wall se orientează către un proiect greenfield în Germania, Ungaria sau Cehia....
Cele mai multe state UE resping ideea obligării giganților tech de a contribui la investițiile din rețea, propunere susținută de comisarul pentru Industrie Thierry Breton
Cele mai multe state UE resping ideea obligării giganților tech de a contribui la investițiile din rețea, propunere susținută ...
Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene au respins o propunere venită de la marii operatori de telecomunicaţii ...
Statele Unite ale Americii, Japonia şi Coreea de Sud vor face schimb de informații privind lansările de rachete nord-coreene
Statele Unite ale Americii, Japonia şi Coreea de Sud vor face schimb de informații privind lansările de rachete nord-coreene
Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud au anunţat sâmbătă că vor începe să facă schimb de informaţii în timp ...
Parlamentul Republicii Moldova a prelungit cu 60 de zile situația de stare de urgență, începând cu data de 4 iunie
Parlamentul Republicii Moldova a prelungit cu 60 de zile situația de stare de urgență, începând cu data de 4 iunie
Starea de urgenţă în Republica Moldova a fost prelungită de Parlamentul țării pentru o perioadă de 60 de zile, începând ...