Țările importante din Europa de Vest suspendă vaccinările cu serul AstraZeneca-Oxford

Germania Germania a suspendat utilizarea vaccinului dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 de compania britanico-suedeză AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford, "cu titlu preventiv", după semnalarea unor efecte secundare, a anunţat luni ministrul german al Sănătăţii, citat de AFP şi DPA.
AGERPRES - lun, 15 mart. 2021, 17:17
Țările importante din Europa de Vest suspendă vaccinările cu serul AstraZeneca-Oxford

Specialiştii de la Institutul medical Paul-Ehrlich, care consiliază guvernul de la Berlin, „consideră că alte examene sunt necesare”, după cazurile de cheaguri sangvine raportate la câteva persoane vaccinate în Europa, a precizat un purtător de cuvânt al ministrului german al Sănătăţii, în contextul în care mai multe ţări au adoptat deja aceeaşi măsură.

Citiți și: AstraZeneca va reduce din nou cantitatea de doze de vaccin livrată în UE (economica.net)

Autorităţile din Danemarca, Norvegia, Islanda, Olanda, Irlanda şi o regiune din Italia au stopat de asemenea, temporar, vaccinările cu AstraZeneca, care a fost asociat într-o manieră neconcludentă cu riscul de formare a unor cheaguri sangvine, potrivit DPA.

Italia

Agenţia italiană a medicamentului, AIFA, „a decis, cu titlu de precauţie şi în mod temporar, în aşteptarea unei decizii a EMA”, Agenţia Europeană a Medicamentului, „să interzică utilizarea vaccinului de la AstraZeneca pe tot teritoriul naţional”, transmite France Presse, citând un comunicat al AIFA, relatează Agerpres.

„Această decizie a fost luată în linie cu măsuri similare adoptate de alte ţări europene”, adaugă AIFA.

„Noi aprofundări sunt în desfăşurare. AIFA, în coordonare cu EMA şi cu alte state europene, va examina toate evenimentele ce au fost semnalate în urma vaccinărilor”, mai precizează agenţia italiană.

Conform unei surse din Ministerul Sănătăţii, decizia AIFA a intervenit după o reuniune între premierul Mario Draghi şi ministrul sănătăţii, Roberto Speranza. Acesta îi contactase în cursul zilei pe omologii săi din Germania, Franţa şi Spania, a indicat sursa.

„Alegerile făcute şi împărtăşite astăzi de principalele state europene în privinţa AstraZeneca au fost luate exclusiv cu titlu de precauţie, în aşteptarea viitoarei reuniuni decisive a EMA. Suntem încrezători că agenţia europeană va putea clarifica definitiv problema încă în următoarele ore”, a afirmat Roberto Speranza într-un comunicat.

Decizia de suspendare a vaccinării cu AstraZeneca reprezintă o nouă lovitură dură pentru planul guvernului Draghi, care vrea să imunizeze 80% din populaţie până în octombrie, într-o ţară care înregistrat peste 102.000 de morţi de la debutul pandemiei.

Pentru a atinge acest obiectiv, guvernul vrea să accelereze ritmul vaccinării până la 500.000 de persoane pe zi începând de la mijlocul lunii aprilie, faţă de 170.000 în prezent.

Deocamdată au fost administrate peste 6,7 milioane de doze, însă numai 2 milioane de persoane au primit şi doza de rapel.

Anterior, procurorii din regiunea italiană Piemont (nord) au anunţat că au dispus sechestrarea unui lot de 393.600 de doze de vaccin de la AstraZeneca, în urma decesului unui bărbat căruia i-a fost administrată o doză din acest lot.

Autorităţile regionale din Piemont au suspendat duminică utilizarea lotului cu indicativul ABV5811, după ce Sandro Tognatti, un profesor de muzică în vârstă de 57 de ani, s-a simţit rău şi a decedat în circumstanţe încă neelucidate.

Magistraţii din Sicilia ordonaseră sechestrarea unui alt lot de la AstraZeneca săptămâna trecută, după moartea subită a doi bărbaţi care fuseseră vaccinaţi recent.

Citiți și: Boris Johnson susține în continuare folosirea vaccinului de la AstraZeneca (economica.net)

Guvernul italian afirmase că nu exista dovada vreunei legături între aceste decese şi vaccinuri şi permisese ca administrarea serului de la AstraZeneca să continue.

Franța

Președintele Emmanuel Macron a anunțat luni că Franța va suspenda administrarea vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford, până la un nou aviz pe care urmează să-l dea marți Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), relatează Reuters.

Macron a declarat că este de așteptat că EMA să dea marți după-amaiza noi instrucțiuni cu privire la folosirea serului de la AstraZeneca, după ce mai multe state au anunțat că suspendă folosirea vaccinului.

“Am luat această decizie de a suspendă vaccinarea cu serul AstraZeneca din precauție, în speranța că vom relua curând programul de imunizare după ce EMA ne da undă verde”, a spus Macron în timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o alături de premierul spaniol.

“Am suspendat folosirea vaccinului până mâine după-amiază”, a mai spus Macron.

 

Te-ar mai putea interesa și
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie mai ridicată față de prognoza din februrie 2024
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie ...
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe termen......
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene care operează zboruri în Spania se aşteaptă la un sezon de vară record şi au adăugat cu 13% mai ...
CFR a început efectuarea de lucrări de tip Quick Wins între staţiile Crasna şi Zorleni, pentru creșterea vitezei de deplasare a trenurilor
CFR a început efectuarea de lucrări de tip Quick Wins între staţiile Crasna şi Zorleni, pentru creșterea vitezei de ...
Lucrările de tip Quick Wins pentru ridicarea restricţiilor de viteză au început între staţiile Crasna şi Zorleni, ...
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele financiare se vor confrunta cu o săptămână marcată de volatilitate ridicată, fiind influențate de atacul ...