Țările importante din Europa de Vest suspendă vaccinările cu serul AstraZeneca-Oxford

Germania Germania a suspendat utilizarea vaccinului dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 de compania britanico-suedeză AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford, "cu titlu preventiv", după semnalarea unor efecte secundare, a anunţat luni ministrul german al Sănătăţii, citat de AFP şi DPA.
AGERPRES - lun, 15 mart. 2021, 17:17
Țările importante din Europa de Vest suspendă vaccinările cu serul AstraZeneca-Oxford

Specialiştii de la Institutul medical Paul-Ehrlich, care consiliază guvernul de la Berlin, „consideră că alte examene sunt necesare”, după cazurile de cheaguri sangvine raportate la câteva persoane vaccinate în Europa, a precizat un purtător de cuvânt al ministrului german al Sănătăţii, în contextul în care mai multe ţări au adoptat deja aceeaşi măsură.

Citiți și: AstraZeneca va reduce din nou cantitatea de doze de vaccin livrată în UE (economica.net)

Autorităţile din Danemarca, Norvegia, Islanda, Olanda, Irlanda şi o regiune din Italia au stopat de asemenea, temporar, vaccinările cu AstraZeneca, care a fost asociat într-o manieră neconcludentă cu riscul de formare a unor cheaguri sangvine, potrivit DPA.

Italia

Agenţia italiană a medicamentului, AIFA, „a decis, cu titlu de precauţie şi în mod temporar, în aşteptarea unei decizii a EMA”, Agenţia Europeană a Medicamentului, „să interzică utilizarea vaccinului de la AstraZeneca pe tot teritoriul naţional”, transmite France Presse, citând un comunicat al AIFA, relatează Agerpres.

„Această decizie a fost luată în linie cu măsuri similare adoptate de alte ţări europene”, adaugă AIFA.

„Noi aprofundări sunt în desfăşurare. AIFA, în coordonare cu EMA şi cu alte state europene, va examina toate evenimentele ce au fost semnalate în urma vaccinărilor”, mai precizează agenţia italiană.

Conform unei surse din Ministerul Sănătăţii, decizia AIFA a intervenit după o reuniune între premierul Mario Draghi şi ministrul sănătăţii, Roberto Speranza. Acesta îi contactase în cursul zilei pe omologii săi din Germania, Franţa şi Spania, a indicat sursa.

„Alegerile făcute şi împărtăşite astăzi de principalele state europene în privinţa AstraZeneca au fost luate exclusiv cu titlu de precauţie, în aşteptarea viitoarei reuniuni decisive a EMA. Suntem încrezători că agenţia europeană va putea clarifica definitiv problema încă în următoarele ore”, a afirmat Roberto Speranza într-un comunicat.

Decizia de suspendare a vaccinării cu AstraZeneca reprezintă o nouă lovitură dură pentru planul guvernului Draghi, care vrea să imunizeze 80% din populaţie până în octombrie, într-o ţară care înregistrat peste 102.000 de morţi de la debutul pandemiei.

Pentru a atinge acest obiectiv, guvernul vrea să accelereze ritmul vaccinării până la 500.000 de persoane pe zi începând de la mijlocul lunii aprilie, faţă de 170.000 în prezent.

Deocamdată au fost administrate peste 6,7 milioane de doze, însă numai 2 milioane de persoane au primit şi doza de rapel.

Anterior, procurorii din regiunea italiană Piemont (nord) au anunţat că au dispus sechestrarea unui lot de 393.600 de doze de vaccin de la AstraZeneca, în urma decesului unui bărbat căruia i-a fost administrată o doză din acest lot.

Autorităţile regionale din Piemont au suspendat duminică utilizarea lotului cu indicativul ABV5811, după ce Sandro Tognatti, un profesor de muzică în vârstă de 57 de ani, s-a simţit rău şi a decedat în circumstanţe încă neelucidate.

Magistraţii din Sicilia ordonaseră sechestrarea unui alt lot de la AstraZeneca săptămâna trecută, după moartea subită a doi bărbaţi care fuseseră vaccinaţi recent.

Citiți și: Boris Johnson susține în continuare folosirea vaccinului de la AstraZeneca (economica.net)

Guvernul italian afirmase că nu exista dovada vreunei legături între aceste decese şi vaccinuri şi permisese ca administrarea serului de la AstraZeneca să continue.

Franța

Președintele Emmanuel Macron a anunțat luni că Franța va suspenda administrarea vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford, până la un nou aviz pe care urmează să-l dea marți Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), relatează Reuters.

Macron a declarat că este de așteptat că EMA să dea marți după-amaiza noi instrucțiuni cu privire la folosirea serului de la AstraZeneca, după ce mai multe state au anunțat că suspendă folosirea vaccinului.

“Am luat această decizie de a suspendă vaccinarea cu serul AstraZeneca din precauție, în speranța că vom relua curând programul de imunizare după ce EMA ne da undă verde”, a spus Macron în timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o alături de premierul spaniol.

“Am suspendat folosirea vaccinului până mâine după-amiază”, a mai spus Macron.

 

Te-ar mai putea interesa și
Pepco angajează. Sunt mii de locuri de muncă disponibile, în toată Europa
Pepco angajează. Sunt mii de locuri de muncă disponibile, în toată Europa
Pepco Group, proprietarul lanţurilor de magazine cu discount Pepco, Poundland şi Dealz, va crea circa 13.000 de locuri de muncă în Europa, în următorii trei ani, în cadrul unei campanii......
Prefectul Bucureștiului despre primarul Nicușor Dan: Aveam așteptări mai mari. Lucrurile puteau să arate mult mai bine
Prefectul Bucureștiului despre primarul Nicușor Dan: Aveam așteptări mai mari. Lucrurile puteau să arate mult mai bine
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a afirmat, vineri seară, că avea aşteptări mai mari în legătură cu activitatea lui ...
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 de bolnavi pe zi și ce se întâmplă cu relaxarea
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 ...
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății. Ministrul Ioana Mihăilă(foto) spune că se poate observa deja o creștere ...
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
După un an record în care Netflix a adăugat 36 de milioane de abonați în 2020, cel mai popular serviciu de streaming ...