1EUR = 4.7667 RON | Bucureşti 18 º

News

Germania în grevă: Angajaţii Lufthansa îşi întrerup activitatea luni, după greva Deutsche Bahn din weekend

Sindicatul german al piloţilor Cockpit a anunţat, duminică, o nouă oprire a lucrului luni în cadrul grupului Lufthansa, în timp ce căile ferate germane Deutsche Bahn s-au aflat în weekend în cea mai mare grevă după 2008.

20 oct, 2014 | Agerpres

Conflictul de la Lufthansa, al optulea din aprilie, va afecta zborurile comerciale în Germania începând de luni 11.00 GMT până la 21.59 GMT marţi, a anunţat sindicatul piloţilor într-un comunicat, citat de AFP.

Zborurile pe distanţe lungi nu vor fi afectate şi nici cele ale filialelor Austrian Airlines, Brussels Airlines, SWISS, Air Dolomiti şi Germanwings, a precizat la rândul său gigantul european al aviaţiei, scrie Agerpres.

Greva va afecta 'în jur de 2.150 de zboruri' şi peste 200.000 de pasageri, dar Lufthansa, care zboară şi cu alţi piloţi - în special cei care exercită funcţii de încadrare - prevede să asigure 'o treime' din trafic, sau 700 de zboruri, pentru a transporta 'mai mult de 70.000 de pasageri', a adăugat grupul în timpul serii.

Din primăvară, sindicatul Cockpit s-a aflat deja de şapte ori în grevă pentru a protesta contra proiectului conducerii Lufthansa de a modifica condiţiile de pensionare anticipată pentru piloţi.

Cockpit a denunţat atitudinea de 'blocaj' a companiei aeriene, care doreşte să ridice vârsta la care piloţii vor putea pretinde o perioadă de tranziţie înainte de pensionarea anticipată, în prezent la 55 de ani, şi intenţionează să-i implice în finanţare.

Lufthansa, în schimb, a acuzat sindicatul că vrea 'să oprească' reuşita economică a Germaniei. Compania a cerut 'măsuri urgente' de reformă a dreptului la grevă, în timp ce un proiect de lege este aşteptat în noiembrie.

Grevă la Deutsche Bahn în weekend

O grevă de 50 de ore la nivel naţional a mecanicilor de locomotivă germani, declanşată sâmbătă şi care coincide cu începutul vacanţelor şcolare în unele landuri şi sfârşitul perioadei de vacanţă în altele, a afectat milioane de călători

Greva, a treia a mecanicilor de locomotivă în două săptămâni, a început la ora 2.00 sâmbătă /miezul nopţii GMT/ şi urmează să se încheie la 4.00 dimineaţă luni, a declarat sindicatul GDL.

Aproximativ două treimi din trenurile de lungă distanţă s-au oprit. Au fost afectate de asemenea serviciile urbane şi regionale, precum şi traficul feroviar de marfă.

Sindicatul face presiuni pentru o creştere de 5% a salariilor şi două ore mai puţin de lucru în fiecare săptămână.

Potrivit acestuia, compania feroviară Deutsche Bahn nu este încă dispusă să poarte negocieri de fond care să acopere tot personalul de tren din sindicat.

Deutsche Bahn a prezentat o nouă ofertă de salarizare vineri, într-o ultimă încercare de a evita greva în weekend. Aceasta a inclus o creştere de 5% a salariilor urmând să fie plătită în trei etape timp de 19 luni.

Greva la nivel naţional a coincis cu începutul vacanţelor şcolare în şapte din cele 16 landuri federale ale Germaniei şi sfârşitul vacanţelor în două state.

Acţiunea a provocat de asemenea o perturbare majoră a deplasărilor la evenimentele sportive din weekend în întreaga ţară, inclusiv anularea unor trenuri speciale pentru a lua fani la meciuri de fotbal.

Deutsche Bahn a criticat sindicatul vineri.

Într-un comunicat, Deutsche Bahn a declarat că şeful de sindicat Claus Weselsky 'a pierdut orice simţ al măsurii'.

'Nu este vorba despre interesele mecanicilor de locomotivă, ci de fanteziile atotputernice ale unui oficial al sindicatului', a adăugat Deutsche Bahn.

În timp ce mecanicii de locomotivă abia se întorseseră la lucru joi dimineaţă după o grevă de 14 ore, sâmbătă frustrarea era larg răspândită în staţii, mai notează DPA.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO