Gruia Stoica, trimis în judecată pentru evaziune fiscală

Omul de afaceri Gruia Stoica a fost trimis în judecată de DIICOT pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani, prin diminuarea ilegală a bazei de impozitare a companiei Transbordare Vagoane Marfă CFR- TVM Iaşi, preluată de la CFR Marfă de firma sa Grup Feroviar Român (GFR).
Economica.net - mie, 09 dec. 2015, 13:16
Gruia Stoica, trimis în judecată pentru evaziune fiscală

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Vasile Didilă (fratele lui Gruia Stoica) şi Vasile Răducan, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în cursul anului 2003, Vasile Didilă, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Grup Feroviar Român SA a semnat un contract de vânzare-cumpărare de acţiuni prin care a fost preluată SC Transbordare Vagoane Marfă CFR- TVM Iaşi.

Preluarea s-a efectuat prin achiziţionarea întregului portofoliu de acţiuni de la Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă – CFR Marfă SA.

De asemenea, procurorii au reţinut că, în perioada 2003-2005, Gruia Stoica, Vasile Didilă şi Vasile Răducan, bazându-se pe relaţia de rudenie şi încredere reciprocă, au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, elaborând un plan prin care să diminueze baza impozabilă GFR şi GFR- TVM Iaşi, în scopul prejudicierii bugetului de stat, după care să ruleze mai multe sume de bani prin conturile bancare, astfel încât să creeze o aparenţă de legalitate a circuitelor comerciale fictive concepute şi apoi să readucă sumele de bani folosite înapoi în conturile Grup Feroviar Român.

După achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni al SC Transbordare Vagoane Marfă CFR- TVM Iaşi, cei trei inculpaţi au schimbat conducerea societăţii impunând propriile reguli.

Ulterior, Gruia Stoica, Vasile Didilă şi Vasile Răducan au introdus această societate într-un circuit financiar fictiv, alături de Grup Feroviar Român SA, Grampet SA şi SC Rapid Com SRL, în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor astfel obţinuţi.

Circuitul financiar a vizat săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală prin intermediul Grup Feroviar Român SA, urmare a înregistrării unui contract fictiv de subînchiriere vagoane de la SC Rapid Com SRL, precum şi prin intermediul GFR – TVM Iaşi SA, urmare a înregistrării unui contract fictiv de consultanţă.

Prejudiciul total adus bugetului de stat este de 8.871.394 lei.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii, dosarul fiind trimis spre judecare la Tribunalul Iaşi.

Gruia Stoica a mai fost trimis în judecată într-un alt dosar, în legătură cu fraudarea unei licitaţii organizată de Complexul Energetic Oltenia, în care a fost condamnat în martie 2015 de Curtea de Apel Ploieşti la patru ani de închisoare cu executare, însă decizia nu este definitivă.

Te-ar mai putea interesa și
Congresul SUA aprobă un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina
Congresul SUA aprobă un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina
Senatul Statelor Unite a aprobat joi un ajutor în valoare de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, transmite Reuters. Legea respectivă, care trecuse în 10 mai de Camera......
Preşedintele Consiliului European cere accelerarea procesului de integrare a ţărilor din Balcanii de Vest
Preşedintele Consiliului European cere accelerarea procesului de integrare a ţărilor din Balcanii de Vest
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat, joi, la Belgrad, că Uniunea Europeană (UE) doreşte să ...
Canada interzice giganţilor chinezi Huawei şi ZTE implementarea tehnologiei 5G pe teritoriul său
Canada interzice giganţilor chinezi Huawei şi ZTE implementarea tehnologiei 5G pe teritoriul său
Canada va interzice giganţilor chinezi ai telecomunicaţiilor Huawei şi ZTE să lanseze reţeaua 5G, după ani de tergiversare, ...
Poli AutoFest, expoziție de mașini și tehnologie la Politehnica din București
Poli AutoFest, expoziție de mașini și tehnologie la Politehnica din București
În perioada 20 - 22 mai 2022 Universitatea Politehnică București organizează Poli AutoFest, un eveniment dedicat celor ...