Grevă în Grecia: Personalul medical din spitalele de stat protestează împotriva austerităţii

Personalul medical din spitalele de stat şi centrele de sănătate din Grecia se află miercuri într-o grevă de 24 de ore în semn de protest faţă de măsurile de austeritate, relatează DPA.
Economica.net - mie, 20 mai 2015, 11:30
Grevă în Grecia: Personalul medical din spitalele de stat protestează împotriva austerităţii

Federaţia Medicilor din Spitalele din Grecia (OENGE) a emis un comunicat în care denunţă starea de ‘asfixie economică’ a spitalelor publice. ‘Medicii cer o creştere a finanţării spitalelor’ până la 2 miliarde de euro pe an faţă de nivelul actual de 1,4 miliarde de euro, ‘pentru a se rezolva problema deficitului de materiale şi de medicamente’, se mai spune în comunicat.

Bugetul total alocat pentru sistemul public de sănătate este de circa 11 miliarde de euro anual, adică în jur de 5% din PIB al ţării. Potrivit premierului Alexis Tsipras, acesta reprezintă cel mai scăzut nivel al cheltuielilor publice pentru sănătate ca procent din PIB în rândul statelor membre ale Uniunii Europene şi Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), scrie Agerpres.

În luna aprilie, şeful guvernului a anunţat că vor fi concediaţi 4.500 de angajaţi din sănătate, dintre care 700 de medici, asistente şi paramedici cu contracte permanente.

Pentru miercuri sunt aşteptate demonstraţii la Atena şi în alte oraşe mari ale Greciei. La grevă participă şi angajaţii de pe ambulanţe, în timp ce spitalele funcţionează cu un număr redus de personal.

Te-ar mai putea interesa și
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în......
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...