Gazprom vrea să dea gaze naturale Chinei pentru a-şi reduce dependenţa de Europa

Beijingul şi Moscova nu au ajuns încă la un acord privind preţul pe care îl va plăti China pentru gazele naturale din Rusia, a anunţat marţi un oficial guvernamental rus, pe fondul sporirii presiunilor pentru finalizarea tranzacţiei, pentru reducerea dependenţei Gazprom de Europa şi al crizei din Ucraina, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 20 mai 2014, 09:14
Gazprom vrea să dea gaze naturale Chinei pentru a-şi reduce dependenţa de Europa

Tranzacţia ar ajuta Gazprom să-şi reducă dependenţa de exporturile spre Europa, care obţine aproximativ o treime din necesarul său de gaze naturale din Rusia prin conductele care tranzitează Ucraina.

Gazprom a negociat cu firma chineză CNPC un contract de livrare a gazelor naturale în China, şefii celor două companii stabilind termenii de bază ai tranzacţiei, dar fără a se înţelege asupra preţului – o problemă delicată în ultimii ani.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, efectuează o vizită de două zile în China, iar în ultimele luni au sporit aşteptările ca ambele părţi să încheie un acord prin care Gazprom va furniza anual CNPC 38 miliarde metri cubi de gaze naturale în următorii 30 de ani. Valoarea tranzacţiei este estimată de analişti la aproximativ 400 miliarde de dolari.

‘Vizita nu s-a încheiat încă. Discuţiile vor continua … s-au înregistrat progrese substanţiale, dar încă mai trebuie negociat preţul gazelor naturale. Discuţiile sunt în desfăşurare, s-ar putea ajunge la un acord în orice moment’, le-a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, Dmitry Peskov.

Luni, presa din China a prezentat o declaraţie a lui Putin în care afirmă că pregătirile pentru încheierea unei tranzacţii au intrat ‘în faza finală’.

Dar surse apropiate de Gazprom şi de industria energetică au anunţat luni că firma rusă cere Chinei să plătească acum 25 miliarde de dolari pentru a asigura viitoarele livrări de gaze naturale, care ar trebui să înceapă în 2018.

Oficialii din China şi Rusia au publicat o declaraţie comună în care anunţă că vor întări cooperarea în sectorul energetic şi în dezvoltarea infrastructurii în statul rus. De asemenea, va fi extinsă colaborarea financiară şi vor creşte tranzacţiile în ruble şi yuani.

De câţiva ani, Gazprom negociază cu Beijingul livrarea de gaze naturale, încercând să se extindă în afara Europei, dar China, cel mai mare utilizator de energie din lume, s-a dovedit a fi un negociator dur, cerând discounturi semnificative faţă de preţurile plătite de furnizorii de utilităţi din Europa Occidentală.

Pentru a livra 38 miliarde metri cubi pe an către China, Gazprom va trebui să construiască un nou gazoduct, ale cărui costuri sunt estimate la 38 miliarde de dolari.

Anul trecut, exporturile de gaze naturale ruseşti spre Europa au atins nivelul record de 162,7 miliarde metri cubi, ceea ce înseamnă că Gazprom a acoperit anul trecut 30% din necesarul de gaze naturale al Europei şi Turciei, comparativ cu 26% în 2012.

Gazprom, companie controlată de statul rus, se bazează pe piaţa UE pentru 80% din exporturile sale.

Te-ar mai putea interesa și
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile proprii, menținând prețul motorinei....
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...