Guvernul lasă doar autorităţilor locale decizia pentru amplasarea hipermarketurilor

Centrele comerciale cu suprafaţa mai mare de 1.000 de metri pătraţi vor putea fi deschise cu avizul arhitectului-şef şi punctul de vedere al unei comisii de urbanism de la nivelul autorităţilor locale, potrivit unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului, publicate joi în Monitorul Oficial.
Economica.net - joi, 07 iun. 2012, 19:48
Guvernul lasă doar autorităţilor locale decizia pentru amplasarea hipermarketurilor

Cabinetul a adoptat miercuri proiectul de Ordonanţă de Urgenţă „pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă şi pentru abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 1454/2004 pentru aprobarea criteriilor de implantare a structurilor de vânzare cu amănuntul cu suprafaţă mare şi definirea tipologiei structurilor de vânzare”.

OUG adoptată în şedinţa de guvern de miercuri prevede că centrele comerciale cu suprafeţe mari au nevoie, pentru a li se aviza amplasamentul, de un punct de vedere emis de o comisie tehnică pentru amenajarea teritoriului şi urbanism care să fundamenteze avizul arhitectului-şef de la nivelul autorităţilor locale.

Avizul trebuie să ţină cont de reglementările privind amenajarea teritoriului precum şi de criteriile legate de impactul urbanistic al amplasării centrului comercial: „încadrarea în planurile de urbanism general, suprafaţa adecvată a terenului de amplasament, accesibilitatea şi impactul traficului generat şi atras de noul centru comercial, racordurile şi solicitările de capacităţi şi servicii pentru reţelele tehnico-edilitare, accesul consumatorilor”.

Comisia tehnica de amenajare a teritoriului si de urbanism este formata din specialişti din domeniul amenajării teritoriului şi al urbanismului şi din reprezentanţi ai instituţiilor tehnice, economice, sociale şi de protecţie a mediului cu care administraţia publică locală colaborează pentru desfăşurarea activităţilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism.

Componenţa este stabilită la nivelul consiliilor municipale, orăşeneşti, judeţene, respectiv al Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după caz.

Legislaţia anterioară prevedea criterii elaborate de ministerul cu atribuţii în comerţul exterior.

Conform actului normativ, centrele comerciale cu suprafaţă mare sunt cele de peste 1.000 de metri pătraţi.

De asemenea, noua OUG adoptată de Executiv miercuri defineşte supermagazinul ca având suprafaţa medie sau mare de până la 2.500 mp şi hipermagazinul, ca având suprafaţa de peste 2.500 mp.

Totodată, se introduce termenul de parc comercial, pentru un perimetru care grupează două sau mai multe clădiri cu suprafeţe medii sau mari, cu destinaţie comercială.

Noua ordonanţă de urgenţă stipulează, însă, că proiectele de centre comerciale aflate în curs de avizare la data intrării în vigoare a noului act normativ se supun legislaţiei precedente.

Prin aceeaşi OUG adoptată miercuri, Guvernul a abrogat şi o hotărâre care restricţiona deschiderea hipermarketurilor cu cu suprafaţa de peste 1.000 de metri pătraţi.

HG 1454/2004 prevedea că „solicitările de implantare a structurilor de vânzare cu amănuntul cu suprafaţă mare vor fi însoţite de un studiu de piaţă şi impact”.

Studiul trebuia să cuprindă elemente necesare în vederea examinării şi avizării implantării legate de „motivaţia alegerii locului/zonei de implantare, harta comercială a zonei de implantare, descrierea tipologică a structurilor de vânzare existente în zonă, ca număr, marime, amplasare, specializare”.

Astfel, pentru deschiderea hiermarketurilor era nevoie de avizul unei comisii constituite din reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai asociaţiilor profesionale şi patronale şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Guvernul motivează necesitatea adoptării noii legislaţii prin faptul că dacă nu ar fi aprobat OUG până la sfârşitu lunii iunie ar fi încălcat angajamentele asumate cu Fondul Monetar Internaţional.

De asemenea, Executivul îşi motivează noul act nomativ prin faptul că înainte de luna septembrie 2011, conform Memorandumului cu Comisia Europeană, ar fi trebuit să elimine prevederile legislative care „impun efectuarea unui test privind necesităţile economice şi implicarea concurenţilor în procedura de autorizare pentru deschiderea unor magazine cu suprafaţă mare”.

Astfel, Executivul aduce legislaţia naţională în acord cu o directivă europeană în domeniu.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...