Guvernul a aprobat OUG privind modificări ale sistemului de intervenţii la situaţii de urgenţă

Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă privind schimbarea unor proceduri în ceea ce priveşte sistemul de intervenţie la situaţii de urgenţă şi, totodată, două hotărâri de guvern care stabilesc măsuri concrete în domeniu, a anunţat marţi la Palatul Victoria purtătorul de cuvânt al Executivului, Corneliu Calotă.
Economica.net - mar, 23 dec. 2014, 15:44
Guvernul a aprobat OUG privind modificări ale sistemului de intervenţii la situaţii de urgenţă

‘În urma adoptării ordonanţei de urgenţă privind situaţiile de urgenţă s-au adoptat şi două hotărâri de guvern conexe care reglează punctual diverse activităţi. Şi anume, proiectul de hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr.94 din 2014 privind organizarea, funcţionarea şi componenţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi Hotărârea de Guvern privind organizarea, funcţionarea şi compunerea Centrului Naţional de Conducere a Acţiunilor de Ordine Publică’, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

OUG pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul Managementului situaţiilor de urgenţă şi al apărării împotriva incendiilor, aprobată în şedinţa de guvern, prevede între altele că: ‘În vederea planificării strategice, a monitorizării permanente şi evaluării factorilor de risc, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor, precum şi pentru coordonarea gestionării situaţiilor de urgenţă determinate de tipurile de risc stabilite prin hotărâre a Guvernului, se constituie şi funcţionează Comitetul naţional pentru situaţii speciale de urgenţă, denumit în continuare Comitetul naţional, sub conducerea viceprim-ministrului pentru securitate naţională, în calitate de preşedinte’.

Totodată, actul normativ precizează că ‘Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, asigură secretariatul tehnic permanent al Comitetului naţional’.

Printr-o altă modificare adusă prin OUG privind situaţiile de urgenţă adoptată de Executiv se prevede că ‘pentru stabilirea strategiilor şi programelor privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă, Comitetul naţional poate solicita consultarea unor experţi, specialişti, cadre didactice sau cercetători constituiţi în grupuri de suport tehnico-ştiinţific’.

În textul noului act normativ a fost introdusă o altă modificare conform căreia ‘Comitetul naţional şi grupurile de suport tehnico-ştiinţific, alături de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale, asociaţiilor profesionale, sindicatelor, unităţilor de învăţământ superior şi institutelor de cercetare, instituţiilor culturale, ale cultelor şi asociaţiilor religioase recunoscute potrivit legii şi ai mass-media, formează Platforma naţională pentru reducerea riscurilor la dezastre’.

O altă modificare adusă prin OUG adoptată de Executiv prevede că în cadrul comitetului pentru situaţii de urgenţă de la nivelul Capitalei, ‘inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti este vicepreşedintele cu atribuţii de coordonare unitară a tuturor componentelor cu responsabilităţi în realizarea intervenţiei’.

Aceeaşi modificare a fost operată şi în cazul comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, prevăzându-se că ‘inspectorul şef al Inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean este vicepreşedintele cu atribuţii de coordonare unitară a tuturor componentelor cu responsabilităţi în realizarea intervenţiei’.

OUG privind managementul situaţiilor de urgenţă mai prevede că în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ ‘se înfiinţează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Dealul Spirii’ Bucureşti-Ilfov, prin reorganizarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘Dealul Spirii’ al Municipiului Bucureşti şi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘Codrii Vlăsiei’ al Judeţului Ilfov, care se desfiinţează’.

Te-ar mai putea interesa și
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut loc în aprilie
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut ...
Forțe armate palestiniene, dintre care una pretinde că face parte din gruparea islamistă Hamas, au furat luna trecută un total de 66 de milioane de euro din seifurile mai multor sucursale bancare......
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
Polonia a anunţat că a fost la rândul său vizată de presupuse atacuri cibernetice atribuite unui grup rus numit APT28, ...
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
În noaptea de Înviere, linia de tramvai 41 va avea un program de funcţionare prelungit, până la ora 03.00, pentru a ...
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Statele Unite vor să ofere insulelor din Pacific o "alegere mai bună" decât China, chiar dacă Washingtonul singur nu ...