Guvernul Grindeanu taie din contribuţia României la bugetul Uniunii Europene, în noul buget pentru 2017

În urma nemulţumirilor liderului PSD, Liviu Dragnea, bugetul României a fost refăcut, ca să respecte prevederile din programul de guvernare. În noul buget însă, contribuţia României la bugetul Uniunii Europene, care este obligatorie pentru România, a fost redusă, situaţie considerată "inexplicabilă". 
Mihai Nicuţ - lun, 30 ian. 2017, 09:16
Guvernul Grindeanu taie din contribuţia României la bugetul Uniunii Europene, în noul buget pentru 2017

În forma sa publicată în data de 23 ianuarie, contribuţia României la bugetul Uniunii Europene estimată pentru acest an era de 7,05 miliarde de lei, în creştere cu 6% faţă de cele 6,64 de miliarde plătite în 2016.

Bugetul a fost refăcut, în urma criticilor lui Liviu Dragnea, şi, în noua sa formă, publicată pe site-ul Ministerului de Finanţe la data de 27 ianuarie, contribuţia României la bugetul UE, pentru acest an, este de 5,55 miliarde de lei.

Suma este cu 16% mai mică decât cea de anul trecut, în condiţiile în care România va înregistra în acest an creştere economică. De asemenea, suma este cu 21% mai mică decât cea trecută în prima formă a bugetului pentru acest an.

Fiecare stat membru al Uniunii Europene este obligat să contribuie la bugetul Uniunii Europene. Sursele de venit ale UE includ contribuțiile primite de la statele membre, taxele la import aplicate produselor provenind din afara UE și amenzile impuse întreprinderilor care nu respectă normele europene. Iată, defalcat, cum primeşte bugetul UE bani, potrivit chiar explicaţiilor Comisiei:

„Cele trei surse principale de venit sunt:
-un mic procent din venitul național brut al fiecărui stat membru (în general, în jur de 0,7 %) – cea mai mare sursă de încasări la buget. Principiile de bază sunt solidaritatea și capacitatea de plată, dar valoarea poate fi ajustată pentru a evita suprasolicitarea anumitor țări.
-un mic procent din încasările din taxa pe valoarea adăugată armonizată ale fiecărui stat membru (în general, în jur de 0,3 %).
-o mare parte din taxele la import percepute pentru produsele din afara UE (țara care le percepe reține numai un mic procent din acestea)”, după cum se arată chiar pe site-ul Comisiei.

Dat fiind că bugetul României este construit pe un curs mediu pentru acest an de 4,46 lei pentru un euro, ar reieşi o contribuţie a României de 1,24 miliarde de euro. 

Consiliul Fiscal consideră această scădere „inexplicabilă”

„Comparativ cu varianta inițială remisă Consiliului fiscal, sunt prevăzute reduceri de cheltuieli curente în sumă de circa 5 mld. lei localizate, în ordine descrescătoare, la nivelul componentei „alte transferuri” (-1,7 mld. lei, având drept sursă diminuarea inexplicabilă a contribuției datorate de România la bugetul UE), „dobânzi” (-1,5 mld. lei), „cheltuieli de personal” (-867 milioane lei) și „asistență socială” (-821 milioane de lei)”, spune Consiluiul Fiscal.

De la intrarea în UE şi până la finalul lui noiembrie 2016, România a plătit Uniunii Europene 13,6 miliarde de euro, şi a primit 40,5 miliarde, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Te-ar mai putea interesa și
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului......
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de programe
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de ...
SkyShowtime anunță primul parteneriat în Europa Centrală și de Est cu Digi România, care, începând din 25 aprilie ...
Apostol (FPPG), despre sectorul de ţiţei şi gaze: O suprareglementare şi o supraimpozitare fac deciziile de investiţii extrem de grele
Apostol (FPPG), despre sectorul de ţiţei şi gaze: O suprareglementare şi o supraimpozitare fac deciziile de investiţii ...
Supraimpozitarea venită la pachet cu hiper-reglementarea îngreunează decizia de investiţie a operatorilor pe care îi ...
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, ...