Grapini: Hotelierii sunt singurii care se opun forfetarului. Vrem să înlocuim un sistem inechitabil

Federaţia Industriei Hoteliere din România este singura organizaţie care se opune introducerii impozitului forfetar, susţine Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, menţionând că nu se urmăreşte aplicarea unei taxe în plus, ci înlocuirea sistemului actual pe care îl consideră inechitabil.
Economica.net - mie, 13 feb. 2013, 10:03
Grapini: Hotelierii sunt singurii care se opun forfetarului. Vrem să înlocuim un sistem inechitabil

„Regret atitudinea omului de afaceri Radu Enache de a transmite o scrisoare deschisă, atâta timp cât a fost invitat la fiecare întâlnire cu asociaţiile din domeniu, atunci când s-a discutat despre o nouă metoda de impozitare. Din procesele verbale, care i-au fost transmise după fiecare întâlnire a grupului de lucru, ar fi trebuit să constate că este singura federaţie care se opune. Să fie datorită faptului că «cei mari» au plătit cel mai puţin impozit pe profit?”, a declarat Grapini într-un comunicat de presă.

Radu Enache, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR) şi proprietarul lanţului hotelier Continental, a declarat marţi că introducerea impozitului forfetar nu ar fi decât o taxă în plus pentru hoteluri şi pensiuni, stimulând evaziunea şi munca la negru.

„Dacă scopul acestui nou impozit este combaterea evaziunii şi a muncii la negru, atunci acţiunea de introduce a acestei taxe este de la început sortită pieirii, pentru că nu s-ar produce decât o impozitare în plus, arbitrară şi inechitabilă, a acelora care plătesc şi acum impozite şi taxe, şi în continuare va exista evaziune prin emiterea notei de plată nefiscală în loc de bon fiscal, neraportări de TVA, neînregistrări de facturi, muncă la negru fără plata de contribuţii sau cu plata limitată la salariul minim pe economie”, a spus Enache.

El a arătat că autorităţile au propus introducerea unui impozit pentru hoteluri şi pensiuni calculat pe baza a trei indicatori: numărul de locuri de cazare, sezonalitatea funcţionării respectivei unităţi şi un coeficient de zonă etalon, stabilit în funcţie de zona în care este amplasat hotelul.

FIHR a trimis o scrisoare deschisă ministrului delegat pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, în care susţine că un nou impozit nu este oportun.

„Studiul pe care îl face ministerul se bazează pe date statistice, dar şi pe experienţa altor ţări. Recent, am avut o întâlnire, în Franta, cu Ministrul Turismului şi am putut constata că cei din domeniul hotelier au taxe cu atât mai mari, cu cât au gradaţie superioară şi capacitate mai mare. Nu vrem ca acest nou mod de impozitare să fie povară doar pe IMM-uri şi nici nu vrem să păstrăm un sistem inechitabil şi neetic în domeniul fiscal. Eu nu cred că un mare hotel poate exista şi poate să facă investiţii pentru a rămâne la standarde de calitate, fără să facă profit ani la rând”, a adăugat Grapini.

Ea l-a invitat, pe această cale, pe Enache la dialog, pentru a afla argumentele acestuia.

„Sigur, evaziunea nu se poate îndepărta printr-un impozit în plus, de aceea nu vrem să mai introducem un impozit pe care să-l plătească tot cei corecţi, ci dorim să înlocuim modul de impozitare”, conchide Grapini.

Grapini a anunţat în ianuarie că impozitul forfetar s-ar putea aplica din semestrul al doilea al acestui an, dacă studiul privind impactul măsurii va fi finalizat în primul trimestru.

Impozitul forfetar va viza doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de înfrumuseţare sau spălătorii auto, cuantumul urmând să fie stabilit după discuţii cu patronatele de profil.

Impozitul urmează să se aplice ca procent dintr-un venit standard pentru fiecare domeniu.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...