Germania: Stânga radicală Die Linke la un pas de a prelua conducerea unui land din est

Partidul stângii radicale Die Linke este pe cale să ajungă pentru prima dată la conducerea unui land german, Turingia (centru est), liderii locali ai Partidului Social-Democrat (SPD) anunţând luni că au optat să guverneze împreună cu acesta, notează AFP.
Economica.net - lun, 20 oct. 2014, 20:16
Germania: Stânga radicală Die Linke la un pas de a prelua conducerea unui land din est

Decizia luată de conducerea SPD din Turingia trebuie, totuşi, aprobată de militanţii partidului care au termen până la începutul lunii noiembrie pentru a se pronunţa, a informat preşedinţia Partidului Social-Democrat.

Liderul filiale locale a SPD, Andreas Bausewein, a afirmat în faţa reprezentanţilor presei că doreşte „un vot majoritar cât mai larg posibil” din partea militanţilor pentru „un proiect inedit la scară regională”.

Conducerea social-democrată a adoptat această hotărâre în unanimitate, o surpriză pentru Andreas Bausewein care, „dimineaţă, nu ar fi crezut că este posibil aşa ceva”.

Dacă acordul va fi confirmat de membrii partidului, funcţia de ministru-preşedinte al landului Turingia va fi preluată de liderul local al stângii radicale, Bodo Ramelow.

„Pentru că îmi este oferită ocazia (…), mulţumesc conducerii SPD. Acum cuvântul aparţine membrilor voştri”, a reacţionat Bodo Ramelow, pe contul său de Twitter, într-un mesaj însoţit de un fragment din filmul de animaţie „Madagascar” în care animalele dansează pe melodia „I like to move it”.

La 14 septembrie, partidul înfiinţat de foşti comunişti est-germani şi de dezamăgiţi din rândul SPD, s-a clasat, cu 28,2% din voturi, pe locul al doilea (în urma Uniunii Creştin-Democrate – CDU -, condusă de Angela Merkel, 33,5%) la alegerile regionale din acest land care a făcut parte din fostul RDG.

După alegeri, SPD, situat pe poziţia a treia (12,4% din voturi) a fost invitat la discuţii de cele două partide care l-au devansat.

Luni seară, conducerea locală a SPD care a discutat, de asemenea, cu Verzii (5,7%), a luat decizia unei alianţe tripartite cu Die Linke şi ecologiştii, în dauna unei coaliţii cu CDU care astfel se pregăteşte să treacă în opoziţie după ce a condus acest land de la căderea Zidului Berlinului.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...