Guvernul îngheaţă punctul de pensie până în septembrie 2019. Voucherul de vacanţă primit de bugetari rămâne la 1.450 lei în 2019

Începând cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie se menţine la 1.100 lei, urmând ca abia din  1 septembrie 2019 să crească la 1.265 lei. În 2019 se suspendă ocuparea posturilor vacante la stat, iar valoarea voucherului de vacanţă va fi îngheţată la 1.450 de lei în următorii doi ani, se arată într-un proiect de OUG care urmează să fie adoptat de Guvern pe 7 decembrie. 
Cristina Şomănescu - mie, 05 dec. 2018, 09:49
Guvernul îngheaţă punctul de pensie până în septembrie 2019. Voucherul de vacanţă primit de bugetari rămâne la 1.450 lei în 2019

Punctul de pensie şi valoarea pensiei sociale vor fi îngheţate până la finalul lunii august 2019, iar ocuparea posturilor vacante la stat va fi suspendată în cursul anului 2019. Acestea sunt câteva dintre prevederile unui proiect Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, care va fi adoptat de Guvern pe 7 decembrie. Proiectul, trimis redacţiei Economica.net de către Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, poate fi consultat la acest link. 

Cele mai importante propuneri din OUG care urmează să fie adoptată de Executiv pe 7 decembrie:

Începând cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie se menține la 1.100 lei, iar începând cu 1 septembrie 2019, valoarea punctului de pensie se majorează cu 15% și este de 1.265 lei.

Începând cu 1 ianuarie 2019, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari se menține la 640 lei. Începând cu 1 septembrie 2019, indemnizaţia socială pentru pensionari se majorează cu 10% și va ajunge la 704 lei.

În anul 2019, indicele de corecţie, prevăzut la art. 170 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, este de 1,20.

Începând cu 1 ianuarie 2019, valorile sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi ale celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţin cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018.

Valoarea voucherului de vacanţă rămâne la 1.450 de lei până la finalul anului 2020. 

Guvernul îngheaţă la 1.450 de lei valoarea voucherului de vacanţă pe care-l primesc angajaţii la stat. Guvernul nu are bani să majoreze cuantumul tichetului de vacanţă, aşa cum promisese iniţial şi aşa cum e reglementat prin lege.
Într-un alt proiect de OUG, ajuns astăzi spre avizare la Consiliul Economic şi Social, guvernul explică faptul că „aplicarea, începând cu 1 ianuarie 2019, a Legii nr. 165/2018, prin acordarea voucherelor de vacanţă cu un nivel maxim al sumei de şase salarii minime brute pe ţară pentru un angajat, sau a Legii -cadru nr. 153/2017, prin care salariaţii din sistemul bugetar beneficiază de o indemnizaţie de vacanţă la nivelul unui salariu de bază minim brut pe ţară va conduce la un impact negativ semnificativ asupra bugetului de stat şi, implicit, asupra bugetelor locale, în contextul creşterilor salariale deja produse, precum şi a majorării salariului minim pe economie”.

Începând cu 1 ianuarie 2019 până la 31 decembrie 2019, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice. Prin excepţie de la această prevedere, ordonatorii de credite pot aproba ocuparea unui procent de maximum 50% din totalul posturilor care se vor vacanta după data de 1 ianuarie 2019, numai în condiţiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget.

În anul 2019, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora.

  • Prin excepţie de la aceste prevederi, în anul 2019, pentru activitatea desfăşurată de personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislaţia în vigoare în luna iunie 2017.

În anul 2019, pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie se menţin la nivelul lunii decembrie 2018.

În anul 2019, cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană şi, respectiv, valoarea financiară anuală a normelor de echipare, precum şi valoarea financiară a drepturilor de echipament acordate personalului militar se menţin în plată la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2018.

Încă un an în care Educaţia nu primeşte cel puţin 6% din PIB, aşa cum prevede Legea Educaţiei.

Guvernul amână cu încă un an data de la care va aloca cel puţin 6% din PIB pentru finanţarea Educaţiei, se arată în proiectul de OUG. Concret, termenele prevăzute la art. 361 alin. (3) lit. g) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se prorogă până la data de 31 decembrie 2019, inclusiv, potrivit proiectului de OUG antemenţionat.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...