Grupul IIC susţine că i s-a refuzat accesul la informaţii esenţiale despre Carpatica Asig

Grupul International Insurance Consortium (IIC) susţine că nu i s-a acordat o şansă reală de a efectua o evaluare adecvată a situaţiei actuale a companiei de asigurări Carpatica Asig, întrucât i s-a refuzat accesul la informaţii esenţiale şi dreptul la comunicare, în ciuda numeroaselor sale solicitări, scrie Agerpres.
Economica.net - mar, 14 iun. 2016, 13:14
Grupul IIC susţine că i s-a refuzat accesul la informaţii esenţiale despre Carpatica Asig

‘Spre surprinderea sa, International Insurance Consortium/ Grupul IIC este din nou în paginile presei, care relatează că ASF a decis să respingă cererea IIC privind preluarea Carpatica Asig. Până în acest moment, Grupul IIC nu a fost informat de nicio decizie oficială, fapt care este aparent logic, având în vedere că Grupul IIC renunţase deja la procesul de preluare, retrăgându-şi dosarul depus în acest sens. Grupul IIC doreşte să specifice că, în opinia sa, nu i s-a acordat o şansă reală de a efectua o evaluare adecvată a situaţiei actuale a Carpatica, întrucât i s-a refuzat accesul la informaţii esenţiale şi dreptul la comunicare, în ciuda numeroaselor sale solicitări. Prin urmare, IIC, cooperând cu parteneri puternici în acest proiect, nu putea lua altă decizie decât să se retragă, cu părere de rău, din această procedură. Grupul IIC este încrezător în viitorul României şi al pieţei sale de asigurări şi va urmări cu interes evoluţia acestora’, se arată într-un comunicat al IIC.

Citeşte şi: ASF a respins proiectul IIC Group de preluare a Carpatica Asig

Pe 7 iunie, IIC Group BV, companie înfiinţată pe teritoriul Uniunii Europene, a anunţat că a întrerupt finalizarea procesului de achiziţie a acţiunilor companiei româneşti de asigurări Carpatica Asig.

‘Acest fapt implică retragerea dosarului de achiziţie depus la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în vederea aprobării achiziţiei a 100% din acţiunile companiei. IIC Group a avut o imagine clară asupra planului de revitalizare şi redresare necesar al Carpatica Asig, ceea ce ar fi creat un viitor promiţător pentru companie. Datorită statutului special al Carptica Asig, care este sub administrarea specială a Fondului de Garantare al Asiguraţilor, lui IIC i-a fost negat accesul la informaţii importante şi relevante referitoare la statusul companiei. În acest blocaj de comunicare neobişnuit, a fost imposibil să stabilim un canal de comunicare eficient cu persoanele responsabile de administrarea şi operaţiunile companiei’, a precizat, la acel moment, IIC.

Potrivit IIC, situaţia companiei Carpatica Asig se deteriora în acelaşi timp, iar cifrele prezentate companiei în faza iniţială nu au mai putut fi folosite ca şi bază pentru redresarea ulterioară a companiei.

‘Ca şi consecinţă, implementarea unui plan de redresare impunea un orizont de timp mult mai mare. IIC Group a ajuns la concluzia retragerii sale din proiectul Carpatica Asig’, a arătat IIC.

Citeşte şi: IIC Group a înterupt finalizarea procesului de achiziţie a acţiunilor companiei româneşti de asigurări Carpatica

În şedinţa din 9 iunie, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a respins proiectul de achiziţie prezentat de societatea IIC România B.V. în vederea dobândirii unei participaţii calificate din capitalul social al societăţii Carpatica Asig.

Lipsa unei capacităţi financiare certe de a susţine redresarea Carpatica Asig şi structura difuză a acţionariatului potenţialului investitor sunt principalele motive pentru care Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a respins dosarul International Insurance Consortium (IIC) de preluare a asigurătorului, se arată într-un comunicat de presă al ASF transmis pe 9 iunie.

‘Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a încheiat, în şedinţa de joi, procedura legală de analiză a dosarului depus de International Insurance Consortium (IIC), prin firma de avocatură Wolf Theiss, în vederea preluării unui pachet de 100% din acţiunile societăţii de asigurări Carpatica Asig S.A., constatând neîndeplinirea mai multor condiţii prevăzute de Legea nr. 237/2015 pentru realizarea achiziţiei, de la lipsa unei capacităţi financiare certe de a susţine redresarea asigurătorului, până la structura difuză a acţionariatului potenţialului investitor’, menţionează comunicatul ASF.

 

Potrivit ASF, anticipând o decizie de respingere a dosarului, IIC a transmis ASF o notificare privind renunţarea la intenţia de a achiziţiona o participaţie calificată la Carpatica Asig, Consiliul luând act de această hotărâre.

Începând din 25 ianuarie 2016, societatea Carpatica Asig se află sub incidenţa prevederilor Legii nr. 246/2015 privind redresarea şi rezoluţia asigurătorilor, iar Fondul de Garantare a Asiguraţilor, în calitate de administrator temporar, are printre atribuţii şi implementarea măsurilor de atragere a unui investitor care să contribuie la restabilirea cerinţelor minime de solvabilitate.

‘Până în prezent, singurul investitor care a depus un dosar în vederea preluării controlului Carpatica Asig a fost holdingul IIC, reprezentat de cetăţeanul olandez Jacob Westerlaken. Pe baza criteriilor prevăzute de Legea nr. 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare, ASF a analizat documentaţia depusă de IIC, ajungând la concluzia că potenţialul cumpărător nu putea asigura fondurile necesare restabilirii situaţiei financiare a Carpatica Asig şi nici încadrarea indicatorilor prudenţiali în cerinţele regimului Solvabilitate II – intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016. Astfel, IIC solicită o derogare de doi ani pentru îndeplinirea cerinţei de capital de solvabilitate (SCR), în condiţiile în care Legea nr. 237/2015 cere ca SCR să fie restabilită într-un termen de maximum 6 luni, care poate fi prelungit de ASF cu încă 3 luni’, a precizat ASF.

În ce priveşte transparenţa şi bonitatea potenţialului investitor, ASF a constatat că tranzacţia urma să se deruleze prin intermediul vehiculului financiar IIC România B.V., o societate cu răspundere limitată înfiinţată în Olanda, la data de 21 martie 2016, cu un capital social de 1 euro.

‘Vehiculul respectiv este controlat de firma IIC Group B.V, înfiinţată la aceeaşi dată, şi cu un capital social de 10 euro. Acţionarii IIC Group B.V. sunt societăţile Westerlaken Advisory (80%), cu un capital social de 18.000 de euro, şi Maters Beheer (20%), cu un capital de 18.151 euro, deţinătorii finali fiind persoanele fizice Jacob Westerlaken şi respectiv Michael Maters, a căror capacitate financiară nu a putut fi evaluată pe baza documentelor transmise ASF. Concomitent, analiza dosarului depus de IIC a relevat faptul că tranzacţia propusă ar fi avut la bază alte entităţi decât cele comunicate în prima fază, care au fost ulterior modificate şi comasate, iar referinţele privind deţinerile directe şi controlul exercitat între diverse structuri sunt contradictorii’, a explicat ASF.

În acelaşi timp, finanţarea preconizată pentru Carpatica Asig ar fi fost realizată sub formă de împrumuturi rambursabile, purtătoare de dobândă, ‘şi nu prin aport la capitalul social, ca atare neputând fi recunoscută ca o suplimentare a fondurilor proprii pentru acoperirea cerinţei minime de capital şi a cerinţei de capital de solvabilitate’.

‘Având în vedere imposibilitatea certificării surselor de finanţare a proiectului de achiziţie, respectiv neîndeplinirea criteriilor legale de evaluare a stabilităţii financiare a potenţialului cumpărător în raport cu business-ul care urmează a fi preluat, precum şi elementele contradictorii din planul de afaceri avansat, derogarea solicitată de la legislaţia în vigoare şi, nu în ultimul rând, transparenţa redusă a structurii de acţionariat, Consiliul ASF a hotărât respingerea proiectului de achiziţie avansat de IIC. Totodată, Consiliul ASF a luat act de retragerea cererii privind dobândirea de către IIC România B.V. a participaţiei calificate de 100% din capitalul social al Carpatica Asig’, spune ASF.

Administrarea Carpatica Asig rămâne în responsabilitatea Fondului de Garantare a Asiguraţilor, urmând ca situaţia financiară a societăţii să fie reevaluată odată cu definitivarea auditului realizat de compania Deloitte. Pe baza concluziilor auditului, ASF va analiza opţiunile strategice disponibile în conformitate cu prevederile Legii privind redresarea şi rezoluţia asigurătorilor, pentru protejarea intereselor creditorilor de asigurări şi menţinerea stabilităţii pieţei asigurărilor.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A7 Buzău – Focșani: Imagini noi cu lotul 2 Vadu Pașii – Râmnicu Sărat, realizat 31%
Autostrada A7 Buzău – Focșani: Imagini noi cu lotul 2 Vadu Pașii – Râmnicu Sărat, realizat 31%
Direcția Regională de Drumuri și Poduri Buzău a prezentat marți imagini noi de pe lotul 2 Vadu Pașii - Râmnicu Sărat al Autostrăzii A7 Buzău - Focșani. Grupul UMB, în asociere cu......
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou pentru a analiza răspunsul la atacul iranian
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou pentru a analiza răspunsul la atacul iranian
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou, marţi, pentru a analiza răspunsul potenţial la atacul din ...
Armenia acuză Azerbaidjanul la CIJ că „şi-a finalizat epurarea etnică” în Karabah
Armenia acuză Azerbaidjanul la CIJ că „şi-a finalizat epurarea etnică” în Karabah
Armenia a acuzat marţi Azerbaidjanul, inamicul său implacabil, în faţa celei mai înalte jurisdicţii a ONU, că "şi-a ...
Investigaţia UE asupra parcurilor eoliene tensionează relaţiile dintre Bruxelles şi Beijing – articol European Newsroom
Investigaţia UE asupra parcurilor eoliene tensionează relaţiile dintre Bruxelles şi Beijing – articol European ...
Comisia Europeană a anunţat că va demara investigaţii asupra proiectelor de construire a unor parcuri eoliene din mai ...