1EUR = 4.8418 RON | Bucureşti 34 º

Finanţe şi bănci

Grecia vrea să amâne rambursarea unei părţi din datoriile către BCE

Datoria Greciei nu este sustenabilă şi rambursarea datoriilor către Banca Centrală Europeană ar trebui amânată, a declarat joi ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, transmit AFP şi Reuters.

14 mai, 2015 | Agerpres

'În perioada iulie-august, Ministerul de Finanţe va trebui să împrumute 6,7 miliarde de euro, într-un fel sau altul, pentru a rambursa obligaţiunile cumpărate de BCE', a declarat Yanis Varoufakis cu ocazia unei conferinţe referindu-se la bondurile achiziţionate de BCE în cadrul programului Securities Markets Program, în perioada 2010-2011. 'Din aceste obligaţiuni au mai rămas titluri în valoare de aproximativ 27 de miliarde de euro, care ar trebui rambursate în următoarele lui sau ani. Este clar că aceste bonduri ar trebui amânate în viitorul îndepărtat', a apreciat Varoufakis.

Marţi, autorităţile de la Atena au rambursat o tranşă de 750 milioane de euro către Fondul Monetar Internaţional însă pentru a putea face acest lucru au accesat un cont pentru situaţii de urgenţă deţinut de Banca centrală a Greciei, scrie Agerpres.

Anterior, Yanis Varoufakis a avertizat că Grecia riscă să intre în criză de lichidităţi în decurs de două săptămâni dacă nu ajunge la un acord cu creditorii internaţionali care să permită deblocarea unei noi tranşe din programul de ajutor.

În total, Grecia are de rambursat aproape un miliard de euro către FMI în luna mai şi aproape şapte miliarde de euro către BCE până în luna august şi există îngrijorări că Guvernul de la Atena va rata aceste plăţi. Aceasta ar fi o situaţie fără precedent, care ar putea pune sub semnul întrebării apartenenţa Greciei la zona euro.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO