Grecii retrag banii din bănci, îngrijoraţi că vor fi impuse restricţii asupra mişcărilor de capital – Reuters

Ieşirile din depozitele băncilor elene s-au accelerat la peste un miliard de euro în ultimele zile, revenind la cele mai ridicate valori zilnice din acest an, au declarat pentru Reuters surse bancare care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Economica.net - vin, 20 feb. 2015, 12:00
Grecii retrag banii din bănci, îngrijoraţi că vor fi impuse restricţii asupra mişcărilor de capital - Reuters

Miercuri şi joi au fost retraşi câte 500 milioane de euro, grecii fiind nervoşi înaintea weekend-ului prelungit, după ce în 2013 Ciprul a impus restricţii asupra mişcărilor de capital după un alt weekend prelungit, susţin sursele.

Luni este sărbătoare publică în Grecia, marcând începerea Postului Paştelui ortodox. Temerile privind restricţiile asupra mişcărilor de capital au sporit în ultimele zile după ce autorităţile de la Atena nu au reuşit să ajungă la un acord cu zona euro pentru continuarea finanţării. Guvernul Greciei a dezminţit că ar intenţiona să impună restricţii asupra mişcărilor de capital, scrie Agerpres.

‘Cei care au depozite au făcut legătura între weekend-ul prelungit şi decizia Ciprului de a impune restricţii asupra mişcărilor de capital’, susţin sursele, care afirmă că situaţia Nicosiei era mult diferită de cea a Greciei.

Ieşirile din depozitele băncilor elene din ultimele zile se apropie de nivelul record înregistrat în ianuarie – 12 miliarde de euro – înainte de a încetini uşor în februarie, anunţă sursele.

Joi, publicaţia germană ‘Frankfurter Allgemeine Zeitung’ (FAZ) anunţa că oficialii Băncii Centrale Europene s-ar simţi mai liniştiţi dacă Grecia va impune restricţii asupra mişcărilor de capital pentru a contracara retragerile masive din depozitele instituţiilor financiare elene.

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene a aprobat miercuri o majorare modestă, cu 3,3 miliarde de euro, a plafonului liniei de finanţare de urgenţă (ELA) destinată creditorilor eleni, sporind astfel presiunile asupra autorităţilor de la Atena pentru încheierea unui acord cu partenerii europeni.

‘Consiliul guvernatorilor şi autoritatea de supervizare a BCE ar fi mai liniştiţi dacă ar exista un control al capitalului pentru a preveni retragerile masive din bănci’, se arată în articolul apărut în FAZ care citează surse de la BCE.

Reprezentanţii Băncii Centrale Europene nu au comentat informaţia.

În luna martie 2013, Cipru a luat o decizie fără precedent în zona euro, aceea de a impune restricţii asupra mişcărilor de capital. Scopul acestei măsuri a fost acela de a se evita retragerea banilor deponenţilor, după ce aceştia au fost obligaţi să participe cu fondurile proprii la recapitalizarea primei bănci, iar cea de-a doua mare bancă din ţară a fost închisă. Printre aceste restricţii s-a aflat şi interdicţia impusă cetăţenilor de a retrage de la ATM-uri mai mult de 300 de euro pe zi, iar în cazul companiilor limita a fost de 500 de euro pe zi.

Nivelul retragerilor de la depozitele băncilor elene este în creştere după ce discuţiile de luni din Eurogrup au fost întrerupte brusc, Grecia respingând cererile partenerilor săi din zona euro.

Săptămâna trecută, presa elenă anunţa că valoarea sumelor de bani retrase din depozite în ianuarie şi începutul lunii februarie se ridică la 15 miliarde de euro.

Primele patru mari bănci greceşti, National Bank of Greece SA, Piraeus Bank SA, Alpha Bank şi Eurobank, sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...