Grevă pe 1 iunie. Sindicatele din Educaţie iau în calcul şi boicotarea examenelor

Sindicatele din Educaţie nu renunţă la greva anunţată pe 1 iunie, chiar dacă, în urma discuţiilor de luni dimineaţă de la Ministerul Muncii, Guvernul le-a propus o majorare salarială de 5% de la 1 august 2016, au declarat liderii sindicali la ieşirea de la discuţii.
Economica.net - lun, 30 mai 2016, 09:06
Grevă pe 1 iunie. Sindicatele din Educaţie iau în calcul şi boicotarea examenelor

‘Noi, în următoarele minute, vom transmite această ofertă colegilor din ţară şi vor lua o decizie. Aşa cum stau lucrurile este foarte probabil ca protestul de miercuri să aibă loc. Este puţin probabil să se amâne. E vorba de 5% de la 1 august 2016. Alte variante pe care le-am cerut erau de 10% de la 1 ianuarie 2017 sau 5% de la 1 august 2016 şi 5% de la 1 ianuarie 2017. Iată că niciuna dintre aceste variante nu stă în picioare. Doar 5% din vară este cert. Nu este cert celălalt procent de când se va aplica’, a declarat Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

La rândul său, Marius Nistor, liderul Federaţiei ‘Spiru Haret’, a arătat că este prea târziu să se renunţe la greva de la 1 iunie.

‘În momentul de faţă, fără o consultare cu colegii, pe 1 iunie va fi un marş de protest pe care l-am organizat împreună cu FSLI şi Alma Mater. Chiar dacă se vine cu o altă ofertă, pentru că s-a întârziat foarte mult cu discuţiile, nu ştiu în ce măsură se poate demobiliza întreaga acţiune. Este cam greu de realizat acest lucru. Cred că Guvernul trebuia să se gândească din start. În momentul în care din luna ianuarie a început să lanseze ideile vizavi de o nouă lege unitară de salarizare, a ridicat nivelul aşteptărilor celor care lucrează în diferite domenii bugetare, iar acum dă din colţ în colţ şi încearcă să transfere partea de vină către altcineva’, a spus liderul ‘Spiru Haret’.

Întrebat de boicotarea examenelor, Nistor a spus că nu se ştie ce se va întâmpla şi orice decizie va fi luată împreună cu colegii din teritoriu: ‘În momentul de faţă trebuie să ne concentrăm pe ceea ce se întâmplă astăzi şi pe ceea ce se va întâmpla pe 1 iunie, iar mai departe vom vedea. Orice decizie a noastră va fi luată după o consultare cu reprezentanţii elevilor şi ai părinţilor’.

Nistor a precizat că 257 de lei brut este cea mai mare creştere salarială promisă, iar cea mai mică este de 80 de lei brut. Întrebat câţi profesori vor beneficia de aceste corecţii, el a arătat că este vorba de maximum 50.000, deci nici un sfert din total.

Marius Nistor a amintit că educaţia este domeniu prioritar stabilit prin Constituţie, dar şi în programul preşedintelui României.

‘Au obligaţia să trateze educaţia ca domeniu prioritar stabilit nu numai prin Constituţie, ci şi prin Strategia de Apărare Naţională a Ţării. Vorbim şi de programul preşedintelui României, ‘România educată’, cu nişte termene foarte clare până în 2018. Ori în condiţiile în care banii care se alocă educaţiei sunt oferiţi cu mare greutate, cum se va atinge acel procent de 6% dacă anul viitor nu se face absolut nimic, bugetul rămâne acelaşi’, a precizat Nistor.

Potrivit acestuia, nu s-a rezolvat nici problema decontării navetei. ‘Copiii trebuie să beneficieze de decontarea integrală a navetei, asta dacă vrem să prevenim abandonul şcolar şi celelalte probleme grave cu care se confruntă sistemul de învăţământ’, a subliniat liderul sindical.

‘Se vorbeşte de performanţă şi s-a lansat ideea unor bonusuri de performanţă de 2%. Aceste bonusuri de vor aplica abia de la 1 ianuarie 2018. Însă nu poţi da prin hotărâre de Guvern criterii de performanţă pentru fiecare unitate de învăţământ. Nu se pot compara criteriile pentru o grădiniţă cu cele pentru un colegiu naţional sau liceu tehnologic. Deci este foarte grea procedura şi ne pune în imposibilitatea să stimulăm performanţa în unităţile şcolare. Oricum, vedeţi că performanţa mai are de aşteptat până în 2018’, a mai spus Nistor.

Sindicatele din Educaţie au fost luni la negocieri cu reprezentanţii Ministerului Muncii, după ce sâmbătă au refuzat propunerea unei creşteri salariale, în medie, cu 5% de la 1 ianuarie 2017, iar săptămâna trecută au declinat propunerea premierului Dacian Cioloş, respectiv creşterea salariilor, în medie, cu 10% de la 1 august 2017.

Liderii de sindicat au cerut membrilor Guvernului ca Ordonanţa privind salarizarea în sectorul public să se aplice nediscriminatoriu de la 1 august 2016, cel târziu 1 ianuarie 2017, la fel ca la Sănătate, şi au subliniat că nu vor accepta o diferenţă de un an în aplicarea acestui act normativ.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a anunţat pe 19 mai că 15.000 de salariaţi din învăţământ vor porni, pe 1 iunie, într-un marş de protest din faţa Guvernului României către Palatul Cotroceni, începând cu ora 11,00.

Te-ar mai putea interesa și
Globalworth a contractat o finanțare de 85 de milioane de euro de la IFC
Globalworth a contractat o finanțare de 85 de milioane de euro de la IFC
Globalworth, cel mai mare proprietar de birouri din România, anunță că a contractat o finanțare de 85 de milioane de euro pentru proiectele verzi în România, de la IFC, divizia de investiții......
Industria de automotive reprezintă aproximativ 28% din PIB-ul României – Ministrul Economiei
Industria de automotive reprezintă aproximativ 28% din PIB-ul României – Ministrul Economiei
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat marţi, la Craiova, la evenimentul prilejuit de preluarea oficială a fabricii ...
Care au fost ocupaţiile ce au înregistrat cea mai mare creştere în Uniunea Europeană. Fiecare a patra persoană aflată în şomaj în UE şi-a găsit un loc de muncă în T1 – date Eurostat
Care au fost ocupaţiile ce au înregistrat cea mai mare creştere în Uniunea Europeană. Fiecare a patra persoană aflată ...
Ocupaţia ISCO (conform ISCO - clasificarea internaţională standard a ocupaţiilor) care a înregistrat între primul trimestru ...
Guven Ozyurt (Ford Otosan): Investiția de 490 mil. euro în uzina de la Craiova este o dovadă a încrederii noastre în operațiunile de aici
Guven Ozyurt (Ford Otosan): Investiția de 490 mil. euro în uzina de la Craiova este o dovadă a încrederii noastre în ...
Astăzi a avut loc la Craiova ceremonia de predare a uzinei de automobile companiei Ford Otosan, cea care va produce în ...