Cine sunt companiile-gigant din imobiliarele din România și unde se află frații Pavăl în clasament

Marii jucători din imobiliarele din România și-au majorat în ultimii doi ani portofoliile, iar planurile lor pentru viitor arată investiții de miliarde de euro în noi proiecte imobiliare. Iată ce s-a schimbat în ultimii ani și ce bugete au dezvoltatorii pentru noi investiții.
Andrada Ghira - joi, 26 ian. 2023, 22:10
Cine sunt companiile-gigant din imobiliarele din România și unde se află frații Pavăl în clasament

În urmă cu cinci ani erau doar doi dezvoltatori imobiliari aveau portofolii ale căror valori treceau de borna unui miliard de euro. În 2021, alte trei companii au trecut de această linie, iar astăzi a fost cu mult depășită. Noi investitori, precum frații Pavăl, își construiesc portofolii valoroase la noi în țară. Iar la orizont se prefigurează și o posibilă fuziune între Immofinanz și S Immo, care au același acționar, CPI Property Group.

Frații Pavăl dețin proprietăți imobiliare de peste 840 de milioane de euro

Cea mai mare mutare de anul trecut, care a marcat și cea mai mare tranzacție realizată pe piața imobiliară din România, a fost ieșirea dezvoltatorului austriac CA Immo de pe piața din România. Portofoliul de proprietăți imobiliare deținut a fost cumpărat de frații Pavăl, proprietarii Dedeman, cu 380 de milioane de euro.

Asta îi face ca Pavăl Holding să se apropie de un portofoliu de un miliard de euro și să fie a doua companie românească prezentă în top, după cea deținută de omul de afaceri Iulian Dascălu.

Tot anul trecut, frații Pavăl au cumpărat și clădirea de birouri U Center de la Forte Partners, într-o tranzacție estimată la circa 90 de milioane de euro. Cu toate achizițiile făcute în ultimii ani, portofoliul imobiliar al Pavăl Holding depășește 840 de milioane de euro, potrivit estimărilor noastre.

Un nou gigant cu un portofoliu de peste un miliard de euro s-ar forma dacă Immofinanz și S Immo, doi dezvoltatori din Austria, dar care astăzi sunt deținuți de grupul ceh CPI Property Group, ar fuziona. Discuții între cele două companii au fost mai multe de-a lungul anilor, însă niciodată nu s-a ajuns la un consens.

Immofinanz are un portofoliu de 640 de milioane de euro la noi în țară, potrivit celui mai recent raport financiar, pentru trimestrul al treilea din 2022. 70 de milioane de euro reprezintă proiecte aflate în derulare, iar alte 86 de milioane de euro sunt catalogate în raport proiecte imobiliare viitoare. În total, aproape 800 de milioane de euro.

S Immo deține centrul comercial Sun Plaza, birourile Sun Offices, clădirea de birouri The Mark și Hotelul Novotel și două clădiri de birouri din proiectul Campus 6 al Skanska. Anul trecut a cumpărat cu peste 100 de milioane de euro complexul Expo Business Park din București.  Compania nu raportează valorile portofoliilor imobiliare pe fiecare țară în parte, însă estimările Economica.net arată că acesta depășește 500 de milioane de euro.

Ce companii se îndreaptă spre pragul de un miliard de euro

Valoarea portofoliului pe plan local al dezvoltatorului de depozite WDP a depășit anul trecut pragul de un miliard de euro, potrivit datelor financiare ale companiei.

Un alt candidat în cursa spre un portofoliu de peste un miliard de euro este MAS Real Estate, al cărui acționat este Prime Kapital, compania prin care Martin Slabbert vrea să replice succesul NEPI Rockcastle pe plan local. La finele lunii iunie 2022, proprietățile comerciale generatoare de venituri erau evaluate la peste 660 de milioane de euro.

Primii pe segmentul lor

Cele mai mari portofolii imobiliare din Romania
Infogram

 

Aproape 2,2 miliarde de euro era la mijlocul lui 2022 valoarea portofoliului NEPI Rockastle care generează venituri. Compania rămâne cel mai mare proprietar de centre comerciale pe plan local. Per total, portofoliul companiei se apropie de 6 miliarde de euro, iar după România, Polonia este a doua cea mai mare piață, urmată de Ungaria, Slovacia și Bulgaria, potrivit datelor din raportul financiar de la mijlocului anului trecut. În România, activitatea investițională este direcționată spre extinderea mallului Promenada din nordul Bucureștiului și construcția Promenada Mall din Craiova și finalizarea primului proiect de pe segmentul rezidențial, cel din București. La nivel de grup, NEPI Rockcastle avea la mijlocul lui 2022 investiții de 610 milioane de euro în stadiul de construcție sau obținere a avizelor. Un proiect care este încă pe hârtie este cel de la Galați.

Globalworth este cel mai mare proprietar de clădiri de birouri din țară, cu toate activele concentrate în București. Valoarea portofoliului companiei la finele lunii iunie 2022 era de 1,57 de miliarde de euro, valoare unde sunt incluse și proprietățile deținute în parteneriate. Compania nu are doar clădiri de birouri, ci și active pe segmentul logistic, acolo unde au fost direcționate investițiile din ultimii ani.

CTP este cel mai mare proprietar de depozite moderne de la noi din țară. În 2021, compania trecea de borna de un miliard de euro în ceea ce privește valoare portofoliului. La sfârșitul lui iunie 2022, dezvoltatorul avea un portofoliu de proprietăți de 1,42 de miliarde de euro și proiecte în construcție de circa 86,5 milioane de euro.

Cine a mai trecut de pragul de un miliard de euro

AFI Europe are un portofoliu de 1,4 miliarde de euro și a început anul trecut lucrările de construcție la un parc de retail la Arad, acolo unde deținea un teren încă dinaintea crizei din 2008. Compania a semnat anul trecut refinanțarea unui împrumut luat în decembrie 2018 cu Erste Group Bank AG și Raiffeisen Bank International AG, cu o valoare de 450 de milioane de euro, ceea ce îl face să fie cel mai mare credit acordat pe piața imobiliară din România.

Portofoliul grupului Iulius, deținut de iulian Dascălu împreună cu fondul de investiții Atterbury trece de 1,2 miliarde de euro, dar se îndreaptă spre pragul de două miliarde. Compania are în derulare proiecte imobiliare de 650 de milioane de euro, aici fiind inclusă și reconversia fostei fabrici Carbochim din Cluj-Napoca. La fel ca AFI, anul trecut Iulius a luat un credit sindicalizat de peste 410 milioane de euro pentru refinanțarea mallurilor din Iași, Cluj-Napoca, Suceava și Timișoara.

CITEȘTE ȘI: În nici trei ani s-au „născut” noi giganți în imobiliarele din România. Ce companii și-au majorat portofoliile la peste 1 miliard de euro și cine le urmează

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...