Gaze de şist: Studiul de impact nu este obligatoriu. Trebuie să se ţină cont de impactul cumulativ al proiectului – CEJ

Curtea Supremă a Uniunii Europene (CEJ) a clarificat săptămâna trecută prevederile Uniunii Europene referitoare la explorarea gazelor de şist într-o decizie care ar putea obliga unele state membre să-şi modifice legislaţia, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 16 feb. 2015, 08:48
Gaze de şist: Studiul de impact nu este obligatoriu. Trebuie să se ţină cont de impactul cumulativ al proiectului - CEJ

CEJ a confirmat că studiul de impact nu este obligatoriu, dar ar putea fi solicitat în anumite circumstanţe, scrie Agerpres.

‘Neluarea în considerare a efectelor cumulative a unui proiect în raport cu alte proiecte nu înseamnă că în practică poate fi evitată obligaţia de a derula o analiză atunci când, împreună cu alte proiecte, este posibil să aibă efecte semnificative asupra mediului’, a anunţat Curtea Europeană de Justiţie.

Potrivit CEJ, este la latitudinea statelor membre să se asigure că se ţine cont de mărimea întregului proiect precum şi de efectul cumulativ al forajelor exploratorii. ‘Mai multe ţări nu au prevederi specifice referitoare la analiza efectelor cumulative şi ar putea fi obligate să-şi modifice legislaţia pentru a o alinia cu noua decizie a CEJ’, a declarat Lucas Bergkamp, partener la firma de avocatură Hunton & Williams.

Atât companiile energetice cât şi organizaţiile de protecţia mediului au salutat decizia publicată miercuri de ECJ. Organizaţiile de protecţia mediului susţin că decizia ECJ va întări standardele de mediu, în timp ce companiile energetice susţin că decizia ECJ confirmă propria lor interpretate a legislaţiei UE. Mai mult, companiile au subliniat că unele firme au efectuat din proprie iniţiativă analize cu privire la impactul lucrărilor de explorare a gazelor de şist.

Cazul adus în faţa CEJ a fost trimis de un tribunal din Austria după o plângere venită din partea municipalităţii din Strasswalchen, unde au fost efectuate lucrări de explorare a gazelor de şist. Grupul energetic austriac OMV a abandonat în 2012 planurile privind producţia de gaze de şist în Austria după ce a ajuns la concluzia că obstacolele pe care ar fi trebuit să le depăşească pentru a respecta normele de mediu fac proiectul neviabil din punct de vedere economic.

În România, grupul american Chevron a finalizat anul trecut procedura de explorare a gazelor de şist demarată la începutul lunii mai la sonda amenajată în perimetrul concesionat la Siliştea, în comuna vasluiană Pungeşti. În prezent, Chevron analizează informaţiile obţinute atât pe parcursul operaţiunilor de foraj, cât şi în urma investigaţiilor geo-fizice de sondă, pentru a înţelege potenţialul de resurse de gaze naturale.

Te-ar mai putea interesa și
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 mld. USD
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 mld. USD
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut toate acţiunile de clasă B....
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) lansează licitație pentru concesionarea lucrărilor ...
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Alături de grupul Renault, un obișnuit al ultimelor expoziții auto europene, grupurile BMW și Stellantis ar putea participa ...
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa de Sud-Est, a prezentat rezultate operaționale în creștere ...