Grupul Netopia vinde pachetul majoritar de acţiuni către Innova Capital

Grupul Netopia, cel mai cunoscut jucător pe piaţa plăţilor online din România, vinde pachetul majoritar de acţiuni către Innova Capital, unul dintre cele mai importante fonduri de investiţii de private equity din Europa Centrală şi de Est, conform unui comunicat remis, joi, AGERPRES.
AGERPRES - joi, 25 mai 2023, 15:15
Grupul Netopia vinde pachetul majoritar de acţiuni către Innova Capital

Netopia joacă un rol cheie pe piaţa locală de e-commerce şi oferă în prezent soluţii diversificate de plăţi electronice şi alte servicii conexe pentru un portofoliu de peste 25.000 de comercianţi, majoritatea din sectorul IMM-urilor. Prin intermediul platformei NETOPIA Payments sunt procesate anual 25% din tranzacţiile online cu carduri de pe piaţă locală, iar aplicaţia mobilPay Wallet este primul portofel digital multifuncţional din România, care facilitează plăţile în mii de locaţii online şi offline. Totodată, este lider în soluţii de plată prin SMS, o modalitate populară pentru plăţi de valoare redusă, în special pentru achiziţionarea biletelor de transport în comun, plata parcării şi plata taxelor de emitere a cărţilor de identitate.

Pe lângă soluţiile de plată, Netopia se află în topul serviciilor de mesagerie SMS. Prin intermediul platformei Web2SMS, peste 10 milioane de români au recepţionat comunicări prin SMS de la diverse companii precum firme de curierat, instituţii financiare, magazine online şi agenţii de marketing.

„Grupul Netopia a demonstrat în mod constant angajamentul său faţă de inovaţie, prin soluţii de plată adaptate mediului online şi soluţii de mesagerie SMS pentru marketing digital. Cu ajutorul echipei Innova Capital, ne dorim să accelerăm lansarea unor noi soluţii inovative într-o industrie atât de dinamică cum este industria plăţilor online. Această mutare strategică va consolida poziţia Grupului NETOPIA ca lider pe piaţa locală, oferind produse şi servicii fără precedent. Suntem entuziasmaţi de perspectivele acestui parteneriat şi ne bucurăm că am ajuns în acest punct”, a declarat Antonio Eram, co-fondator şi CEO al grupului.

Finalizarea tranzacţiei se va realiza după obţinerea aprobărilor din partea autorităţilor relevante.

Achiziţia pachetului majoritar de acţiuni al Grupului Netopia este prima tranzacţie realizată de fondul Innova/7. Prima etapă de ridicare de fonduri de către Innova/7 a fost finalizată în august 2022 cu un rezultat de peste 220 de milioane de euro.

Casa de avocatură Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu (RTPR) a acordat asitență juridică fondului Innova Capital în realizarea acestei tranzacții.

Echipa de proiect a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner), care a fost asistată de Ana Maria Barbu (Senior Associate) cu privire la documentele tranzacției, și i-a mai inclus pe Cezara Urzică, Andrei Toșa (Managing Associates), Flavia Mincu, Filip Marinău, Maria Luca și Irina Marinescu (Junior Associates) pentru procesul de due diligence. Roxana Ionescu (Partner) și Șerban Hălmăgean (Associate) vor acorda consultanță cu privire la notificarea tranzacției la Consiliul Concurenței.

Netopia este un grup de companii româneşti înfiinţat în 2003, care cuprinde serviciile Netopia Payments, mobilPay Wallet, web2sms şi Kartela. În prezent, peste 25.000 de afaceri din industria de e-commerce folosesc serviciile şi soluţiile grupului Netopia: plăţi mobile, tranzacţii online cu carduri bancare sau prin SMS, marketing prin SMS sau reîncărcări cartele de telefonie mobilă.

Innova Capital este un manager de fond independent de private equity, care îşi desfăşoară activitatea din Polonia şi investeşte în achiziţii majoritare în întreprinderi mijlocii cu activităţi în Europa Centrală şi de Est. De la înfiinţarea sa în 1994, Innova Capital a investit aproape 1,2 miliarde de euro în aproape 70 de companii din 10 ţări din regiune.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...