Grindeanu: România are acum un rol extrem de important pentru fluxul de mărfuri spre şi dinspre Ucraina

 România are acum un rol extrem de important pentru fluxul de mărfuri spre şi dinspre Ucraina şi sau Republica Moldova şi implicit pentru economia celor două ţări, a anunţat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, pe propria pagină de Facebook.
AGERPRES - mar, 12 apr. 2022, 15:44
Grindeanu: România are acum un rol extrem de important pentru fluxul de mărfuri spre şi dinspre Ucraina

Potrivit oficialului, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, infrastructura românească, portuară, feroviară, rutieră sau aeriană oferă căi vitale de transport pentru tranzitul bunurilor şi materiilor prime necesare.

„În cadrul videoconferinţei de astăzi cu Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, ministrul adjunct al Infrastructurii din Ucraina, Mustafa Nayyem, şi omologul meu din Republica Moldova, Andrei Spînu, am luat în discuţie soluţiile pe care România le oferă în aceste momente. Am subliniat implicarea #României prin suplimentarea constantă a transportului feroviar de marfă şi asigurarea transpunerii şi transbordarea vagoanelor, precum şi circulaţia continuă şi cu prioritate a acestora”, a precizat Grindeanu.

El a adăugat că liberalizarea transportului rutier de mărfuri pentru Republica Moldova şi Ucraina pentru toate categoriile de mărfuri (direct, tranzit, ţară ţerţă) „reprezintă o altă variantă pe care o oferim”.

Potrivit ministrului Transporturilor, creşterea capacităţii de operare a Portului Constanţa reprezintă un sprijin major pentru fluxurile de mărfuri care vin dinspre Ucraina, prin Republica Moldova.

„Tranzitul facil al produselor agricole pe coridorul Siret-Constanţa reprezintă un alt ajutor pe care îl oferim în aceste momente atât Ucrainei, cât şi Republicii #Moldova. Navele cu pavilion ucrainean beneficiază de acces rapid în porturile româneşti şi sunt scutite de la plata tarifelor serviciilor portuare”, a mai scris ministrul.

El a precizat că mărfurile care au destinaţia Ucraina, în special containerele, sunt primite şi descărcate în porturile noastre, iar pentru transferul acestora este pusă la dispoziţie inclusiv o linie de containere pe relaţia Constanţa – Giurgiuleşti (Republica Moldova).

„Urmează să implementăm o hartă interactivă pe teritoriul României destinată transportatorilor de marfă. Ne coordonăm eforturile la nivel european şi susţinem propunerea de autorizare a Comisiei Europene de a negocia acordurile rutiere de transport de mărfuri UE-Ucraina şi UE-Republica Moldova pe toată perioada crizei. Ne-am pronunţat pentru includerea în coridorului TEN-T Marea Baltică-Marea Neagră-Marea Egee a secţiunilor rutiere şi feroviare TEN-T, de pe teritoriul României, care asigură conexiunea cu Ucraina şi Republica Moldova: – Pe axa nord-sud: Siret- Suceava – Paşcani- Bacău- Buzău- Ploieşti- Bucureşti care trebuie conectată cu portul Constanţa; – Pe axa est-vest: Paşcani-Iaşi-Ungheni”, a mai spus şeful de la Transporturi.

Te-ar mai putea interesa și
Olaf Scholz are ambiții mari pentru Germania. Vrea ca țara sa să ajungă să aibă cea mai mare armată convențională din Europa
Olaf Scholz are ambiții mari pentru Germania. Vrea ca țara sa să ajungă să aibă cea mai mare armată convențională ...
Germania este pe cale să pună bazele celei mai mari armate convenţionale din Europa în cadrul NATO, a declarat marţi cancelarul german Olaf Scholz, după investiţii masive decise în urma......
Bulgaria expulzează 70 de diplomați ruși
Bulgaria expulzează 70 de diplomați ruși
Premierul bulgar Kiril Petkov (foto) a anunţat marţi expulzarea a 70 de membri ai personalului diplomatic rus, informează ...
Boris Johnson recunoaște că Turcia este greu de convins să accepte aderarea Finlandei și Suediei la NATO
Boris Johnson recunoaște că Turcia este greu de convins să accepte aderarea Finlandei și Suediei la NATO
Premierul britanic Boris Johnson a declarat marţi presei că Turcia este greu de convins să accepte primirea în NATO a ...
Restructurări masive în grupul farmaceutic elvețian Novartis. 8.000 de oameni vor fi dați afară
Restructurări masive în grupul farmaceutic elvețian Novartis. 8.000 de oameni vor fi dați afară
Gigantul farmaceutic elveţian Novartis a anunţat marţi că programul său de restructurare anunţat anterior ar putea ...