Grecii nu se dezmint. Vor prelungirea termenului stabilit pentru reducerea deficitului

Ministerul de Finanţe din Grecia negociază cu creditorii ţării (FMI, UE şi BCE) extinderea perioadei de ajustare fiscală cu un an, până în 2015, se arată într-un articol apărut în publicaţia elenă 'Ta New', transmite site-ul ekathimerini.com
Economica.net - joi, 26 apr. 2012, 11:06
Grecii nu se dezmint. Vor prelungirea termenului stabilit pentru reducerea deficitului

Ministrul elen de finanţe, Filippos Sachinidis, a discutat în weekend această problemă cu oficiali ai FMI la Washington susţine ‘Ta New’.

Liderul PASOK, Evangelos Venizelos, fostul ministru de finanţe al Greciei, a făcut din această problemă una din temele principale ale campaniei sale. El a afirmat că va cere creditorilor Greciei să acorde ţării termen până în 2015 pentru reducerea deficitului, şi nu până în 2014 cum era iniţial prevăzut.

‘Credem că acestă prelungire va face ajustarea puţin mai uşoară’, a declarat joi la televiziune un purtător de cuvânt al PASOK.

Poul Thomsen, şeful delegaţiei FMI în Grecia, ar urma să viziteze ţara după alegerile din 6 mai, înaintea vizitei misiunii FMI, UE şi BCE din iunie.

Surse FMI de la Washington au precizat că este posibil ca Thomsen să poată conduce o misiune în Grecia care să evalueze situaţia din Grecia după alegeri.

Deficitul bugetar al Greciei a coborât anul trecut la 9,1% din Produsul Intern Brut de la nivelul de 10,3% din PIB în 2010, în condiţiile în care austeritatea cerută în programul convenit cu FMI şi UE a afectat cheltuielile publice.

Măsurile de austeritate fiscală, inclusiv majorările de taxe pe venit şi proprietăţi, creşterea Taxei pe Valoarea Adăugată şi reducerea salariilor şi pensiilor, au permis autorităţilor de la Atena să reducă drastic deficitul bugetar de la nivelul revizuit de 15,6% din PIB înregistrat în 2009. Pentru acest an autorităţile elene şi-au propus un deficit bugetar de 6,7% din PIB şi un deficit primar de 0,2% din PIB. Cu toate acestea, economia Greciei este în al cincilea an de recesiune şi ar putea să se contracte cu cel puţin 4,8% în acest an. De asemenea, şomajul este la un nivel record, ceea ce afectează veniturile din taxe şi impune creşterea sumelor pentru alocaţii de şomaj.

Grecia s-a angajat în 2010 să-şi reducă deficitul public în schimbul primului pachet de asistenţă financiară de la UE şi FMI, de 110 miliarde de euro. De la 15% din PIB în 2009, Grecia s-a angajat să ajungă la un deficit sub limita de 3% impusă de UE până în 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi......
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după ...
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă ...