Germania: Greva sindicatului piloţilor Ryanair din Germania va afecta vineri 16 zboruri

Greva de patru ore a sindicatului piloţilor Ryanair din Germania va afecta vineri 16 zboruri ale companiei aeriene low-cost, transmit DPA şi Reuters.
Economica.net - joi, 21 dec. 2017, 16:38
Germania: Greva sindicatului piloţilor Ryanair din Germania va afecta vineri 16 zboruri

Este pentru prima dată în istoria Ryanair când piloţii declanşează mişcări de protest, mai ales că perioada Crăciunului este una aglomerată în acest sector.

Joi, sindicatul piloţilor Vereinigung Cockpit (VC) a informat că acţiunea de protest va avea loc vineri între orele 4.00 şi 8.00 GMT, la toate aeroporturile pe care le utilizează operatorul aerian în Germania. ‘Greva de avertisment’ face parte dintr-o îndelungată dispută privind condiţiile de muncă, a precizat Vereinigung Cockpit.

Va fi o grevă scurtă, astfel încât pasagerii nu vor fi foarte afectaţi în preajma Crăciunului, dar sindicatul vrea să trimită un mesaj după discuţiile eşuate de miercuri, a adăugat VC.

Compania irlandeză Ryanair încearcă să câştige timp pentru a nu fi lansate contractele colective de muncă, a explicat joi negociatorul sindicatului piloţilor, Ingolf Schumacher.

Decizia din Germania vine după ce miercuri Ryanair a avut primele negocieri cu sindicatele din istoria companiei, care au ajutat la evitarea unei greve la nivel european.

Şi piloţii Ryanair din Portugalia, Irlanda şi Italia ameninţaseră cu mişcări de protest înainte de Crăciun.

Sindicatele din Portugalia, Italia şi Irlanda acuză Ryanair, înfiinţată în 1985, că aproximativ 4.000 de piloţi operează în condiţii de lucru nesatisfăcătoare, conform reglementărilor irlandeze.

Marţi, Ryanair a informat că va stabili ‘la momentul potrivit’ întâlniri cu sindicatele personalului navigant, după surpriza de vineri, când a decis să recunoască sindicatele piloţilor, pentru prima dată în istoria sa de 32 de ani, într-o încercare de ultim moment de a evita prima grevă a piloţilor săi.

În octombrie, sindicatul personalului navigant UFO din Germania a cerut Ryanair negocieri privind condiţiile de muncă şi de salarizare, dar operatorul aerian a refuzat.

‘Drepturile angajaţilor nu ar trebui să se oprească la uşa piloţilor’, a afirmat, marţi, Nicoley Baublies, membru al conducerii UFO, adăugând că personalul navigat ar putea, de asemenea, să ia în considerare mişcări de protest, dacă Ryanair nu va negocia şi cu sindicatul lor.

Prin recunoaşterea sindicatelor, directorul general Michael O’Leary schimbă semnificativ politica aflată la baza modelului ultra low-cost, model pe care l-a dezvoltat, pentru a ajunge, dintr-un mic operator irlandez regional, cea mai mare companie europeană după numărul de pasageri. În trecut, şeful Ryanair declarase că mai bine îşi taie o mână decât să recunoască sindicatele.

‘Recunoaşterea sindicatelor ar fi o schimbare semnificativă pentru Ryanair, dar noi am avut schimbări importante şi înainte. Sperăm şi ne aşteptăm ca aceste structuri să ajungă la un acord cu piloţii noştri la începutul anului viitor’, a afirmat O’Leary.

Profitul net al Ryanair a scăzut cu 2% în trimestrul trei din 2017, după ce compania aeriană low-cost a plătit clienţilor compensaţii de 25 de milioane de euro (29 de milioane de dolari) în urma anulării a mii de zboruri.

Recent, Ryanair a informat că anulează peste 20.000 de zboruri, fiind afectaţi peste 700.000 de clienţi, din cauza numărului insuficient de piloţi. Sindicatele au anunţat că mulţi piloţi au părăsit Ryanair în ultimele luni pentru companiile aeriene rivale, inclusiv Norwegian Air, unde obţin contracte mai sigure, mai bine plătite, şi condiţii de muncă mai bune.

Capitalizarea bursieră a Ryanair a scăzut cu peste două miliarde de euro din 15 septembrie, când au fost anunţate primele anulări de zboruri.

Ryanair, cea mai mare companie aeriană din Europa după numărul de pasageri, operează 21 de rute de pe aeroporturile din România, respectiv Timişoara, Bucureşti şi Craiova.

Anul trecut, compania a avut, în România, 2,6 milioane de pasageri, iar pentru acest an estimează o creştere de 40%.

Te-ar mai putea interesa și
India atinge un nou record negativ al infectărilor zilnice – 414.188 de cazuri în ultimele 24 de ore
India atinge un nou record negativ al infectărilor zilnice – 414.188 de cazuri în ultimele 24 de ore
India continuă să-şi doboare propriile recorduri zilnice de contagieri cu noul coronavirus, înregistrând vineri 414.188 de cazuri şi aproape 4.000 de decese survenite în ultimele 24 de ore,......
Înregistrarea în Spaţiul Privat Virtual al ANAF devine obligatorie pentru persoanele juridice, pentru PFA-uri şi utilizatorii de case de marcat electronice – proiect OUG
Înregistrarea în Spaţiul Privat Virtual al ANAF devine obligatorie pentru persoanele juridice, pentru PFA-uri şi utilizatorii ...
Înregistrarea în SPV va fi obligatorie pentru persoanele juridice, PFA-uri şi persoanele fizice care desfăşoară o profesie ...
Franţa tergiversează o comandă uriaşă de vaccinuri a UE. Achiziţionarea a 1,8 miliarde de doze Pfizer împotriva COVID-19 ar putea fi compromisă
Franţa tergiversează o comandă uriaşă de vaccinuri a UE. Achiziţionarea a 1,8 miliarde de doze Pfizer împotriva COVID-19 ...
Franţa tergiversează o comandă a Uniunii Europene pentru achiziţionarea a 1,8 miliarde de doze de vaccin împotriva COVID-19 ...
Maratonul vaccinării anti-COVID de la Bucureşti începe vineri
Maratonul vaccinării anti-COVID de la Bucureşti începe vineri
Maratonul vaccinării anti-COVID care se va desfăşura la Sala Palatului şi la Biblioteca Naţională din Bucureşti şi ...