Grecia și Italia au ajuns la un acord cu privire la delimitarea zonei economice exclusive din Marea Ionică

Grecia şi Italia au semnat marţi, la Atena, un acord de delimitare a zonei economice exclusive în Marea Ionică, care desparte cele două ţări, relatează AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - mar, 09 iun. 2020, 17:14
Grecia și Italia au ajuns la un acord cu privire la delimitarea zonei economice exclusive din Marea Ionică

Acordul, care pune accentul pe drepturile de pescuit reciproce, a fost semnat de ministrul elen de externe, Nikos Dendias, şi de omologul său italian, Luigi Di Maio (foto).

„Astăzi este o zi istorică”, a declarat Nikos Dendias, în timp ce Di Maio a salutat „un rezultat important”. „Nu suntem doar vecini, avem în inimă teritoriul nostru comun, Mediterana”, a subliniat el.

Cu acelaşi prilej, Di Maio a evidenţiat colaborarea’ cot la cot’ dintre cele două ţări în materie de migraţii în Mediterana.

„În această fază” de urgenţă sanitară, „fiecare ţară europeană trebuie să colaboreze pe planul migraţiei. Solidaritate şi partajare a responsabilităţilor”, a insistat el.

Acordul semnat marţi îşi propune să definească zonele de pescuit între cele două state şi, potrivit lui Dendias, confirmă un precedent acord din 1977 cu Roma care garanta ‘dreptul insulelor de a avea zone maritime’.

Acest aspect este important pentru Atena, confruntată cu tensiuni aprinse cu Turcia vecină, care vizează zăcămintele energetice din regiune şi mai ales dreptul Ciprului de a efectua explorări în zona economică exclusivă cipriotă.

De anul trecut, Ankara a început o demonstraţie de forţă, trimiţând nave de foraj în apele cipriote, în pofida avertismentelor SUA, Uniunii Europene sau Egiptului.

Pentru a-şi întări şi mai mult poziţia în regiune, Turcia a semnat în noiembrie un acord maritim controversat cu guvernul libian de uniune naţională (GNA), ce vizează creşterea teritoriului pe care să se desfăşoare activităţi exploratorii comune.

‘Potrivit dreptului internaţional, delimitarea zonelor maritime este realizată în virtutea unor acorduri legale, nu fără fundament precum acordul acordul între Turcia şi Sarraj’, şeful GNA, a afirmat Dendias, vorbind despre ‘escalada de infracţiuni împotriva dreptului ale Turciei’ faţă de Grecia.

„Aceste acţiuni, ca şi retorica agresivă a Turciei, ilustrează rolul său destabilizator”, a mai spus ministrul grec, subliniind că Atena răspunde ‘metodic la provocare’.
Delimitarea zonelor economice între statele din bazinul mediteranean este un subiect care alimentează tensiunile, după descoperirea în ultimii ani a unor uriaşe zăcăminte de hidrocarburi.

Pentru a contracara tentativele Ankarei de a se impune în regiune, Grecia, Cipru şi Israel au semnat în ianuarie un acord privitor la gazoductul EastMed, un proiect de aprovizionare energetică a Europei de Est.

Potrivit experţilor, semnarea acordului greco-italian ar putea servi ca precedent ţărilor din regiune pentru a-şi delimita zonele exclusive şi a pune capăt tentativelor Turciei.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...