Grevă pe 1 iunie. Sindicatele din Educaţie iau în calcul şi boicotarea examenelor

Sindicatele din Educaţie nu renunţă la greva anunţată pe 1 iunie, chiar dacă, în urma discuţiilor de luni dimineaţă de la Ministerul Muncii, Guvernul le-a propus o majorare salarială de 5% de la 1 august 2016, au declarat liderii sindicali la ieşirea de la discuţii.
Economica.net - lun, 30 mai 2016, 09:06
Grevă pe 1 iunie. Sindicatele din Educaţie iau în calcul şi boicotarea examenelor

‘Noi, în următoarele minute, vom transmite această ofertă colegilor din ţară şi vor lua o decizie. Aşa cum stau lucrurile este foarte probabil ca protestul de miercuri să aibă loc. Este puţin probabil să se amâne. E vorba de 5% de la 1 august 2016. Alte variante pe care le-am cerut erau de 10% de la 1 ianuarie 2017 sau 5% de la 1 august 2016 şi 5% de la 1 ianuarie 2017. Iată că niciuna dintre aceste variante nu stă în picioare. Doar 5% din vară este cert. Nu este cert celălalt procent de când se va aplica’, a declarat Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

La rândul său, Marius Nistor, liderul Federaţiei ‘Spiru Haret’, a arătat că este prea târziu să se renunţe la greva de la 1 iunie.

‘În momentul de faţă, fără o consultare cu colegii, pe 1 iunie va fi un marş de protest pe care l-am organizat împreună cu FSLI şi Alma Mater. Chiar dacă se vine cu o altă ofertă, pentru că s-a întârziat foarte mult cu discuţiile, nu ştiu în ce măsură se poate demobiliza întreaga acţiune. Este cam greu de realizat acest lucru. Cred că Guvernul trebuia să se gândească din start. În momentul în care din luna ianuarie a început să lanseze ideile vizavi de o nouă lege unitară de salarizare, a ridicat nivelul aşteptărilor celor care lucrează în diferite domenii bugetare, iar acum dă din colţ în colţ şi încearcă să transfere partea de vină către altcineva’, a spus liderul ‘Spiru Haret’.

Întrebat de boicotarea examenelor, Nistor a spus că nu se ştie ce se va întâmpla şi orice decizie va fi luată împreună cu colegii din teritoriu: ‘În momentul de faţă trebuie să ne concentrăm pe ceea ce se întâmplă astăzi şi pe ceea ce se va întâmpla pe 1 iunie, iar mai departe vom vedea. Orice decizie a noastră va fi luată după o consultare cu reprezentanţii elevilor şi ai părinţilor’.

Nistor a precizat că 257 de lei brut este cea mai mare creştere salarială promisă, iar cea mai mică este de 80 de lei brut. Întrebat câţi profesori vor beneficia de aceste corecţii, el a arătat că este vorba de maximum 50.000, deci nici un sfert din total.

Marius Nistor a amintit că educaţia este domeniu prioritar stabilit prin Constituţie, dar şi în programul preşedintelui României.

‘Au obligaţia să trateze educaţia ca domeniu prioritar stabilit nu numai prin Constituţie, ci şi prin Strategia de Apărare Naţională a Ţării. Vorbim şi de programul preşedintelui României, ‘România educată’, cu nişte termene foarte clare până în 2018. Ori în condiţiile în care banii care se alocă educaţiei sunt oferiţi cu mare greutate, cum se va atinge acel procent de 6% dacă anul viitor nu se face absolut nimic, bugetul rămâne acelaşi’, a precizat Nistor.

Potrivit acestuia, nu s-a rezolvat nici problema decontării navetei. ‘Copiii trebuie să beneficieze de decontarea integrală a navetei, asta dacă vrem să prevenim abandonul şcolar şi celelalte probleme grave cu care se confruntă sistemul de învăţământ’, a subliniat liderul sindical.

‘Se vorbeşte de performanţă şi s-a lansat ideea unor bonusuri de performanţă de 2%. Aceste bonusuri de vor aplica abia de la 1 ianuarie 2018. Însă nu poţi da prin hotărâre de Guvern criterii de performanţă pentru fiecare unitate de învăţământ. Nu se pot compara criteriile pentru o grădiniţă cu cele pentru un colegiu naţional sau liceu tehnologic. Deci este foarte grea procedura şi ne pune în imposibilitatea să stimulăm performanţa în unităţile şcolare. Oricum, vedeţi că performanţa mai are de aşteptat până în 2018’, a mai spus Nistor.

Sindicatele din Educaţie au fost luni la negocieri cu reprezentanţii Ministerului Muncii, după ce sâmbătă au refuzat propunerea unei creşteri salariale, în medie, cu 5% de la 1 ianuarie 2017, iar săptămâna trecută au declinat propunerea premierului Dacian Cioloş, respectiv creşterea salariilor, în medie, cu 10% de la 1 august 2017.

Liderii de sindicat au cerut membrilor Guvernului ca Ordonanţa privind salarizarea în sectorul public să se aplice nediscriminatoriu de la 1 august 2016, cel târziu 1 ianuarie 2017, la fel ca la Sănătate, şi au subliniat că nu vor accepta o diferenţă de un an în aplicarea acestui act normativ.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a anunţat pe 19 mai că 15.000 de salariaţi din învăţământ vor porni, pe 1 iunie, într-un marş de protest din faţa Guvernului României către Palatul Cotroceni, începând cu ora 11,00.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...