UPDATED Gruia Stoica încă n-are banii pentru CFR Marfă. „Mai aşteptăm puţin băncile, dacă nu, la revedere!”

Omul de afaceri Gruia Stoica spune că mai durează "puţin timp" până când băncile cu care este în discuţii vor decide să-i acorde sau nu banii necesari avansului de 20 de milioane de euro pentru CFR Marfă. Dacă până mîine nu ajunge la niciun rezultat, privatizarea cade.
Economica.net - joi, 03 oct. 2013, 09:02
UPDATED Gruia Stoica încă n-are banii pentru CFR Marfă.

Omul de afaceri Gruia Stoica, desemnat adjudecatar al licitaţiei pentru CFR Marfă, nu dispune încă de banii necesari pentru avansul de 20,2 milioane de euro cerut de stat, deşi mai are termen doar până mâine să-i depună. „Vedem mai târziu. Mai aşteptăm nişte aprobări de la bănci, nişte acte, încă nu sunt toate procedurile gata. Dacă nu, la revedere”, a declarat Stoica, în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET.

Patronul Grup Feroviar Român a deschis ieri un cont escrow la Banca Transilvania destinat virării banilor către stat.

GFR a fost declarată câştigătoare a CFR Marfă în luna iunie, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru 51% din acţiuni. Contractul a fost semnat la sfârşitul lunii august, iar GFR are termen până mâine să vireze cele 20 de milioane de euro avans, restul de 170 de milioane de euro urmând a fi plătite până în 15 octombrie. Gruia Stoica a virat 10 milioane de euro garanţii de plată la semnarea contractul de privatizare.

Grampet a câştigat şi licitaţia pentru operatorul naţional de transport feroviar de marfă din Croaţia şi trebuie să plătească statului croat 130 de milioane de euro. De asemenea, a depus o scrisoare de intenţie la licitaţia pentru o companie de transport feroviar de marfă din Grecia, deţinută de stat.

Privatizarea CFR Marfă a fost asumată de România în cadrul memorandumului cu FMI. Exercitarea conducerii asupra CFR Marfă se face doar după plata integrală a celor 202 milioane de euro şi avizul pozitiv de concentrare economică din partea Consiliului Concurenţei. Preşedintele CC Bogdan Chiriţoiu a precizat că acordarea unui aviz poate dura şi cinci luni. În aceste condiţii, încheierea cu succes a privatizării companiei de stat pare improbabilă întrucât Stoica mai are doar 12 zile pentru a plăti integral suma pentru CFR Marfă, însă nu este dispus să o facă în condiţiile în care nu există avizul de la Concurenţă.

Ministrul Transporturilor Ramona Bădescu a declarat recent că va discuta în Guvern asupra posibilităţii prelungirii termenului de plată pentru CFR Marfă, astfel încât Stoica să aibă suficient timp pentru a se achita de obligaţii.

 Citeste si: Băsescu: Gruia Stoica nu va avea banii pentru a cumpăra CFR Marfă, din câte ştiu eu

Consiliul Concurenţei: Vom cere date suplimentare de la GFR

Notificarea GFR către Consiliul Concurenţei privind preluarea CFR Marfă este incompletă, date suplimentare fiind necesare. „Vom fi foarte concentraţi pe preluarea CFR Marfă. Săptămâna asta, astăzi, vom trimite o solicitare de completare de informaţii, astfel să ajungem cât mai repede să avem o privatizare de succes. Am dori să ne mişcăm repede în analiza operaţiunii de preluare, să fim sub termenul pe care îl prevede legea, dacă operaţiunea rămâne la noi. Potrivit legii, avem cinci luni pentru a da o decizie. Am informat Comisia Europeană privind această privatizare, iar săptămâna viitoare vom discuta cu Comisia Europeană să vedem dacă operaţiunea rămâne la noi. Cred că o să rămână la noi”, a spus Chiriţoiu.

GFR, deţinut de omul de afaceri Gruia Stoica, a depus săptămâna trecută, la Consiliul Concurenţei, notificarea privind achiziţia a 51% din CFR Marfă. Notificarea cuprinde, printre altele, documente legate de companiile implicate în tranzacţie şi piaţa de profil.

 

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...