Furnizorii de energie cer Guvernului reintroducerea contractelor pe termen lung

Furnizorii de energie din România solicită autorităţilor reintroducerea în legislaţie a posibilităţii încheierii contractelor bilaterale negociate direct între producători şi furnizori, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), remis, luni, AGERPRES.
Economica.net - lun, 03 feb. 2014, 13:41
Furnizorii de energie cer Guvernului reintroducerea contractelor pe termen lung

Oficialii AFEER amintesc câteva declaraţii ale ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, potrivit căruia ‘contractele pe termen lung de pe piaţa vânzării de energie, încheiate pe 5, 10 sau 15 ani, trebuie rediscutate, aşa cum procedează şi alte state europene’.

‘De la 1 ianuarie, piaţa este liberă la consumatorii industriali. Nimeni nu mai poate să controleze piaţa, e liberă la bursă, fiecare cumpără şi vinde cum poate mai bine. Dar trebuie reglementată situaţia contractelor pe termen lung, pentru că niciun investitor în energie nu va veni să pună miliarde de euro şi eu să îi spun: te duci din trei în trei luni şi vinzi energia pe bursă’, a afirmat acesta.

Plecând de la aceste declaraţii, AFEER s-a adresat ministrului Constantin Niţă şi preşedintelui ANRE, Nicolae Havrileţ, solicitând modificarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, în sensul reintroducerii posibilităţii încheierii contractelor bilaterale negociate direct pe piaţa angro de energie electrică de către participanţii la aceasta – producători şi furnizori de energie electrică.

‘Interzicerea contractelor bilaterale negociate direct situează producătorii şi furnizorii din România într-o poziţie discriminatorie faţă de ceilalţi participanţi din pieţele europene. Acest aspect discriminatoriu urmează să producă efecte negative semnificative în condiţiile în care, la nivelul Uniunii Europene, va deveni funcţională în 2014 piaţa internă de energie electrică’, a declarat preşedintele AFEER, Ion Lungu.

Potrivit acestuia, nicio ţară din Uniunea Europeană nu a considerat că o bursă poate substitui integral, fără consecinţe negative, tranzacţiile încheiate pe piaţa angro pe termen mediu şi lung prin negociere directă.

Totodată, AFEER atrage atenţia că migrarea tranzacţiilor de pe termen lung pe termen foarte scurt (peste 30% din consumul intern sau 65% din piaţa liberă), observată în intervalul de timp de aproximativ un an şi jumătate de la aplicarea prevederilor Legii nr. 123/2012 conduce la distorsionarea preţului de referinţă pe piaţa angro, cu consecinţe negative asupra ofertării unui preţ corect pentru energia electrică furnizată consumatorilor.

‘Mai mult, pe termen mediu şi lung, aceasta va afecta ireversibil investiţiile în capacităţile de producere a energiei electrice, ridicând semne de întrebare cu privire la asigurarea securităţii în alimentarea cu energie electrică, la preţuri sustenabile, a consumatorilor din România. Şi, nu în ultimul rând, garantarea unui preţ stabil pe termen lung la consumatori este dificil de realizat, în condiţiile date’, se mai arată în comunicat.

Un alt aspect semnalat de AFEER este blocarea investiţiilor în sectorul energiei electrice, în mod special a segmentului de producere a energiei electrice. Potrivit Asociaţiei, dezvoltatorii de proiecte în sectorul de producere a energiei electrice, nou intraţi pe piaţă, nu pot încheia contracte pe termen lung cu furnizorii, contracte ce reprezintă o garanţie solicitată de către bănci pentru obţinerea creditelor necesare dezvoltării proiectelor.

Reprezentanţii AFEER mai spun că o schemă de finanţare pe termen lung de tipul celei propuse pentru construirea grupurilor nucleare 3 şi 4 (furnizorilor de energie electrică ce au finanţat investiţia li se vor aloca cote din energie electrică ce urmează a fi livrată din aceste grupuri, aceştia urmând să o comercializeze liber pe piaţa de energie electrică) nu mai poate fi utilizată ca urmare a restricţiilor de contractare impuse de Legea nr. 123.

‘Înţelegem că, prin prevederile actuale privind tranzacţionarea energiei electrice numai prin intermediul pieţelor centralizate administrate de un unic operator de piaţă, s-a dorit să să fie înlăturate tranzacţiile realizate anterior de anumiţi producători din portofoliul statului. În opinia noastră, soluţia pentru eliminarea practicilor anticoncurenţiale este un management profesionist, adaptat unei pieţe concurenţiale’, a precizat preşedintele AFEER.

De asemenea, în comunicat se mai arată că AFEER a constatat, în perioada decembrie 2013 – prima jumătate a lunii ianuarie 2014, variaţii de preţuri din oferte extrem de mari de la o zi la alta, înregistrate pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU).

‘În opinia noastră, variaţiile de preţuri nu au justificări atât în plan intern – luând în calcul temperaturile, precipitaţiile, producţia regenerabilă zilnică şi disponibilităţile de grupuri publicate de Transelectrica, cât şi internaţional – având în vedere nivelul pieţelor spot din regiune’, a spus Laurenţiu Urluescu, membru Comitet Director AFEER.

Astfel că AFEER a solicitat ANRE realizarea unei analize detaliate privind funcţionarea pieţei de energie electrică din punctul de vedere al evoluţiei preţurilor din oferte în perioada menţionată.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
BAT recrutează proaspăt absolvenţi de facultate, pe care-i ofertează cu salarii nete de peste 4.300 de lei lunar
BAT recrutează proaspăt absolvenţi de facultate, pe care-i ofertează cu salarii nete de peste 4.300 de lei lunar
British American Tobacco Global Business Services recrutează proaspăt absolvenţi de facultate, care au cel mult trei ani ...
Statele Unite au decis să boicoteze diplomatic Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing, din cauza genocidului împotriva uigurilor
Statele Unite au decis să boicoteze diplomatic Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing, din cauza genocidului împotriva ...
SUA au anunţat luni un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing din 2022, potrivit unui comunicat ...
Consiliul Local Sector 1 a respins proiectul de rectificare bugetară. PNL a reproșat că nu conținea toate facturile restante
Consiliul Local Sector 1 a respins proiectul de rectificare bugetară. PNL a reproșat că nu conținea toate facturile restante
Proiectul de rectificare bugetară a fost respins luni de Consiliul Local al Sectorului 1 cu 11 voturi "pentru", 9 "împotrivă" ...