Graça Mache susţine că este „mai puţin neliniştită” privind starea de sănătate a soţului ei, Mandela

Graça Machel, soţia lui Nelson Mandela, a anunţat vineri că se simte "mai puţin neliniştită decât acum o săptămână", în timp ce fostul preşedinte sud-african, în vârstă de 94 de ani, se află de mai multe săptămâni internat la spitalul din Pretoria, într-o stare critică, dar stabilă, relatează AFP.
Economica.net - vin, 12 iul. 2013, 20:12
Graça Mache susţine că este

„El continuă să răspundă bine la tratament. Pot să spun că astăzi sunt mai puţin neliniştită, decât acum o săptămână”, a declarat Graça Machel pentru postul de televiziune SABC.

Spitalizat pe 8 iunie, Nelson Mandela se află într-o stare „critică”, începând cu 23 iunie. Înainte de ameliorarea stării de sănătate a lui Mandela, preşedintele Jacob Zuma şi-a anulat pe 26 iunie o călătorie în străinătate, temându-se că eroul luptei anti-apartheid va deceda în curând.

Soţia lui Mandela a ţinut o cuvântare la Centrul din Johannesburg în memoria lui Nelson Mandela, unde ea a venit cu scopul de a rezolva nişte formalităţi pentru obţinerea unei noi cărţi de identitate biometrice, pe care urmează s-o primească zilele acestea şi va avea o valabililătate de opt ani.

Machel a adăugat că Nelson Mandela „ar avea toate şansele să participe la acest proces” de primire a unei noi cărţi de identitate, pe care autorităţile sud-africane vor să o facă un simbol al democraţiei în Africa de Sud.

Segregarea rasială în Africa de Sud a fost prezentă înainte şi în timpul apartheidului, din cauza că persoanelor de culoare li se interzicea să se deplaseze pe teritoriul ţării fără a avea un permis sau un paşaport intern.

Una dintre acţiunile de rezistenţă apartheidului este arderea permiselor de trecere, necesare pentru toate persoanele de rasă neagră cu vârsta de peste 16 ani şi care menţionau dacă deţinătorii acestor documente au autorizaţie de a se afla în cartierele celor albi în afara orelor de lucru.

A fost păstrată o celebră fotografie în care Nelson Mandela îşi arde propriul „permis” în 1960.

Primele cărţi de identitate biometrice urmează să fie acordate veteranilor din lupta anti-apartheid, inclusiv lui Mandela, arhiepiscopului Desmond Tutu şi câtorva personalităţi politice marcante.

Deja folosită în unele ţări în paşapoarte, tehnica biometrică permite identificarea automată a persoanelor prin stocarea amprentelor digitale şi a datelor biografice pe un cip de memorie.

Te-ar mai putea interesa și
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Vânzările de locuinţe în Turcia au urcat în aprilie cu 38,8%, la 133.058, comparativ cu perioada similară din 2021, arată datele publicate marţi de Institutul de Statistică, ruşii fiind......
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele din România pot să fie o investiție promițătoare
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele ...
Omul de faceri Ion Țiriac continuă investițiile în imobiliare și plănuiește sute de apartamente pe terenurile pe care ...
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul urmează aprobe în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, cadrul legal pentru implementarea ...
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Grupul bancar francez Societe Generale a anunţat marţi că Frederic Oudea (foto), directorul său general din 2008, nu ...