Guvernul, presat să adopte noile reguli RCA. Iacob, AURSF, asociație consumatori: Decontarea directă obligatorie va ușura situația păgubiților

Anunțul făcut de președintele ASF, Nicu Marcu, potrivit căruia decontarea directă a daunelor RCA va deveni obligatorie, continuă să producă ecouri. După asupra acestei posibilități s-au exprimat sepcialiști din companiile de asigurări, brokerii și service-urile, apare o primă reacție din zona asociațiilor de consumatori. Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) solicită autorităților urgentarea adoptării Ordonanței de Urgență care urmează să intoducă noile reguli.
Economica.net - joi, 21 ian. 2021, 10:03
Guvernul, presat să adopte noile reguli RCA. Iacob, AURSF, asociație consumatori: Decontarea directă obligatorie va ușura situația păgubiților

Decontarea directă obligatorie ar însemna că daunele vor fi achitate în primă fază de către asigurătorul RCA al șoferului păgubit, nu al celui vinovat, cum se întâmplă în prezent, urmând ca cele două părți să își compenseze creanța ulterior, pe un sistem similar cu cel al regreselor CASCO-RCA.

ECONOMICA.NET a prezentat pe larg efectele acestor mofdificări, citând specialiști din tot circuitul RCA. Culisele acestei schimbări le puteți vedea AICI

 

AURSF, una dintre puținele asociații de consumatori active în zona asigurărilor, subliniază că decontarea directă obligatorie va aduce beneficii consumatorilor și păgubiților. În acest context, organizația solicită Ministerului Finanțelor Publice să grăbească adoptarea OUG care va implementa noile măsuri.

“Decontarea directă obligatorie va ușura situația consumatorilor care vor fi victimele unui eveniment rutier, aceștia nemaifiind obligați să aștepte decontarea din partea asigurătorului șoferului vinovat. In plus, avand in vedere generalizarea la nivelul pietei, decontarea directa obligatorie ar trebui sa determine scaderea, in unele cazuri semnificativa, a pretului politelor RCA pentru consumatorii care au optat in trecut pentru decontarea directa. Consideram ca decontarea directa obligatorie va determina si o schimbare a comportamentului consumatorilor, care vor fi direct interesati sa aleaga serviciile acelor asiguratori care s-au remarcat prin plata la timp a despagubirilor aferente contractelor RCA si care nu au fost reclamati pentru acest aspect la Autoritatea de Supraveghere Financiara”, afirma Alin Iacob, presedintele AURSF.

Redăm, mai jos, tot comunicatul de presă al AURSF


Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) solicita Ministerului Finantelor sa puna cat mai urgent posibil in dezbatere publica proiectul de ordonanta de urgenta privind decontarea directa obligatorie a daunelor aferente contractelor de raspundere civila auto (RCA).
 
Acest mecanism, generalizat la nivelul intregii piete, va permite consumatorilor sa se adreseze propriilor asiguratori pentru a fi despagubiti, in cazul in care vor fi situatia de a fi in postura de pagubiti in cadrul unui contract RCA.
 
In felul acesta, ne asteptam la o reducere semnificativa a numarului de petitii care vor fi depuse la Autoritatea de Supraveghere Financiara, care au explodat pe parcursul anului trecut.
 
Reamintim ca AURSF a propus, inca din 2017, de la discutiile pe marginea adoptarii Legii RCA, adoptarea mecanismului de decontare directa obligatorie, pentru a permite consumatorilor sa se adreseze propriilor asiguratori in cazul in care vor fi victimele unui eveniment rutier in care au fost implicati, pentru a evita situatiile in care ramaneau luni de zile cu masina in service sau erau obligati sa se adreseze instantelor pentru a beneficia de o despagubire corecta.
 
De asemenea, AURSF a atras in repetate randuri atentia asupra costurilor prohibitive impuse de unii asiguratori pentru optiunea de decontare directa, ceea ce constituia o adevarata bariera, fiind un factor important de descurajare a optiunii consumatorilor pentru aceasta modalitate de decontare.
In context, AURSF a initiat opinia pentru introducerea decontarii directe obligatorii, adoptata cu o larga majoritate de membrii Grupului Consultativ de Dialog Permanent in Domeniul Protectiei Consumatorilor de

 

Te-ar mai putea interesa și
ONU: Ministrul german de externe acuză Rusia că foloseşte foamea ca armă de război
ONU: Ministrul german de externe acuză Rusia că foloseşte foamea ca armă de război
Ministrul german de externe Annalena Baerbock a acuzat miercuri Rusia că foloseşte blocarea exporturilor de cereale din Ucraina ca armă de război, transmite dpa....
BSDA-22 la Romaero: Tehnică militară de ultimă oră în România
BSDA-22 la Romaero: Tehnică militară de ultimă oră în România
În perioada 18-20 mai 2022 are loc la Romaero cea de-a opta ediție a Black Sea Defense & Aerospace – BSDA 2022.
China va rămâne „deschisă lumii”, promite preşedintele Xi Jinping
China va rămâne „deschisă lumii”, promite preşedintele Xi Jinping
China va rămâne "deschisă lumii" a asigurat miercuri preşedintele Xi Jinping, în timp ce restricţiile sanitare şi, ...
SUA: E posibil ca Phenianul să realizeze un test nuclear în timpul turneului preşedintelui Biden în Asia
SUA: E posibil ca Phenianul să realizeze un test nuclear în timpul turneului preşedintelui Biden în Asia
Statele Unite consideră că există o "posibilitate reală" ca regimul nord-coreean să efectueze "o altă lansare de rachetă" ...