GfK: Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut cu 6% în trimestrul 3, până la 410 mil. euro

Al treilea trimestru a fost, până acum, cel mai bun trimestru din 2013 pentru piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată atât în ceea ce priveşte valoarea totală înregistrată, de 410 milioane de euro, cât şi rata de creştere, de aproape 6% faţă de perioada similară din 2012, conform unui studiu GfK TEMAX România, remis, marţi, AGERPRES.
Economica.net - mar, 19 nov. 2013, 07:21
GfK: Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut cu 6% în trimestrul 3, până la 410 mil. euro

Excluzând piaţa de imprimante şi multifuncţionale şi piaţa de electronice, sectoare ce au înregistrat stagnări, şi piaţa foto, care a continuat pe un trend negativ, toate sectoarele monitorizate de GfK TEMAX au marcat rate de creşteri pozitive în T3 2013 în ceea ce priveşte valoarea. Cu o rată de creştere de aproape 12% şi o valoare totală de 115 milioane de euro, sectorul Telecom a rămas cel mai mare sector de pe piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată. Cea mai mare creştere din acest trimestru a fost înregistrată pe piaţa de electrocasnice mici, cu mai mult de 12% peste valoarea din acelaşi trimestru al anului precedent. Sectorul electrocasnicelor mari confirmă evoluţia bună din trimestrul precedent cu un al doilea trimestru de creştere, aproximativ 8% peste trimestrul al treilea din 2012.

Piaţa electrocasnicelor mici a fost sectorul cu cea mai bună performanţă în ceea ce priveşte rata de creştere în T3 2013, cu peste 12% mai mult decât valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă din 2012. Atât categoria aparatelor de bucătărie, dar şi cea a produselor de îngrijire personală au arătat rate de creşteri de două cifre, performanţe bune înregistrând aparatele pentru prepararea mâncării şi storcătoarele, pe de o parte, şi aparatele de îndepărtat părul de cealaltă parte.

Categoria cu cea mai bună performanţă din cadrul electrocasnicelor mici a rămas cea a aparatelor de preparat băuturi, dominată de filtrele de cafea şi de expresoare, piaţă care, impulsionată de preferinţa consumatorilor pentru expresoare cu capsule şi pentru cele fullautomate, a ajuns la o rată de creştere de 39%, în valoare. Responsabilă pentru aproximativ un sfert din valoarea înregistrată în sectorul electrocasnicelor mici, piaţa aspiratoarelor a crescut mai puţin decât alte categorii, iar valoarea totală de pe piaţa electrocasnicelor mici a ajuns la 27 de milioane de euro.

Valoarea nesubvenţionată a sectorului de telecom generată în trimestrul 3 2013 a înregistrat o creştere de aproape 12% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului anterior, însumând 115 milioane de euro.

În timp ce, la nivel total, piaţa a stagnat în volum, în valoare nesubvenţionată, smartphone-urile păstrează evoluţia pozitivă a sectorului de telecom.

În perioada ianuarie – septembrie 2013, rata de creştere a fost de peste 15% (302 milioane de euro) faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Se observă însă o încetinire a acestui trend determinată în special de eroziunea preţului mediu al smartphone-urilor. În cadrul acestui segment, s-a înregistrat o creştere a importanţei segmentelor de produse din clasele mici şi medii de preţ.

Studiul mai semnalează că, pe ansamblu, piaţa electrocasnicelor mari a ajuns la o rată de creştere de 8% faţă de T3 2012, datorită succesului pe care îl înregistrează aparatele incorporabile, principalul motor de creştere al categoriei.

Piaţa maşinilor de spălat a depăşit aşteptările, cu o creştere de 14% în T3 2013 faţă de T3 2012, evidenţiindu-se clar o tendinţă către maşinile cu încărcare frontală cu o capacitate în kilograme mai mare (6 kg+) şi eficienţă energetică ridicată. În acelaşi timp, trimestrul al treilea s-a dovedit a fi mai dificil pentru piaţa frigiderelor, care a înregistrat stagnare din punct de vedere al valorii şi volume mai mici, dar cu vânzări mai mari pentru produsele cu tehnologia ‘frost free’ incorporată.

Alături de cuptoarele cu microunde, care au revenit la creştere, toate categoriile de pe piaţa electrocasnicelor mari, mai puţin cea a aragazurilor, sunt acum pe un trend ascendent în ceea ce priveşte valoarea şi au contribuit la dezvoltarea pozitivă a sectorului în ansamblu.

În perioada iulie-septembrie, piaţa IT şi-a continuat trendul pozitiv, înregistrând o creştere de peste 2% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Uşoara creştere a sectorului a fost generată de segmentul tabletelor media şi al tastaturilor, care au reuşit să îşi păstreze evoluţia pozitivă. În cadrul tabletelor media se observă că produsele cu preţ atractiv, ce nu înglobează foarte multe caracteristici tehnice, au crescut în importanţă. De asemenea, tastaturile wireless ce pot fi conectate la o tabletă sau la un smart TV au adus segmentului de tastaturi creşteri de două cifre. Celelalte categorii de periferice, mouse-uri şi camerele web, au înregistrat uşoare reveniri.

Cererile pentru calculatoare portabile, calculatoare desk şi monitoare au rămas în scădere şi în T3 2013.

Vânzările din sectorul electronicelor au rămas relativ stabile în al treilea trimestru al anului şi valoarea totală pe această piaţă a ajuns la 57 de milioane de euro. În timp ce vânzările cu sisteme audio, DVD player-ele, player-ele audio portabile, consolele pentru jocuri video şi televizoarele cu plasmă au rămas pe un trend negativ, televizoarele cu ecran LCD au reuşit să recupereze în ultimele două luni ale trimestrului. În comparaţie cu acelaşi trimestru al anului precedent, vânzările de televizoare cu ecran LCD au fost mai mari cu 3% în valoare, respectiv cu 2% în volum.

Piaţa de imprimante şi multifuncţionale a înregistrat o stagnare în T3 2013 (minus 0,1%) faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la valoarea de 7 milioane de euro.

În timp ce segmentul de multifuncţionale a înregistrat o uşoară creştere datorită evoluţiei pozitive a produselor laser, segmentul imprimantelor a contrabalansat cu o cerere în scădere. Produsele inkjet continuă pe trendul descendent, înregistrând rate de scăderi de două cifre.

Piaţa foto a continuat să scadă şi în acest trimestru, cu 16,6% faţă de acelaşi trimestru al lui 2012, ajungând la o valoare de doar 10 milioane de euro. Similar cu trimestrul trecut, camerele foto compacte au fost cele care au scăzut cel mai mult. După o scădere de 24% în comparaţie cu T3 2012, în acest trimestru, această categorie a înregistrat vânzări de 5 milioane de euro. Şi vânzările de D-SLR-uri au scăzut, cu 2% în volum, dar au rămas stabile în valoare. Cel mai probabil, consumatorii aşteaptă campaniile de Black Friday şi de Crăciun înainte de a face achiziţii.

GfK Temax este un indicator utilizat de GfK Retail and Technology pentru a monitoriza pieţele bunurilor de folosinţă îndelungată. Rezultatele sunt bazate pe studiile desfăşurate regulat pe panelul de retail al GfK. Panelul de retail cuprinde date de la peste 390.000 de puncte de vânzare la nivel mondial. Începând din februarie 2009, GfK Retail and Technology calculează indicele GfK TEMAX la nivel internaţional, în peste 30 de ţări. Este primul indice care include toate pieţele bunurilor de folosinţă îndelungată în ţări diferite.

GfK este una dintre cele mai mari companii de cercetare de piaţă din lume, cu mai mult de 13.000 de experţi.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...