Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa a determinat anularea a 1.800 de zboruri

Direcţia Generală a Aviaţiei Civile (DGAC) a anunţat marţi dimineaţa că 1.800 de zboruri au fost anulate în Franţa, din cauza grevei controlorilor de trafic aerian care contestă proiectele Comisiei Europene (CE) de liberalizare a sectorului, relatează AFP.
Economica.net - mar, 11 iun. 2013, 13:20
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa a determinat anularea a 1.800 de zboruri

„În general, situaţia este destul de calmă în aerogări”, pentru că, datorită unor măsuri luate anterior, sunt prezenţi „doar pasagerii care au avion”, a anunţat un purtător de cuvânt al DGAC.

El a precizat că 1.800 de zboruri au fost anulate pe teritoriul Franţei, în timp ce în medie „sunt 7.650 de zboruri pe zi”.

El a dat asigurări că „măsurile implementate permit asigurarea gestionării traficului”.

DGAC a solicitat companiilor aeriene să-şi reducă programul de zboruri cu 50% pe parcursul grevei, de marţi până joi, în aeroporturile Roissy, Orly, Beauvais, Lyon, Nisa, Marsilia, Toulouse şi Bordeaux.

Pe site-ul său de Internet, Air France aprecia luni că poate asigura zborurile de cursă lungă cu plecare din Paris, dar nu excludea „întârzieri şi anulări de ultim minut”, invitând pasagerii să se informeze „în timp real”.

La rândul său, compania irlandeză de low-cost Ryanair a deplâns „anularea a 102 zboruri din/către Franţa”, marţi, denunţând o „luare de ostatici” a pasagerilor şi îndemnând CE să pună capăt grevelor controlorilor.

Dimineaţă, ADP (Aeroporturile din Paris) a anunţat că situaţia este „calmă” în cele două aeroporturi pariziene Roissy (Charles de Gaulle) şi Orly, dar sunt posibile întârzieri sau anulări de zboruri de ultim minut.

„Noi sfătuim pasagerii să contacteze compania aeriană înainte să plece spre aeroport, pentru a verifica dacă zborul lor este menţinut”, a adăugat el.

Sindicatul Naţional al Controlorilor Traficului Aerian (SNCTA), majoritar pe platformă, a depus un preaviz de grevă pentru perioada 11-13 iunie, cu scopul de a denunţa „consecinţele directe asupra politicii naţionale a normelor europene” în domeniu.

Alte sindicate reprezentând controlorii aerieni ai DGAC (Direcţia Generală a Aviaţiei Civile) au depus de asemenea preaviz, dar pentru o singuză zi, miercuri, cu scopul de a denunţa proiectul Bruxelles-ului privind crearea unui „spaţiu aerian unic” la nivel european.

Potrivit USAC-CGT, „viitoarele reglementări europene ale navigaţiei europene sunt un atac direct împotriva caracterului de serviciu public al acestui domeniu de activitate”, apreciază sindicatul.

„Acest atac direct împotriva unui serviciu public francez este o atingere total nejustificată la suveranitatea naţională”, adaugă USAC-CGT.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...