GTC: Legea nu ne mai permite să dezvoltăm mall-ul Galleria Bucureşti. Pierderile, 15 mil. euro

GTC susţine că nu mai poate construi mall-ul Galleria Bucureşti după ce în martie a fost adoptată o decizie care nu mai permite utilizarea terenului clasificat ca zonă verde pentru alte scopuri, iar din această cauză compania a pierdut 15,1 milioane euro, două treimi din valoarea proprietăţii.
Economica.net - mar, 14 mai 2013, 14:40
GTC: Legea nu ne mai permite să dezvoltăm mall-ul Galleria Bucureşti. Pierderile, 15 mil. euro

„În data de 12 martie, Camera Deputaţilor din România a aprobat o decizie care prevede că nu mai este posibil să utilizezi pentru alte scopuri orice teren care este clasificat în prezent ca zonă verde. Legea actuală nu permite GTC Group să construiască pe terenul din Bucureşti, unde intenţiona să dezvolte Galleria Bucureşti, fiind clasificat ca zonă verde. Ca rezultat, compania a pierdut 15,2 milioane de euro”, se arată în raportul trimestrial al companiei.

Terenul, în suprafaţă de 12,3 hectare, era evaluat de companie la 22 milioane de euro la finele anului trecut. GTC intenţiona să construiască un mall de 54.000 de metri pătraţi, însă nu a reuşit să obţină autorizaţia de construire.

Terenul se află în zona Petricani, într-o arie aflată pe traseul proiectului de racordare la autostrada Bucureşti-Ploieşti.

În raport se mai arată că valoarea complexului de birouri City Gate din Piaţa Presei din Bucureşti a scăzut cu 7,7 milioane de euro, faţă de sfârşitul anului trecut, la 161 milioane de euro. Chiria medie în complexul de birouri, cu o suptafaţă de 47.700 metri pătraţi şi un grad de ocupare de 95%, este de 22 euro/mp/lună.

Totodată, centrul comercial Galleria Arad a fost evaluat la 31 de milioane de euro, la fel ca în decembrie 2012. Mall-ul are 32.500 metri pătraţi închiriabili şi o rată de ocupare de 97%. Chiria medie este de 5 euro/metru pătrat/lună.

GTC mai deţine în România alte trei centre comerciale, Galleria Piatra Neamţ, Galleria Suceava şi Galleria Buzău, evaluate la 7 milioane euro, acestea fiind disponile la vânzare.

Dezvoltatorul a obţinut anul trecut venituri totale în România şi Bulgaria de 8,4 milioane de euro, faţă de 6 milioane de euro în perioada similară din 2012.

Costurile din cele două ţări au totalizat 5,4 milioane de euro, faţă de 3,5 milioane de euro în anul anterior. Astfel, rezultatul net din chirii se ridică la 3 milioane euro, comparativ cu 2,5 milioane euro în 2011.

Veniturile raportate de companie pe cele zece pieţe pe care este prezentă în Europa Centrală şi de Est au însumat 21 milioane euro, în scădere de la 23 milioane euro cu un an înainte.

GTC mai deţine în Bucureşti două complexuri rezidenţiale, Rose Garden şi Felicity.

Totodată, compania are în plan dezvoltarea de alte proiecte atât rezidenţiale, cât şi de birouri, toate în Bucureşti.

GTC s-a asociat cu omul de afaceri George Copos pentru a dezvolta complexul de birouri, lângă Piaţa Presei în Bucureşti, însă începerea construcţiei a fost întâziată din cauza lipsei finanţării.

Compania este activă în Polonia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia, Bulgaria, Slovacia, Cehia, Rusia şi Ucraina, unde deţine active de peste două miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...