Grevă la metrou: Şova afirmă că metroul nu a fost construit pentru bunăstarea liderilor sindicali

Metroul din București nu a fost construit pentru bunăstarea liderilor sindicali, care de mai bine de 20 de ani negociază în numele angajaților având în vedere propriile interese, a declarat ministrul Transporturilor, Lucian Șova, după ce negocierile cu sindicatele de la metrou au eșuat, iar acestea declanșează greva de avertisment joi și amenință cu greva generală începând de luni, potrivit Hotnews.ro. 
Economica.net - mie, 14 nov. 2018, 16:14
Grevă la metrou: Şova afirmă că metroul nu a fost construit pentru bunăstarea liderilor sindicali

„Vreau să știe toată lumea că metroul din București nu a fost construit pentru bunăstarea liderilor sindicali, care de mai bine de 20 de ani negociază în numele angajaților având în vedere propriile interese. Această grevă este pentru conservarea privilegiilor pe care comercianții din stațiile de metrou le au de mai bine de 15 ani”, a declarat ministrul Transporturilor.

El a spus că negocierile cu sindicatele au început în urmă cu opt luni, că principala revendicare a fost majorarea salariilor cu 42% și că sindicaliștii nu au acceptat niciun fel de reducere a acestui procent pe care îl cer.

Potrivit lui Șova, salariile angajaților Metrorex au crescut anual, în ultimii patru ani, ultima majorare fiind de 21%, în 2017, relatează Hotnews.ro.

Grevă la metrou: trenurile nu vor circula joi dimineaţă

Trenurile de metrou nu vor circula joi dimineaţa, în intervalul orar 4:00 – 6:00, în urma declanşării unei greve de avertisment de către Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM).

„Administraţia Metrorex a fost notificată de Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM) cu privire la decizia declanşării grevei de avertisment joi, 15.11.2018, între orele 04:00-06:00. În această perioadă trenurile de metrou nu vor circula. Conducerea Metrorex îşi manifestă disponibilitatea pentru continuarea negocierilor, conform legii dialogului social şi face apel la angajaţii săi să ia în considerare că asigurarea transportului călătorilor (la timp şi în siguranţă) este prioritară”, precizează, miercuri, Metrorex.

Grevă la metrou: ultima ofertă de creştere salarială, respinsă

Consiliul General al Uniunii Sindicatului Liber din Metrou a anunţat, în 12 noiembrie, că a respins ultima ofertă de creştere salarială înaintată de administraţia Metrorex şi a decis declanşarea grevei de avertisment joi, între orele 4:00-6:00.

„Nu va avea un efect deosebit asupra călătorilor, pentru că va dura două ore, dar este foarte importantă greva propriu-zisă, greva generală care, într-adevăr, înseamnă a periclita circulaţia în Bucureşti pentru cei circa 700.000 de călători pe care îi transportăm zilnic. Trebuie să anunţăm cu 48 de ore înainte din momentul în care luăm hotărârea şi asta se va întâmpla după ora 12:00 în cursul zilei de azi şi ea (greva de avertisment – n. r.) va fi ca de obicei între orele 4:00 şi 6:00 dimineaţa, două ore, pentru că aşa prevede legea. Practic, greva de avertisment ar afecta călătorii doar o oră, pentru că circulaţia metroului începe la 5:00, însă noi suntem obligaţi să întrerupem la 4:00, ca oamenii să nu intre în staţii, pe de o parte. Pe de altă parte, în perioada 4:00 – 5:00 avem probele pe care le facem, avem evacuare de tunel, deci trenurile se mişcă de la ora 4:00”, a declarat luni Ion Rădoi, liderul USLM.

Grevă la metrou: sindicaliştii sunt dispuşi în continuare la negocieri

Acesta a menţionat, însă, că sindicaliştii sunt dispuşi să negocieze în continuare pentru a găsi soluţii la revendicările lor.

În ceea ce priveşte revendicările de natură salarială, respectiv o creştere a salariilor, sindicalistul a precizat că s-a ajuns la o ultimă cifră, spre 18% de la care nu sunt dispuşi să facă „prea mari concesii”.

Pe de altă parte, directorul general al Metrorex, Dumitru Şodolescu, a afirmat, la începutul acestei săptămâni, că negocierile continuă şi speră că nu se va ajunge la grevă.

„Conform Legii dialogului social, Legea 62 din 2011, parcurgem toate etapele. Am avut negocieri, a urmat etapa de conciliere. Negocierile continuă şi chiar dacă va fi o grevă suntem obligaţi să continuăm negocierile până vom încheia contractul colectiv de muncă, inclusiv pe perioada grevei. Noi sperăm să nu se ajungă la grevă. Ştiţi foarte bine cât a cerut sindicatul, cât a oferit administraţia şi mai ştiţi, de asemenea, care sunt constrângerile legislative, pentru că poţi conduce populist şi să satisfaci cerinţa şi după aceea, mai târziu, să fii nevoit să dai banii înapoi dacă i-ai acordat în afara prevederilor legale”, a explicat Şodolescu, care a fost prezent luni la deschiderea primului terminal multimodal din Bucureşti.

Pe tema grevei la metrou:

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...