Germania: Exporturile şi producţia industrială au crescut, în februarie

Exporturile şi producţia industrială a Germaniei au crescut, în februarie, semnalând îmbunătăţirea încrederii în redresarea celei mai mari economii din Europa, transmit Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - joi, 09 apr. 2015, 11:21
Germania: Exporturile şi producţia industrială au crescut, în februarie

Producţia industrială a înregistrat în februarie un avans de 0,2% faţă de ianuarie, când a urcat cu 0,4%, arată datele publicate, joi, de Ministerul Economiei de la Berlin. Încrederea oamenilor de afaceri a urcat, în martie, pentru a cincea lună consecutiv, iar rata şomajului este la un nivel scăzut record.

‘Avansul economiei germane este mai semnificativ decât o arată datele oficiale. Încrederea oamenilor de afaceri şi datele privind producţia industrială indică perspective încurajatoare privind evoluţia PIB-ului în următoarele luni’, a apreciat economistul Carsten Brzeski, de la ING-DiBa AG, în Frankfurt.

Într-un raport separat al Oficiului Federal de Statistică (Destatis) se arată că, în februarie, exporturile au urcat cu 1,5%, în timp ce importurile au înregistrat un avans de 1,8%. Excedentul comercial s-a menţinut, în aceeaşi lună, la 19,7 miliarde de euro, în timp ce excedentul de cont curent a urcat la 16,6 miliarde de euro, de la 15,9 miliarde de euro, cât era în ianuarie, scrie Agerpres.

Analiştii susţin că poziţia fiscală solidă a Germaniei, situaţia foarte bună a pieţei de muncă, inflaţia scăzută, declinul semnificativ al preţului ţiţeiului, deprecierea euro şi noile măsuri de politică monetară ce urmează să fie adoptate de Banca Centrală Europeană /BCE/ oferă măsuri suplimentare de optimism privind perspectivele celei mai mari economii europene în acest an.

Economia germană va înregistra o creştere solidă în primul semestru din 2015, datorită exporturilor şi a majorării cheltuielilor de consum, se arată într-un raport publicat, recent, de Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank).

‘PIB-ul Germaniei, în urma surprinzătorului avans înregistrat la sfârşitul lui 2014, ar trebui să continue ritmul solid de creştere în primul trimestru din 2015. Şi pentru următoarele trei luni ne aşteptăm să continue această tendinţă. Principalele motoare de creştere a economiei vor fi cererea pe plan extern, consumul privat şi, într-o măsură mai mică, sectorul construcţiilor’, se arată în raportul Bundesbank, care atrage atenţia asupra redresării investiţiilor companiilor.

Potrivit instituţiei, cheltuielile de consum au beneficiat, deja, de pe urma evoluţiilor favorabile de pe piaţa forţei de muncă şi a majorării salariilor, şi vor fi în continuare susţinute de preţul mai scăzut al ţiţeiului.

În 2014, PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,6%, depăşind estimările Oficiului Federal de Statistică (Destatis), de 1,5%. Analiştii se aşteptau ca, în ultimele trei luni din anul anterior, economia germană să înregistreze un avans de 0,3%.

Te-ar mai putea interesa și
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile Tălmaciu - Sibiu şi pe intervalul Teiuş - Războieni, pentru......
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru ...