Germania: Numărul şomerilor a crescut pentru a doua lună consecutiv, în iunie

Numărul de şomeri din Germania a înregistrat o creştere neaşteptată în iunie, pentru a doua lună consecutiv, pe fondul încetinirii ritmului de creştere al celei mai mari economii europene, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 01 iul. 2014, 11:40
Germania: Numărul şomerilor a crescut pentru a doua lună consecutiv, în iunie

Potrivit cifrelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, publicate marţi de Agenţia Federală pentru Muncă, luna trecută numărul persoanelor fără un loc de muncă a crescut cu 9.000, până la 2,916 milioane. Economiştii intervievaţi de Bloomberg News se aşteptau la o scădere cu 10.000 a numărului de şomeri.

Rata ajustată a şomajului a rămas neschimbată la 6,7%, cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii.

‘În următoarele luni ne aşteptăm la o evoluţie staţionară a pieţei forţei de muncă. Perspectiva economică bună este reflectată în tendinţa fundamental pozitivă’, a apreciat preşedintele Agenţiei Federale pentru Muncă, Frank-Jürgen Weise.

Comparativ, în Spania, unul din patru adulţi nu are un loc de muncă, iar în zona euro rata şomajului era de 11,6% în luna mai.

Deşi Germania a condus anul acesta redresarea zonei euro, încrederea investitorilor a scăzut în iunie, ajungând la cel mai redus nivel din acest an.

‘Ar putea fi vorba de o uşoară încetinire, dar economia germană este solidă şi încă înregistrează creştere. Rata şomajului este scăzută şi, chiar dacă în următoarele luni se va înregistra o uşoară creştere a numărului de şomeri, nu ne aşteptăm la o deteriorare substanţială a pieţei forţei de muncă’, a declarat Ulrike Kastens, economist la Sal. Oppenheim Group.

E.ON, cea mai mare companie de utilităţi din Germania, ia în considerare concedierea a cel puţin 500 de angajaţi după fuziunea diviziilor sale de energie convenţională şi regenerabilă. Bayer MaterialScience AG, a subsidiară a companiei farmaceutice Bayer AG, a anunţat luni că va renunţa la 90 de angajaţi după închiderea fabricii sale din Darmstadt, Germania.

Luna trecută, Banca Centrală a Germaniei a îmbunătăţit perspectiva de creştere a celei mai mari economii europene, datorită cererii mai solide pe plan intern, dar a revizuit în scădere estimările privind inflaţia, pe fondul ratelor foarte scăzute ale dobânzilor în zona euro.

‘Întărirea economiei germane, îmbunătăţirea situaţiei economice a statelor dezvoltate şi redresarea graduală a zonei euro sugerează că Germania va înregistra un ritm solid de creştere’, a declarat preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann.

PIB-ul Germaniei ar urma să înregistreze anul acesta un avans de 1,9%, faţă de 1,7% estimat în decembrie, şi o expansiune de 2% în 2015 şi de 1,8% în 2016.

Inflaţia va fi de 1,1% anul acesta, faţă de 1,3% estimat în decembrie, urmând să urce la 1,5% în 2015 şi 1,9% în 2016.

Economia germană a înregistrat în primul trimestru al acestui an o creştere peste aşteptări de 0,8% datorită cererii interne şi temperaturilor peste medie din timpul iernii, a anunţat recent Oficiul federal de statistică (Destatis).

Datele preliminare sunt peste estimările analiştilor, care mizau pe un avans de 0,7%, după ce în ultimele trei luni ale anului trecut economia germană a înregistrat un avans de 0,4%.

În ritm anual, Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut cu 2,5% în perioada ianuarie-martie 2014, Destatis precizând că este vorba de cea mai mare creştere din ultimii doi ani.

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei obţinute, după Franţa, şi pe primul loc ca suprafaţă cultivată....
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...