Gavrilescu: 322 milioane de lei pentru Programul Rabla;aproximativ 35.000 de români vor putea achiziţiona o maşină

Programul Rabla va beneficia în acest an de suma de 322 milioane de lei, ceea ce înseamnă că aproximativ 35.000 de persoane fizice şi juridice vor putea să achiziţioneze o maşină nouă.
Economica.net - sâm, 30 mart. 2019, 08:51
Gavrilescu: 322 milioane de lei pentru Programul Rabla;aproximativ 35.000 de români vor putea achiziţiona o maşină

„Vă informez că au fost adoptate de Guvern sumele pentru proiecte de interes de naţional. La Programul Rabla suma este de 322 milioane de lei. Asta înseamnă că aproximativ 35.000 de români vor putea să îşi achiziţioneze o maşină nouă şi nu numai persoanele fizice, dar şi persoanele juridice vor putea să acceseze Programul Rabla”, a anunţat, vineri, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, la finalul şedinţei de Guvern.

Ea şi-a exprimat speranţa că în jur de 5 – 6 aprilie va fi lansat Programul Rabla clasic, pentru care prima de casare va fi de 6.500 de lei.

„Continuăm şi anul acesta reînnoirea parcului auto cu maşini nepoluante, maşini 100% electrice sau hibrid plug in sau hibrid, pentru care Guvernul a adoptat suma de 93 milioane de lei, buget care va putea să fie accesat atât de persoanele fizice, cât şi juridice”, a spus ministrul Mediului.

Graţiela Gavrilescu a precizat că au fost aprobate şi sumele necesare pentru montarea de celule fotovoltaice.

„Suma aprobată astăzi de Guvern pentru Fondul de mediu este de aproximativ 600 de milioane de lei, echivalentul a 120 de milioane de euro. Dorim să lansăm acest proiect chiar pe data de 1 mai, astfel încât românii care doresc să îşi monteze celule fotovoltaice să poată să beneficieze de acest program”, a afirmat ministrul.

Ea a precizat că Programul Rabla pentru electrocasnice va fi completat anul acesta şi pentru televizoare şi alte echipamente.

Ministrul Mediului a indicat că au fost aprobate şi sumele privind închiderea unor depozite de deşeuri.

„În bugetul aprobat există suma de 142 milioane de lei şi în viitorul imediat următor toate municipalităţile care au astfel de depozite şi sunt în procedura de infringement să poată să îşi depună dosarul de finanţare la AFM, astfel încât în timpul cel mai scurt, conform procedurilor de închidere, să putem să scăpăm de această procedură de infringement”, a spus Gavrilescu.

De asemenea, ea a arătat că pentru campania naţională de colectare a deşeurilor municipale şi din ambalaje a fost aprobată suma de 25 de milioane de lei.

„Campania de conştientizare, informare şi educare a cetăţenilor o să fie începută imediat după ce licitaţia o să fie încheiată”, a susţinut ministrul Mediului.

Gavrilescu a menţionat că Guvernul a aprobat, prin bugetul de venituri şi cheltuieli al Fondului de mediu, şi suma necesară pentru ca societăţile comerciale care doresc să acceseze bani în ceea ce priveşte reciclarea să poată să îşi depună proiecte conform ghidului de finanţare.

„Sunt şi ghiduri de finanţare lansate şi sunt în plină desfăşurare privind finanţarea staţiilor de reîncărcare pentru autovehiculele electrice sau hibrid”, a mai spus ea.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Platforma Softlead a înregistrat anul trecut cu 45% mai multe cerințe de implementări software din partea companiilor din România
Platforma Softlead a înregistrat anul trecut cu 45% mai multe cerințe de implementări software din partea companiilor ...
Platforma Softlead a înregistrat anul trecut cu 45% mai multe cerințe de implementări software comparativ cu 2020, valoarea ...
Reduceri de până la 60% la vacanțele pentru vara lui 2022 cumpărate de la Hello Holidays
Reduceri de până la 60% la vacanțele pentru vara lui 2022 cumpărate de la Hello Holidays
Agenția de turism Hello Holidays, care împlinește 15 ani de la înființare anul acesta, anunță reduceri de până la ...
Cât va câștiga un consumator de gaze cu consum de apartament după noua schemă de reducere a facturilor
Cât va câștiga un consumator de gaze cu consum de apartament după noua schemă de reducere a facturilor
Noile niveluri ale plafonului de preț la gaze și al compensației care va fi acordată clienților casnici de gaze vor ...