Grupul TeraPlast distribuie peste 226 de milioane de lei sub formă de dividend special

AGERPRES - mar, 09 mart. 2021, 14:33
Grupul TeraPlast distribuie peste 226 de milioane de lei sub formă de dividend special

Consiliul de Administraţie al TeraPlast SA va propune aprobării acţionarilor distribuirea de dividend special şi acţiuni gratuite din profitul ce-l va realiza până la finalul lunii martie 2021, suma propusă pentru dividende fiind de 226,6 milioane de lei, ceea ce reprezintă un dividend brut de 0,13 lei/acţiune, informează un comunicat al companiei.

Potrivit sursei citate, la valoarea actuală a titlurilor, reprezintă un randament record de 24%, scrie Agerpres.

„Suplimentar distribuţiei de cash, se adaugă propunerea Consiliului de Administraţie de majorare a capitalului social al TeraPlast cu suma de 43.579.988 lei. Astfel, va fi distribuită o acţiune gratuită la fiecare 4 acţiuni deţinute de acţionarii de la data de înregistrare aferentă majorării de capital social. Această propunere are în vedere dorinţa acţionarilor de a păstra o lichiditate confortabilă în cadrul Grupului, lichiditate care va putea fi folosită pentru achiziţii de companii sau pentru acordarea unui nou dividend special spre finalul de an”, se precizează în comunicat.

Pe modelul achiziţiei Somplast, din decembrie 2020, grupul TeraPlast îşi va continua extinderea regională şi creşterea cotei de piaţă prin M&A. „Interesul nostru este pentru companii care să ne permită sinergii. Ne uităm la mai multe criterii. În primul rând, domeniul de activitate să fie similar sau complementar celor în care Grupul TeraPlast activează: reciclare, ambalaje flexibile, ţevi şi produse conexe pentru reţelele de apă, gaz, canalizare. În al doilea rând, trebuie să realizeze produse cu cerere la export sau care pot disloca importuri de pe piaţa internă. Pe de altă parte, trebuie să fie companii care deţin tehnologie performantă de producţie. Performanţele financiare sunt un alt criteriu esenţial. Căutăm companii cu indicatori similari cu cei ai TeraPlast şi cu un grad de îndatorare scăzut. Iar acestea sunt condiţii cumulative”, a declarat Dorel Goia, preşedintele Consiliului de Administraţie TeraPlast.

Grupul are în derulare în acest an investiţii de peste 160 milioane de lei, cofinanţate prin ajutor de stat. TeraPlast estimează pentru finalul anului un grad de îndatorare confortabil, între 1 şi 2 (total datorii bancare nete/ EBITDA). Prin urmare, Grupul ar mai putea contracta împrumuturi bancare în sume consistente până la un grad de îndatorare de 3, obişnuit în industrie, care este în acelaşi timp un nivel confortabil pentru companie şi acţionari.

În data de 26 februarie, Grupul TeraPlast a anunţat încasarea a 373 de milioane de lei în urma finalizării tranzacţiei de vânzare a diviziei de produse din oţel către Kingspan.

Actuala Propunere a Consiliului de Administraţie va fi înscrisă în documentele Adunării Generale a Acţionarilor TeraPlast, care va fi întocmită şi publicată în conformitate cu prevederile legale aplicabile.

Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraPlast Folii Biodegradabile şi Somplast.

Începând cu 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul TRP. Acţiunile companiei sunt incluse în indicele de referinţă BET al Bursei de Valori Bucureşti şi, din septembrie 2020, în indicii TotalCap şi MicroCap ai FTSE Russell.

Te-ar mai putea interesa și
Președintele Camerei de Comerț: Cred că deficitul balanței comerciale va depăși 30 de miliarde de euro
Președintele Camerei de Comerț: Cred că deficitul balanței comerciale va depăși 30 de miliarde de euro
Deficitul balanței comerciale a României ar putea sări anul acesta de pragul de 30 de miliarde de euro, față de 23,6 miliarde de euro anul trecut, potrivit estimărilor președintelui Camerei de......
Populaţia şi firmele din Italia sunt afectate de dificultăţile economice. Redresarea – la finalul lui 2023, spune şeful UniCredit
Populaţia şi firmele din Italia sunt afectate de dificultăţile economice. Redresarea – la finalul lui 2023, spune ...
Gospodăriile şi companiile din Italia se ajustează la actualele dificultăţi economice iar aceste evoluţii vor sprijini ...
Avarie la rafinăria Petrobrazi. Pulberi de catalizator au fost eliberate în atmosferă
Avarie la rafinăria Petrobrazi. Pulberi de catalizator au fost eliberate în atmosferă
O avarie s-a produs, miercuri, la instalaţia de cracare catalitică a rafinăriei OMV Petrobrazi, incidentul fiind anunţat ...
Secetă 2022 – Suprafaţa agricolă afectată  a depăşit 700.000 de hectare
Secetă 2022 – Suprafaţa agricolă afectată a depăşit 700.000 de hectare
Suprafaţa agricolă afectată de secetă a ajuns, miercuri, la 715.802 hectare, în 38 de judeţe şi în Capitală, potrivit ...