Germania va restricționa folosirea pesticidelor pentru a proteja insectele

Guvernul german a prezentat miercuri o lege care restricţionează utilizarea pesticidelor în apropierea cursurilor de apă şi în zonele protejate, şi a aprobat eliminarea glifosatului "la sfârşitul anului 2023", pentru a stopa dispariţia masivă a insectelor în mediul rural, relatează AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - mie, 10 feb. 2021, 14:53
Germania va restricționa folosirea pesticidelor pentru a proteja insectele

„Moartea insectelor trebuie oprită, în interesul tuturor”, a declarat ministrul Mediului, Svenja Schulze, într-un comunicat.

Proiectul, rezultatul unui compromis dificil cu Ministerul Agriculturii, prevede o „interdicţie a utilizării pesticidelor în apropierea cursurilor de apă”.

Dacă iniţial a fost luat în considerare un perimetru de interdicţie de 5-10 metri, în funcţie de vegetaţia prezentă pe maluri, guvernul va lăsa o oarecare flexibilitate autorităţilor locale pentru a decide, în limita unei distanţe minime, a declarat miercuri ministrul Agriculturii, Julia Klöckner.

Germania „va interzice, de asemenea, numeroase produse fitosanitare” în ariile naturale protejate.

Berlinul şi-a confirmat în cele din urmă dorinţa de a interzice la „sfârşitul anului 2023” utilizarea glifosatului, un erbicid controversat, clasificat drept „probabil cancerigen” de Circ, o ramură a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Utilizarea acestuia va fi, de asemenea, „sever restricţionată” chiar înainte de interdicţie, în timp ce autorizaţia actuală a acestui erbicid în UE expiră la sfârşitul anului 2022.

Vor fi de asemenea adoptate măsuri împotriva poluării luminoase, în special în zonele protejate.

Textul de lege este intens criticat de organizaţiile agricole din Germania care susţin „că cel puţin 7%” din terenurile cultivate din ţară sunt ameninţate de măsurile pe care acesta le conţine.

Pe de altă parte, asociaţiile ecologiste au salutat aceste măsuri. „Fiecare kilogram de pesticide economisit, fiecare kilometru pătrat de teren fără pesticide şi fiecare sursă de lumină economisită este benefic pentru insecte şi natură”, a declarat organizaţia de mediu BUND.

Potrivit unei vaste sinteze a unor studii, dezvăluită în 2019, aproape jumătate din speciile de insecte, esenţiale ecosistemelor, sunt în declin la nivel mondial.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...