Georgia vrea să aibă încă din 2016 un plan de acţiune pentru aderarea la NATO

Georgia aspiră ca anul viitor în iulie NATO să aprobe la Varşovia un plan de acţiune pentru aderarea acestei ţări la Alianţa Nord-Atlantică, a declarat sâmbătă într-un interviu acordat EFE ministrul apărării din Georgia, Tinatin Jidasheli.
Economica.net - Dum, 05 iul. 2015, 07:53
Georgia vrea să aibă încă din 2016 un plan de acţiune pentru aderarea la NATO

‘Trei sferturi dintre cetăţenii Georgiei, la fel cum s-a întâmplat la referendumul din 2008, susţin integrarea ţării în NATO şi, dacă la summitul de la Varşovia nu va fi aprobat un plan de acţiune, dezamăgirea va fi uriaşă’, a spus dna Jidasheli, prima femeie din istoria acestei ţări care deţine portofoliul apărării.

Ferm convinsă că apartenenţa la NATO reprezintă cea mai bună garanţie de securitate pentru ţara sa, dna Jidasheli se declară optimistă în ceea ce priveşte perspectivele aderării. ‘Pentru noi este extrem de semnificativ şi de important faptul că NATO şi-a deschis porţile pentru Muntenegru: este un semnal clar la adresa scepticilor care se îndoiesc că Alianţa îşi menţine politica porţilor deschise’, spune ea.

Totodată, dna Jidasheli nu este de acord cu cei care spun că ‘vechea Europă’ nu vede cu ochi buni integrarea Georgiei în NATO. ‘Eu nu am această impresie’, spune ea, adăugând că vânzarea, în iunie, de către Franţa a ‘unor elemente de ultimă generaţie de apărare antiaeriană, care vor sosi în ţară în curând’ este o dovadă a încrederii europenilor în ţara sa.

Respingerea făţişă de către Kremlin a extinderii NATO către Georgia sau către orice altă ţară care a făcut parte din blocul sovietic nu o îngrijorează pe şefa armatei acestei ţări, înfrântă militar de Rusia în războiul din august 2008. ‘Autorităţile din Rusia sunt deja nemulţumite pentru simplul fapt că există un stat georgian independent, însă această circumstanţă nu influenţează în niciun fel opţiunea noastră’, a insistat ea.

Dna Jidasheli se va întâlni în august, la Tbilisi, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care va asista la inaugurarea unui centru de instrucţie militară creat în comun de Alianţa Nord-Atlantică şi de Ministerul Apărării din Georgia. Statul georgian cooperează cu NATO în diverse programe încă din 1994 şi a fost ţara nemembră a NATO care a trimis cel mai mare număr de militari (1.700) în Afganistan, care au făcut parte din forţa internaţională de asistenţă pentru securitate (ISAF).

Tot în august, înaintea întâlnirii cu Stoltenberg, Tinatin Jidasheli se va deplasa la Washington pentru a purta convorbiri cu omologul său american, Ashton Carter. ‘Vom discuta despre toate, inclusiv despre teme legate de NATO’, a spus ea.

Pe de altă parte, înaltul oficial georgian a apreciat că lumea de astăzi se află sub semnul ‘unei mari ameninţări teroriste din cauza Statului Islamic’, iar Rusia nu poate ignora acest pericol şi, din acest motiv, ‘nu trebuie să intre într-o confruntare cu Occidentul, aliatul său natural’ în lupta împotriva terorismului islamist.

‘Sunt încrezătoare că tocmai pe fondul luptei comune împotriva terorismului va apărea o axă pentru cooperare între Occident şi Rusia’, a apreciat dna Jidasheli, care s-a declarat convinsă că autorităţile de la Moscova ‘sunt conştiente de amploarea noilor ameninţări care planează asupra lumii’.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 București – Pitești intră în reparații. Cost estimat de 1,1 miliarde de lei pentru reabilitarea a 42 km
Autostrada A1 București – Pitești intră în reparații. Cost estimat de 1,1 miliarde de lei pentru reabilitarea ...
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune aprobarea în Guvern a unui proiect de act normativ privind reabilitarea a 42 de kilometri din prima autostradă a României, A1......
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România. Banii se vor duce într-un fond de garantare a biletelor în cazul falimentului companiei aeriene
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România. Banii se vor duce într-un fond de garantare ...
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România este propunerea lui Alin Burcea, noul președinte ...
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc ...
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Contrele dintre șefii grupului Stellantis și autoritățile din Italia au dus la o situație în premieră pe piața auto ...