Chiar dacă Donald Trump a anunţat miercuri amânarea cu 90 de zile a taxelor vamale suplimentare, acest anunţ nu pare să fi afectat preţurile la automobile, oţel şi aluminiu, ceea ce a generat îngrijorări cu privire la majorarea costurilor pentru sectorul auto.
„Credem că, aşa cum au fost propuse, tarifele vor creşte costurile, atât pentru importurile, cât şi pentru producţia de autovehicule în SUA, cu cel puţin câteva mii de dolari, în medie”, susţine o echipă de analişti de la Goldman Sachs, condusă de Mark Delaney.
Cu toate acestea, va fi greu pentru industria auto să transfere în totalitate acest cost suplimentar pe seama clienţilor, în special pe fondul încetinirii cererii, au adăugat analiştii.
Banca de investiţii estimează că preţul net al unui vehicul nou în SUA va creşte cu 2.000 până la 4.000 de dolari în următoarele 6-12 luni, pe măsură ce producătorii vor include costurile care au legătură cu tarifele.
În prezent, Goldman Sachs se aşteaptă ca în 2025 pe piaţa din SUA să se comercializeze 15,4 milioane de automobile, comparativ cu o estimare anterioară de 16,25 de milioane de unități. De asemenea, Goldman Sachs şi-a redus şi estimările pentru 2026, cu 1,1 milioane de unităţi, până la 15,25 de milioane de automobile.
Aceeaşi bancă de investiţii şi-a revizuit şi estimările referitoare la producţia globală de automobile în acest an, până la 88,7 milioane de unităţi, de la 90,4 milioane de unităţi cât estima anterior. Previziunile referitoare la producţia globală de automobile în 2026 au fost reduse până la 90,7 milioane de unităţi, de la 92,6 milioane unităţi.
În ceea ce priveşte acţiunile producătorilor auto, Goldman Sachs şi-a schimbat recomandarea pentru acţiunile Ford la „neutră” de la „cumpără”, citând intensificarea concurenţei internaţionale, cererea redusă a consumatorilor şi costurile mai mari de pe urma tarifelor. Acest constructor a anunţat săptămâna trecută reduceri la mai multe modele, pe măsură ce vrea să îşi reducă stocurile care depăşesc media din industrie, în ideea de a impulsiona vânzările înainte de a intra în vigoare preţurile mai mari.
În cursul şedinţei de tranzacţionare de joi, acţiunile Ford au scăzut cu aproape 5%, în timp ce titlurile GM au pierdut 5,2%, iar acţiunile Stellantis s-au prăbuşit cu 11,8%.