1EUR = 4.8741 RON | Bucureşti 11 º

News

Greva generală continuă în toate spitalele. Sanitas: Suntem deja în Parlament să susţinem amendamentele la legea salarizării

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat, marţi dimineaţă, pentru News.ro, că greva generală continuă în toate spitalele şi a precizat că reprezentanţii Federaţiei se află la această oră în Parlament pentru a susţine amendamentele la Legea de adoptare a OUG 20/2016, privind majorările salariale votate luni seară de deputaţii din Comisiile de muncă şi buget.

01 noi, 2016 | News.ro

"Greva generală continuă în toate spitalele, aşa cum a fost şi ieri (luni, n.r.). La această oră suntem deja în Parlament pentru a susţine amendamentele care prevăd majorări salariale, pe care le-au votat deputaţii din comisiile de buget-finanţe şi muncă", a declarat Marius Sepi, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, pentru News.ro.

Mai mulţi angajaţi ai Spitalului Floreasca din Capitală, membri ai Sindicatului Sanitas, s-au strâns, marţi dimineaţă, în faţa unităţii sanitare, purtând pancarte pe care scrie: "Spunem Stop umilirii cadrelor medicale!"

Deputaţii din Comisiile de muncă şi buget au adoptat, luni seară, la capătul a cinci ore de dezbateri, mai multe amendamente la Legea de adoptare a OUG 20/2016 care prevede majorări salariale pentru angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, personalul din învăţământ, precum şi sporuri pentru medici, deşi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, s-a împotrivit şi i-a avertizat că acest lucru înseamnă un efort de patru miliarde de lei anual de la bugetul de stat.

Potrivit amendamentelor adoptate de cele două comisii, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se majorează cu 25 la sută faţă de nivelul acordat pentru luna august 2016.Salariile se vor majora efectiv începând cu 1 decembrie 2016.

Secretarul de stat în Ministerul de Finanţe, prezent la dezbatere, a precizat că dacă acest amendament este adoptat, deficitul va creşte.

Totodată, deputaţii au stabilit ca sporurile pentru cadrele medicale să fie calculate la baza salarială din anul respectiv, nu la nivelul din 2009.

Dezbateriile la Comisiile reunite de Muncă şi Buget din Camera Deputaţilor asupra OUG 20/2016 vor fi reluate marţi dimineaţă, întrucât trebuie discutate grilele de salarizare, urmând ca proiectul de Lege de adoptare a OUG 20/2016 să primească raport de la Comisia Juridică. Proiectul urmează să ajungă apoi în plenul Camerei Deputaţilor care e for decizional în acest caz.

Federaţia Sanitas anunţa, luni seară, că după prima zi de grevă generală au apărut premise favorabile, amendamentele sindicaliştilor fiind aprobate de Comisiile de muncă şi de buget din Camera Deputaţilor.

Totuşi, până la votul final din plenul Camerei greva generală continuă, au avertizat reprezentanţii Sanitas.

Aproape 82.000 de angajaţi din sistemul sanitar au intrat, luni, în grevă generală, potrivit sindicaliştilor, în condiţiile în care nu au ajuns la o înţelegere cu autorităţile privind revendicările legate de legea salarizării unitare. Liderii sindicali susţin că, în perioada grevei generale, doar o treime din angajaţi asigură serviciile medicale.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO