1EUR = 4.7260 RON | Bucureşti 34 º

News

Guvernul împrumută 500 milioane euro pe 20 de ani de la Banca Mondială pentru a finanţa deficitul bugetar

Guvernul a aprobat miercuri, printr-un memorandum, contractarea unui nou împrumut de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), divizie a Băncii Mondiale, în valoare de 500 milioane euro, pe 20 de ani, pentru finanţarea deficitului bugetului de stat, la două zile după ce parlamentarii au votat amendamente care prevăd majorarea salariilor şi sporurilor angajaţilor de la stat, măsuri ce ar putea creşte deficitul bugetar.

02 noi, 2016 | Agerpres

Conform unui comunicat transmis AGERPRES, acesta este al doilea împrumut pentru politici de dezvoltare privind eficientizarea finanţelor publice şi creşterea economică (DPL 2), după cel de 750 de milioane de euro semnat în 2014.

'Împrumutul va fi acordat pe o perioadă de 20 de ani, la o dobândă egală cu rata dobânzii EURIBOR la 6 luni plus o marjă fixă (marja indicativă actuală este de 1,5%), urmând a fi rambursat într-o singură tranşă, în anul 2036', se spune în comunicat.

Executivul precizează că data limită de tragere a împrumutului este 31 decembrie 2017.

'Împrumutul se va trage de către Ministerul Finanţelor Publice în contul în euro al acestuia deschis la BNR. Sumele vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi refinanţarea datoriei publice guvernamentale, conform legislaţiei privind datoria publică', arată sursa citată.

Guvernul menţionează că, potrivit specificului acestui instrument de finanţare, împrumuturile DPL sunt contractate în baza îndeplinirii de partea română, anterior demarării negocierii, a unor acţiuni preliminare convenite cu banca.

'Măsurile de reformă aferente acestui împrumut se referă, în principal, la îmbunătăţirea sistemului de asistenţă socială, a managementului şi a performanţelor întreprinderilor de stat, a funcţionării pieţei de energie, măsuri privind cadastrul şi publicitatea imobiliară, precum şi politica de prevenire şi combatere a efectelor schimbărilor climatice. Toate aceste măsuri s-au concretizat prin aprobarea unor acte normative în domeniile de referinţă', precizează Guvernul.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO