GTC: Legea nu ne mai permite să dezvoltăm mall-ul Galleria Bucureşti. Pierderile, 15 mil. euro

GTC susţine că nu mai poate construi mall-ul Galleria Bucureşti după ce în martie a fost adoptată o decizie care nu mai permite utilizarea terenului clasificat ca zonă verde pentru alte scopuri, iar din această cauză compania a pierdut 15,1 milioane euro, două treimi din valoarea proprietăţii.
Economica.net - mar, 14 mai 2013, 14:40
GTC: Legea nu ne mai permite să dezvoltăm mall-ul Galleria Bucureşti. Pierderile, 15 mil. euro

„În data de 12 martie, Camera Deputaţilor din România a aprobat o decizie care prevede că nu mai este posibil să utilizezi pentru alte scopuri orice teren care este clasificat în prezent ca zonă verde. Legea actuală nu permite GTC Group să construiască pe terenul din Bucureşti, unde intenţiona să dezvolte Galleria Bucureşti, fiind clasificat ca zonă verde. Ca rezultat, compania a pierdut 15,2 milioane de euro”, se arată în raportul trimestrial al companiei.

Terenul, în suprafaţă de 12,3 hectare, era evaluat de companie la 22 milioane de euro la finele anului trecut. GTC intenţiona să construiască un mall de 54.000 de metri pătraţi, însă nu a reuşit să obţină autorizaţia de construire.

Terenul se află în zona Petricani, într-o arie aflată pe traseul proiectului de racordare la autostrada Bucureşti-Ploieşti.

În raport se mai arată că valoarea complexului de birouri City Gate din Piaţa Presei din Bucureşti a scăzut cu 7,7 milioane de euro, faţă de sfârşitul anului trecut, la 161 milioane de euro. Chiria medie în complexul de birouri, cu o suptafaţă de 47.700 metri pătraţi şi un grad de ocupare de 95%, este de 22 euro/mp/lună.

Totodată, centrul comercial Galleria Arad a fost evaluat la 31 de milioane de euro, la fel ca în decembrie 2012. Mall-ul are 32.500 metri pătraţi închiriabili şi o rată de ocupare de 97%. Chiria medie este de 5 euro/metru pătrat/lună.

GTC mai deţine în România alte trei centre comerciale, Galleria Piatra Neamţ, Galleria Suceava şi Galleria Buzău, evaluate la 7 milioane euro, acestea fiind disponile la vânzare.

Dezvoltatorul a obţinut anul trecut venituri totale în România şi Bulgaria de 8,4 milioane de euro, faţă de 6 milioane de euro în perioada similară din 2012.

Costurile din cele două ţări au totalizat 5,4 milioane de euro, faţă de 3,5 milioane de euro în anul anterior. Astfel, rezultatul net din chirii se ridică la 3 milioane euro, comparativ cu 2,5 milioane euro în 2011.

Veniturile raportate de companie pe cele zece pieţe pe care este prezentă în Europa Centrală şi de Est au însumat 21 milioane euro, în scădere de la 23 milioane euro cu un an înainte.

GTC mai deţine în Bucureşti două complexuri rezidenţiale, Rose Garden şi Felicity.

Totodată, compania are în plan dezvoltarea de alte proiecte atât rezidenţiale, cât şi de birouri, toate în Bucureşti.

GTC s-a asociat cu omul de afaceri George Copos pentru a dezvolta complexul de birouri, lângă Piaţa Presei în Bucureşti, însă începerea construcţiei a fost întâziată din cauza lipsei finanţării.

Compania este activă în Polonia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia, Bulgaria, Slovacia, Cehia, Rusia şi Ucraina, unde deţine active de peste două miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19, la 14 zile, este mai mare sau egală cu 3/1.000 de locuitori în 60 de oraşe şi 357 comune, a informat, vineri, Grupul de Comunicare Strategică (GCS)....
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea acestora
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea ...
Cele mai puternice autorităţi de reglementare din China au intensificat vineri restricţionarea criptomonedelor, interzicând ...
Ministerul Finanțelor a împrumutat 30 de milioane de lei
Ministerul Finanțelor a împrumutat 30 de milioane de lei
Ministerul Finanţelor a atras, vineri, 30 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de joi, când a împrumutat ...
Alin Baciu: La data de 20 septembrie în 102 farmacii se făcea testare COVID-19 cu teste gratuite oferite de Ministerul Sănătății
Alin Baciu: La data de 20 septembrie în 102 farmacii se făcea testare COVID-19 cu teste gratuite oferite de Ministerul ...
Secretarul de stat Andrei Baciu de la Ministerul Sănătăţii a declarat vineri că la data de 20 septembrie se făcea testare ...