Goana după dividende: Câştiguri de până la 35%, estimează analiştii conform profiturilor pe 2013

Investitorii cumpără puţin câte puţin acţiuni, ca să nu se scumpească, chiar dacă dividendele probabile sunt ispititoare. Dividendele distribuite de câteva companii, în special din sectorul energetic, ar putea aduce investitorilor "randamente bune", potrivit unei analize a casei de brokeraj Tradeville, trimisă la redacţia ECONOMICA.NET. Dacă se adugă potențialul de scumpire a acţiunilor, câștigul total pe titlurile respective s-ar putea ridica la 20% - 35% din valoarea plasamentului.
Adrian N. Ionescu - joi, 27 feb. 2014, 13:11
Goana după dividende: Câştiguri de până la 35%, estimează analiştii conform profiturilor pe 2013

Casa de brokeraj Tradeville a făcut primele estimări ale randamentelor dividendelor după anunţarea de către companiile de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a profiturilor din care o parte se va împărţi acţionarilor.

Investiţia în acţiunile companiilor energetice poate aduce investitorilor câștiguri de peste 20% din valoarea plasamentului, atât din creșterea cotațiilor acțiunilor pe bursă, cât și din randamentul dividendului aferent profiturilor pe 2013, spun analiştii Tradeville.

Randamentul dividendului este raportul dintre valoarea estimată a dividendului aşteptat de la o companie, pentru fiecare acţiune şi preţul actual acelei acţiuni la BVB. În cazul vânzării acţiunii după data „cu dividend”, la dividend se mai adaugă şi profitul din vânzare. „Data cu dividend” este data la care un investitor trebuie să fie înregistrat ca acţionar pentru a avea dreptul la dividende.  

Cele mai mari câștiguri anuale le-ar putea aduce Nuclearlectrica (SNN) și Transgaz (TGN), de circa 35%, potrivit estimărilor Tradeville, primite la redacţia ECONOMICA.NET.

Astfel, Nuclearelectrica (SNN) ar putea beneficia de un randament brut de 14,8% (dividend impozabil faţă de preţul actual al acţiunii), la care a s-ar adăuga un plus de 22% din creşterea cotaţiilor faţă de cea actuală, potrivit calculelor Tradeville.

Rezultă un câştig probabil agregat de 37%, cu estimarea Tradeville de preţ ţintă  de 11 lei / acţiune SNN (în piaţă joi, cotaţia era cu câţiva bani sub 9 lei / acţiune. Consensul înregistrat printre analiştii consultaţi de Reuters rpvind preţul ţintă al Nucleareletrica este de 14 lei/acțiune SNN, precizează analiza Tradeville.

Analiştii Tradeville contează pe revenirea  pe creştere a SNN, pentru că scăderea de 20% de la începutul anului este contrazisă de faptul că SNN a înregistrat cel mai mare profit net din istoria sa: de 456 milioane de lei pe 2013, „în contextul liberalizării pieței energiei”

Trebuie precizat, însă, că preţurile ţintă sunt estimate pentru următoarele 12 luni, adică nu este neapărat ca ele să fie atinse până la datele cu dividend din această primăvară sau vară, după care investitorii obişnuiesc să vând acţiunile.
 
Transgaz (TGN) a obţinut un profit peste cel programat, „în ciuda unui provizion de 110 milioane lei constituit pentru eșecul proiectului Nabucco”.

Randamentul dividendului TGN este acum de 12,6%, cu preţul actual de 190 de lei. Ca la mai toate companiile de stat, este de aşteptat ca 85% din profit să fie distribuit ca dividende, conform legii.

Acțiunile TGN au un potențial de creștere de 22,3% în următoarele 12 luni, potrivit Reuters. Prin urmare, Transgaz ar putea genera un randament cumulat de 35%, dacă acţiunile sunt păstrate până la atingerea preţului ţintă şi vândute la acesta.

De asemenea, OMV Petrom (SNP) și Transelectrica (TEL), ar putea genera investitorilor randamente agregate de 20%-25%.

OMV Petrom a reușit cel mai mare profit realizat vreodată de vreo companie din România, de circa 1,1 miliarde euro, în creștere cu 22% față de 2012, iar Transelectrica a obținut un rezultat net în urcare cu 370%.

Astfel, pe baza unui dividend brut estimat de Tradeville la 0,03 lei/acțiune pentru SNP, respectiv la 1,87 lei/acțiune pentru TEL, randamentul dividendului ar fi de 6,6%, respectiv de 11,7%.

În plus, investitorii ar putea câștiga 18% din avansul cotației SNP și 8,1% din creșterea acțiunilor TEL, conform prețurilor-țintă Reuters, de 0,54 lei  la SNP, respectiv de 17,28 lei la TEL.

Un câștig brut de peste 20% ar putea aduce și plasamentul în Fondul Proprietatea (FP), din trei direcții: randamentul dividendului de 0,04 – 0,05 lei/acțiune (5%-6%), reducerea valorii nominale cu 0,05 lei (6%) și potențialul de creștere conform Reuters (9,8%).

„Majoritatea principalelor companii româneşti vor putea distribui sume generoase către acţionari, sub formă de dividende. Mulţumită modelelor de business stabile, încă bazate pe tarife reglementate în creştere în 2013, anumite companii de stat, cum ar fi Transelectrica şi Nuclearelectrica, au raportat cele mai mari profituri de după criză. Adăugând faptul că acestor companii le este impus prin lege să plătească aproximativ 85% din profit că dividend, ne aşteptăm la randamente ale dividendelor de peste 10%, adică duble sau chiar triple faţă de dobânzile bancare pentru depozitele în lei”, arată Georgiana Androne, analist financiar Tradeville.

Alte câştiguri de două cifre

Deși a anunțat un profit net în scădere cu 33%, SIF Moldova (SIF2) ar putea plăti un dividend (estimat la 0,123 lei de analiștii Tradeville), care să genereze un randament brut de 8,7% față de prețul actual, iar potențialul de creștere în următoarele 12 luni este de 7,7% (1,53 lei/acțiune, consensul Reuters).

În ciuda faptului că a afișat un profit în scădere cu 10%, de aproape 190 milioane lei, SIF Transilvania (SIF3) ar putea distribui 50% din acesta, ceea ce ar aduce investitorilor un randament brut de 13%-14%.

„SIF-urile, în ciuda unor scăderi ale rezultatului net faţă de 2012, vor rămâne bune plătitoare de dividende, în tradiţia anilor trecuţi, oferind cel puţin 50-70% din profituri. Practic, dividendele acţiunilor blue-chip de pe piaţă locală reprezintă şi în 2014 o alternativă atractivă la plasamentele în sistemul bancar”, conchide analistul Tradeville.

Un câștig agregat de circa 10%-11% ar putea aduce și investiția Antibiotice (ATB), compus dintr-un randament al dividendului de circa 3,3%-3,4% și un potențial de creștere de circa 6,7%-7,2%.

Dintre internaţionalele de la BVB, un spațiu semnificativ de creștere conform Reuters prezinta acțiunile VISA, de 12,7%, până la 256 dolari/acțiune, la care se adaugă un randament brut al dividendului de 1,6%.

Un câștig agregat de circa 10%-11% ar putea aduce și investiția în titlurile Daimler (DAI).

Consultă şi o altă perspectivă, de la începutul anului, în:

Goana după dividende: Cele mai mari randamente estimate la cele mai căutate acţiuni de la Bursă

Comparaţi şi cu anul trecut în:

Ultima şansă de a lua dividendele mari ale vedetelor Bursei

Ce dividende vor da campionii Bursei

Ce dividende vor da companiile de la bursă. Cele mai mari randamente

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze, nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor care le iau.

Analiştii fac estimări de preţ ţintă pentru următoarele 12 luni, cercetând activele companiei şi comparându-le cu performanţele altor companii similare.

Estimările de preţ ţintă nu sunt decât repere, şi nu sugestii, chiar dacă sunt denumite recomandări. Sunt, de obicei, modificate mai devreme de 12 luni, pentru că intervin schimbări relevante în evoluţia performanţelor companiei.

 Estimările de dividende pot fi contrazise de apariţia unor evenimente no, care pot schimba opriniile previzibile ale acţionarilor, atunci când vor decide marimea dividendelor.

Nici autorii estimărilor şi nici ECONOMICA.NET nu-şi asumă răspunderea pentru rezultatele deciziilor de investiţii, luate de investitori, în funcţie de profilul de risc al investitorului.

Te-ar mai putea interesa și
Producția de petrol și gaze a Petrom a scăzut și în al treilea trimestru din 2024
Producția de petrol și gaze a Petrom a scăzut și în al treilea trimestru din 2024
 OMV Petrom a realizat o producţie de hidrocarburi de 107.200 barili echivalent petrol pe zi, în cel de-al treilea trimestru al acestui an, cu 2,6% mai mică faţă de trimestrul precedent,......
Elcen a vrut să vândă energie electrică la bursă cu 600 de lei/MWh. N-a putut
Elcen a vrut să vândă energie electrică la bursă cu 600 de lei/MWh. N-a putut
Electrocentrale București (Elcen), producătorul de energie electrică și termică al Capitalei, a scos la vânzare ieri ...
Carburanții s-au scumpit din nou azi, pentru a treia oară la rând. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au scumpit din nou azi, pentru a treia oară la rând. Cât costă acum benzina și motorina
Prețurile carburanților auto au crescut din nou marți dimineață, la doar trei zile de la precedenta creștere de preț. ...
Muncitorii străini sunt preferați chiar și în Delta Dunării. „Sunt foarte motivați și dispuși să lucreze ore suplimentare”
Muncitorii străini sunt preferați chiar și în Delta Dunării. „Sunt foarte motivați și dispuși să lucreze ore suplimentare”
Foarte mulți angajatori, chiar și cei din zona Deltei Dunării, preferă muncitorii străini, deoarece lucrează ore suplimentare, ...