Grecia: Creditorii eleni obţin fonduri suplimentare de la BCE, pe fondul accelerării ieşirilor de capital

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene a aprobat majorarea cu 3,3 miliarde de euro (3,8 miliarde de dolari) a plafonului liniei de finanţare de urgenţă (ELA) destinată creditorilor eleni, pe fondul accelerării ieşirilor din depozite, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Economica.net - joi, 19 feb. 2015, 08:34
Grecia: Creditorii eleni obţin fonduri suplimentare de la BCE, pe fondul accelerării ieşirilor de capital

Băncile din Grecia pot accesa acum fonduri totale de 68,3 miliarde de euro, prin intermediul Băncii Centrale a Greciei, faţă de 65 miliarde de euro săptămâna trecută, scrie Agerpres.

Facilitatea de creditare ELA este revizuită cel puţin din două în două săptămâni. Următoarea reuniune a BCE va fi în 5 martie, în Cipru, la Nicosia.

Alte surse au afirmat că Yannis Stournaras, guvernatorul Băncii Centrale a Greciei, a cerut miercuri suplimentarea fondurilor ELA cu zece miliarde de euro.

Nivelul retragerilor din depozitele băncilor elene este în creştere după ce discuţiile de luni din Eurogrup au fost întrerupte brusc, Grecia respingând cererile partenerilor săi din zona euro. Stournaras se va întâlni joi cu oficiali de la Banca Centrală Europeană pentru a discuta problema finanţării băncilor elene, susţin sursele.

Săptămâna trecută, presa elenă anunţa că valoarea sumelor de bani retrase din depozite în ianuarie şi începutul lunii februarie se ridică la 15 miliarde de euro.

Băncile elene îşi asigură necesităţile de finanţare prin intermediul liniei de finanţare de urgenţă a Băncii Centrale din Grecia (ELA), garantată de BCE. Fondurile vor fi acordate atât timp cât există şansa încheierii unui acord între Grecia şi creditorii internaţionali, au apreciat economiştii Antonio Garcia Pascual şi Thomas Harjes de la Barclays Plc. Dacă BCE va închide linia de finanţare de urgenţă, situaţia se va înrăutăţi şi probabil va trebui impus un control al capitalului pentru a se evita ieşiri masive de fonduri din Grecia. În acest caz, băncile elene vor introduce probabil un plafon la retragerile de numerar, avertizează analiştii.

Primele patru mari bănci greceşti, National Bank of Greece SA, Piraeus Bank SA, Alpha Bank şi Eurobank, sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...